Suolainen piiras on oma muunnos tekemistäni piiraista. Marjapiiraaseen halusin jotain muuta kuin sen perinteisen kermaviilikuorrutuksen. Kokeilin Leila Lindholmin Vielä yksi pala -kirjasta sekamarjapaistosta, jonka muunsin piiraaksi. Sen juju on runsaassa marjamäärässä. Sen huomaa marjojen upeasta, parfyymisesta tuoksusta, joka lehahtaa uuniluukun avauksen jälkeen keittiöön.
Kantarelli-kesäkurpitsapiiras
Taikina:
125g voita
2dl
vehnäjauhoja
2dl täysjyvävehnäjauhoja
2dl täysjyvävehnäjauhoja
1rkl
kylmää vettä
ripaus
merisuolaa ja mustapippuria
1
keltasipuli
1l
kantarelleja
1
keskikokoinen kesäkurpitsa
pieni
nippu tuoretta salviaa
100g
sinihomejuustoa
125g
ranskankermaa
1dl
maitoa
2
kananmunaa
ripaus
merisuolaa ja mustapippuria
Laita
uuni lämpiämään 200 asteeseen. Nypi voi ja vehnäjauhot sekaisin. Lisää tilkka
kylmää vettä ja suola, ja sekoita taikina kiinteäksi palloksi. Laita taikinapallo hetkeksi jääkaappiin kiinteytymään.
Leikkaa
sipuli ja kesäkurpitsa kuutioksi. Puhdista ja paloittele suuret kantarellit
pienemmiksi paloiksi. Pienet kantarellit käyvät piiraaseen sellaisenaan.
Kuullota
sipulia pannulla ja lisää hetken kuluttua kantarellit. Anna paistua rauhassa
keskilämmöllä, kunnes ovat vetäytyneet noin puoleen alkuperäisestä määrästä.
Lisää kesäkurpitsakuutiot ja anna niiden hieman pehmetä pannulla. Leikkaa
salvianlehdet pienemmiksi suikaleiksi ja lisää pannulle. Mausta ripauksella
merisuolaa ja mustapippuria.
Ota
taikinapallo jääkaapista ja painele se tasaisesti piirasvuoalle. Laita pohja
uuniin paistumaan noin 10 minuutiksi.
Leikkaa
sinihomejuusto pienehköiksi paloiksi. Sekoita kulhossa ranskankerma, maito ja
kananmunat. Lisää merisuolaa ja mustapippuria.
Ota
piiraspohja uunista. Levitä kantarelli-kesäkurpitsaseos pohjan päälle.
Asettele juustopalat tasaisesti piiraan pinnalle ja kaada lopuksi
ranskankerma-kananmunaseos päälle. Paista piirasta uunissa noin 20-30
minuuttia, tai kunnes se on hyytynyt ja saanut kauniin värin pintaan.
pienehkö piirasvuoka (esim. 20 x 30cm suorakaiteen mallinen)
Taikina:
150g voita
3,5dl vehnäjauhoja
1,5tl vaniljasokeria
1,5tl leivinjauhetta
1 luomusitruunan raastettu kuori
ripaus hyvää merisuolaa
1dl raaka-ruokosokeria
1,5dl kuohukermaa
1,5dl kookoshiutaleita
Täyte:
1l mustikoita
0,5l vadelmia (punaherukatkin käyvät hyvin)
(ripaus raaka-ruokosokeria)
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Nypi voi vehnäjauhon, vaniljasokerin, levinjauheen, sitruunankuoriraasteen, sokerin ja suolan kanssa sekaisin. Lisää kerma pienissä erissä joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää lopuksi kookoshiutaleet ja sekoita hyvin.
Ota 1/3 taikinasta eroon ja levitä loput piirasvuoalle pohjaksi. Laita mustikat pohjalle ja vadelmat pinnalle. Ripottele halutessasi vielä vähän sokeria marjojen pintaan. Murustele loput taikinasta sattumiksi piiraan pinnalle. Kypsennä marjapiirasta uunissa keskilämmöllä noin 25 minuutin ajan, tai kunnes se on kullankeltainen.
Kiitos Anoppi-kulta kun jaksat kerätä näitä aarteita meille! Herkullista viikkoa kaikille!
Kiitos Anoppi-kulta kun jaksat kerätä näitä aarteita meille! Herkullista viikkoa kaikille!
Äiti tarvitsee lisää kuvausreksvisiittaa! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti