sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Rubiineja lautasella

Granaattiomena on ollut tosi paljon esillä ruokalehdissä viime vuosina. Siitä on tehty mitä moninaisempia reseptejä sekä suolaisia että makeita. Se on on myös julistettu superfoodiksi korkeiden ravintoainepitoisuukisiensa ansiosta.

Granaattiomena sisältää paljon antioksidantteja, C-vitamiinia ja B-ryhmän vitamiineja. Sitä on sanottu hedelmällisyyden symboliksi ja jopa naisten Viagraksi. Sen väitetään vaikuttavan suotuisasti ikääntymistä vastaan. Viime aikoina on myös vilahdellut keskusteluita sen suotuisasta vaikutuksesta eturauhasen sairauksien ennaltaehkäisyssä.

Korkeiden ravintoarvopitoisuuksien lisäksi se on äärettömän kaunis hedelmä. Tummanpunaiset, läpikuultavat siemenet ovat kuin pieniä hehkuvia rubiineja lautasella. Itse hedelmässä olevat kuivuneet hedelehdet muistuttavat kruunua. Tarinan mukaan kuningas Salomon kruunun mallina on juurikin ollut granaattiomenan hedelehdet.

Granaattiomenan käsittely ei ole vaikeaa, kunhan varustautuu kunnolla. Muutaman granaattiomenanmehulla töhrityn valkoisen paitapuseron jälkeen muistan nykyisin pukeutua mustaan hommaan ryhtyessäni. Suojalasit lienee vähän liioittelua, mutta mehua saat varmasti pyyhkiä kasvoiltasi. Luotan kuitenkin hedelmän kauneutta edistävään vaikutukseen ja otan ilolla roiskeet vastaan!




Hedelmä kannattaa leikata lohkoiksi ja raaputella siemenet lohkoista lautaselle. Kypsimmistä ne irtoavat kopauttamalla lusikalla hedelmän kuoripuolelle. Kaupoissa myynnissä olevat ovat onneksi lähes aina tarpeeksi kypsiä syötäväksi samantien. Hedelmä myös säilyy hyvin jääkaapissa.



Simppeli alkusalaatti syntyy rapeista salaatinlehdistä, murustellusta fetajuustosta, saksanpähkinöistä ja granaattiomenan siemenistä. Paahdoin pähkinät kuivalla ja kuumalla paistinpannulla ja lorautin lopuksi ruokalusikallisen vaahterasiirappia päälle. Salaatinkastike syntyy oliiviöljystä ja granaattiomenanmehusta. Lisää kastiikkeeseen ripaus merisuolaa ja mustapippuria ja tarvittaessa vaahterasiirappia makeudeksi ja sitruunanmehua hapoksi.

Tarjoilin tätä salaattia alkuruokana pääsiäisenä. Olen tehnyt sitä myös ystävättereni juhliin, buffet-pöytään ison vadillisen. Granaattiomenansiemenet pysyivät hyvänä siinäkin, eivätkä peloistani huolimatta tuhrineet fetaa ja muita raaka-aineita.


Jos et halua lähteä etsimään suojavarausteita, löytyy hyvin varustelluista marketeista myös kuivattuja granaattiomenansiemeniä. Minä testasin niitä aamiaisella luonnonjugurtin, mangon ja pistaasipähkinöiden kanssa. Ihanan raikas ja hedelmäinen aamupala!



Aurinkoista ja vitaalista sunnuntaita kaikille! Muistakaa nauttia ulkoilun päälle hyvää ja ravintorikasta ruokaa!

perjantai 5. huhtikuuta 2013

Taivaallinen sitruunakakku

Tämän kakun tekeminen vaatii melkoisesti vaivannäköä ja sitruunoita, mutta se on todellakin sen arvoista. Resepti on Elle mat & vin -lehdestä, pienillä muokkaksilla toteutettuna. Juhlava kakku sopii hienosti kevätjuhlien tarjottavaksi. Sillä voi myös herkutella silloin kun on todella kiva fiilis, kuten meillä maanantaina, 600 Facebooktykkääjän kunniaksi. Jippiiii!



Kakku kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä marenkia vaille valmiiksi. Lemon Curdin kohdalla voi myös oikaista ja käyttää kaupasta saatavaa tavaraa.

Sitruunakakku marenkikuorrutuksella
10-12 palaa

Kandeeratut situunasiivut:

2 luomusitruunaa
2dl vettä
2dl sokeria

Pese sitruunat ja siivuta ohuiksi siivuiksi. Poista siemenet. Kiehauta vesi ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen, kunnes sokeri on sulanut veteen. Ota kattila liedeltä ja laita sitruunansiivut liemeen noin 30 minuutin ajaksi. Asettele siivut leivinpaperin päälle ja anna kuivahtaa rauhassa.

Lemon curd:

4-5 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
1,5dl sokeria
2 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista (säästä valkuaiset marenkiin!)
100g suolatonta voita 

Kiehauta sitruunanmehu, -kuoriraaste ja sokeri kunnes sokeri on sulanut. Anna jäähtyä. Vatkaa kananmunat ja keltuaiset sekaisin keskenään ja sekoita sitruunanmehuseokseen. Anna hautua miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa hieman paksuuntua. Sekoita ja vahdi sosta, sitä ei saa päästää kiehumaan! Paloittele voi sekaan ja sekoita kunnes se on sulanut seokseen. Anna lemon curdin jäähtyä ja laita jääkaappiin odottamaan kakun täyttämistä.

Kakkupohja:

250g voita
3dl sokeria
2 kananmunaa 
2 kananmunan keltuaista 
(säästä valkuaiset marenkiin!)
2dl kermaviiliä 
2-3 luomusitruunan mehu (noin 1dl) ja raastettu kuori
5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa

Laita uuni lämpiämään 175°, voitele ja jauhota irtopohjavuokainen noin 28cm:n kokoinen kakkuvuoka. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kanamunat ja keltuaiset yksi kerrallaan, kokoajan vatkaten. Sekoita kermaviili ja sitruunanmehu ja kuoriraaste joukkoon. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja kääntele ne siivilän läpi taikinan sekaan. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alaosassa noin 60 minuutin ajan. Anna kakun jäähtyä.

Sokerisitruunaliemi:

4-5 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
2dl sokeria

Laita ainekset kattilaan, kiehauta ja anna kiehua hiljakseen kunnes siitä tulee hieman siirappimaista.

Leikkaa kakku kahteen osaan. Pistele grilitikulla reikiä kakkukerrosten pintaan ja kaada sokerisitruunalientä reikiin ja kakun pintaan. Levitä lemon curd alaosan päälle ja laita kansiosa päälle. Kelmuta kakku tiiviisti ja anna maustua jääkaapissa mieluiten yön yli.

Marenki:

4 kananmunan valkuista
2dl sokeria
ripaus suolaa
1rkl sitruunanmehua

Laita munanvalkuaiset puhtaaseen kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella kunnes on valkoista ja kovaa vaahtoa. Lisää loput raaka-aineet pienissä erissä ja jatka vatkaamista kunnes muodostuu kiiltävän valkoista ja kovaa marenkia. Levitä marenki kakun päälle ja koristele kakku kandeeratuilla sitruunansiivuilla. Nauti samantien!

Herkullista kevätviikonloppua!



torstai 4. huhtikuuta 2013

Kodin kevätuunaus ja postimaksut 0€

Cilla's webshopissa ollaan keväisissä tunnelmissa. Yksi selvimmistä merkeistä on tarve siivota talven pölyt huushollista pois. Hihat on kääritty ja siivoustoimet ovat täysillä käynnissä. Koti kaipaa siivoamisen lisäksi uutta ilmettä.

Maison Bellen ekologiset puhdistusaineet ovat kauniita ja myös tuoksuvat taivaalliselle. Vai mitäs tuumitte tästä kurkuntuoksuisesta Spring yleispesuaineesta? Maison Belle sarjaan on tulossa täydennyksiä ja uusia tuotteita lähipäivinä.

Maison Belle Spring yleispesuine 7,90€ ja Iris Hantverk limenvihreä siivousliina 7,90€.

Kylpyhuoneen ilme piristyy uusilla pyyhkeillä, saippualla ja kylpyharjalla. The Organic Companyn rice weave froteepyyhkeet ovat ihanan pehmeää sertifioitua luomupuuvillaa. L:a Bruketin ekologiset kylpysaippuat antavat puhtaan ja pehmeän ihon lisäksi aromaterapiaa suihkun yhteydessä. Iris Hantverk kylpyharja on tehty hevosenjouhesta ja öljytystä tammesta. Tuotteiden valmistuksesta vastaavat näkövammaiset käsityöläiset.

the Organic Company Rice weave froteepyyhkeet alk. 23€, L:a Bruket kylpy- /käsisaippua 19,50€ ja
Iris Hantverk kylpyharja 21,90€.
Keittiön kevätsiivoukseen saa vauhtia uuden tiskiharjan, -rätin ja raikkaan tuoksuisen tiskiaineen avulla.  Musta5101-tiskiharja on ekolgisuutensa lisäksi todella kaunis tiskiharja. Harjaosa valmistetaan hevosenjouhesta ja varsiosa kierrätetystä muovista. Musta5101 -tiskirätti on bambukuitua ja todella mukava käyttää. Molemmat tuotteet valmistetaan kokonaan Suomessa. L:a Bruket sitruunaruoho ja rosmariini -tiskiaine on yksi Cilla'sin suosituimmista myyntituotteista!

Musta5101-tiskiharja 9,50€,  bambukuituinen Musta5101 -tiskirätti 7,50€ ja
L:a Bruket sitruunaruoho ja rosmariini -tiskiaine 16,90€.

Oleskelutilojen tunnelmaa on helppo tuunata kivoilla sisustusjulisteilla ja -korteilla. Cilla's webshopista löytyy useita erilaisia. Valikoiman uusimpia ovat hollantilaisen Paqhuisen mustavalkoiset ihanuudet. Julisteet sopivat suoraan esimerkiksi IKEAN Ribba -kehyksiin. Cilla's myy näitä ainoana jälleenmyyjänä Suomessa!


Home is where the heart is -juliste
40x50cm 29,50€
Do small things with great love- juliste
40x50cm 29,50€


Paqhuise postikortit 7,90€ / 3-kortin setti

Pirteät säilytyskorit ovat hyvänä apuna kevätsiivouksessa. Tavaroiden järjestäminen omiin koreihinsa tekee ihmeitä kodin yleisilmeelle. Mitähän kaikkea näissä koreissa voisikaan säilyttää? HK Livingin koreja on kolmea eri kokoa kahdessa eri mallissa. Korien ilmettä piristää valkoiseen maaliin dipattu pohja.

HK Living kori 19,90€

HK Living kori 14,20€


Cilla's webshop tarjoaa kevään kunniaksi postikulut kaikkiin yli 50€ arvoisiin tilauksiin. Tarjous on voimassa 15.4. asti ja aktivoituu syöttämällä koodi: KEVÄTSIIVOUS kassalla. Tervetuloa shoppailemaan!

Tästä pääset ostoksille!

Mites on, joko teillä on kevätsiivous meneillään? Entä tuleeko tehtyä kevätilmeen muutoksia kodin sisustuksessa? Oletteko jo hankkineet jotain kivaa uutta kotiin?

Reipasta loppuviikkoa!


tiistai 2. huhtikuuta 2013

Taas yhdenlainen lammastagine

Marokkovillitys senkuin vahvistuu mielessäni ja kaivoin pääsiäisenäkin taginepadan esiin. Tämän marokkolaisen karitsapadan ohje oli jäänyt kummittelemaan mieleeni Food and Travel lehdestä. Kirjoitin tästä lehdestä ja valmistin sen ohjeen mukaista goalaista kurpitsakeittoa aikaisemmassa postauksessani, klik.




Ohje on todella simppeli ja nopea valmistaa. Reseptin juju on raastetussa sipulissa ja padassa kypsytetyissä "uppomunissa". Liha kypsennetään taginessa tai uunipadassa runsaassa voissa, mikä  pyöristää makua kivasti. Raastetussa sipulissa marinoitu karitsanpaisti oli todella mehevän makuinen ja kananmunat sopivat ruokaan mainiosti. Perheemme suosittelee!

Marokkolainen karitsapata

700g karitsan paahtopaistia
2 isoa sipulia
2 valkosipulinkynttä
0,5dl rypsiöljyä
1tl hyvää merisuolaa
rouhittua mustapippuria
50g voita
iso nippu lehtipersiljaa (ja korianteria halutessasi)
1tl jauhettua juustokuminaa
tl paahdettua paprikajauhetta
ripaus cayennepippuria
1 kanelitanko
vettä
1 sitruunan mehu

Kuutioi karitsan paahtopaistit ronskeiksi kuutioksi. Raasta toinen sipuleista ja valkosipulinkynnet. Lisää rypsiöljy, merisuola ja mustapippuri raastettujen sipuleiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Kaada sipuli-öljytahna kartisanlihojen päälle. Jätä marinoitumaan vähintään tunniksi.



Grillaa lihakuutiot ulkogrillissä tai paista kuumalla paistinpannulla liedellä lihaa nopeasti käännellen, kunnes niissä on kauttaaltaan kaunis väri pinnassa. Laita tagine tai tavallinen liedenkestävä uunivuoka hellalle lämpiämään. Lisää voi ja anna sen sulaa. Lisää lihat, toinen raastettu sipuli, silputtu lehtipersilja (säästä vähän koristelua varten), jauhetut mausteet ja kanelitanko. Lisää vettä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Kiehauta ainekset padassa, pienennä lämpöä ja anna sen muhia liedellä noin 45-60 minuutina ajan.

Tarkasta loppuvaiheessa liemen ja lihan maku, lisää sitruunanmehu ja tarvittaessa merisuolaa ja mustapippuria. Lisää lopuksi kananmunat yksi kerrallaan. Huolehdi, ettei pata kiehu liian kovasti, vaan muhii hiljaan hymyillen. Riko kananmuna ja kumoa se lähellä padan pintaa (ei korkealta lorotellen). Anna kananmunien hyytyä (noin 3-5 minuuttia) ja ota pata pois liedeltä. Nouki kanelitanko pinnalle esiin ja koristele pata lopulla silputulla lehtipersiljalla.

Tarjoile padan kanssa hyvää luomulaatuista basmatiriisiä ja paahteisen mausteista etelä-afrikkalaista punaviiniä. Bellinghamin Shiraz lunasti lupauksensa savuisuudesta ja pippurisuudesta ja komppasi tätä karitsapataa hienosti.




Meillä juhlittiin pääsiäisenä myös 13. hääpäivää. Voi vitsit, onko siitäkin jo niin kauan?

Toivottavasti teillä kaikilla oli erinomainen pääsiäinen. Tsemppiä loppuviikkoon!