keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Siemenleivästä ja sen päällisistä

Olen todella ihastunut siemenleipään, jonka reseptin postasin aikaisemmin. Olen paistanut sitä nyt useamman kappaleen ja leipä tuntuu aina vaan maistuvan paremmalta. Viimeisimmässä versiossa korvasin osan kaurahiutaleista spelttihiutaleilla. Lisäsin myös kuivattuja omenakuutiota noin 1dl:n verran. Hyvää tuli näillä muutoksillakin!

Edellisellä kerralla koetin myös sekoittaa ainekset (alkuperäisen ohjeen mukaisesti) suoraan leipävuokaan. En saanut aineksia kuitenkaan kunnolla sekaisin. Psylliumia ja pellavansiemeniä jäi klöntteinä reunoille, eikä taikina irronnut paiston aikana kunnolla vuoastaan. Suosittelen siis sekoittamaan ainekset huolellisesti omassa kulhossaan ensin.

Hyvä ja superterveellinen leipä tarvitsee myös hyvät päälliset. Olen korvannut kaupan margariinit jo usean vuoden ajan Paula Heinosen ohjeen mukaan valmistetulla margariinilla. Se on todella helppo ja nopea valmistaa, eikä sisällä teollisesti valmistettujen margariinien kovetettuja kasvirasvoja tai lisäaineita. Kovien rasvojen "hyvis vai pahis" -keskustelu käy kiivaana ja olen itsekin välillä vähän sekaisin siitä, mikä on oikeasti terveellistä ja mikä ei. Siitä huolimatta syön tätä tahnaa hyvällä omallatunnolla. Olen ajatellut, ettei mikään näin herkullinen voi oikeasti olla pahasta.



Paula Heinosen margariini

100g luomu kirnuvoita
1dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1dl kylmää vettä
Ripaus hyvää merisuolaa, 
kuten Celtic Sea Saltia

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön. Lisää pehmeän voin joukkoon oliiviöljy, vesi ja suola. Sekoita sauvasekoittimella ainekset tasaiseksi. 

Toinen suosikkin on simppeli avokadotahna. Sekoitan avokadoa, oliiviöljyä, sitruunamehua ja hyvää merisuolaa sauvasekoittimella tahnaksi. Pidän paljon avokadon runsaasta, mutta raikkaasta mausta. Oliiviöljy pyöristää entisestään avokadon makua ja sitruuna tuo siihen raikkaan kirpeyden. Todella terveellinen, herkullinen ja vielä kauniin näköinenkin tahna leivän päälle!



Millaisia tahnoja sinä teet leipien päälle? Muistaakseni joku lukijoista vinkkasi omaavansa hyvän linssitahnan ohjeen. Löytyykö muita hyviä vinkkejä kaupan margariinien tilalle? Laittakaahan vinkkejä tulemaan, että saadaa siemenleivälle lisää hyviä päällisiä. Loistavaa loppuviikkoa!




2 kommenttia:

  1. Moi Cilla,
    säilyykö tuo "uudenlainen voiseos" jääkaapissa ihan normaalisti (oliiviöljyhän ei pidä jääkaapista)? Otatko sen miten paljon aikaisemmin huoneen lämpöön ennen syömistä?
    Kiitti avokadovihjeestä, täytyy kokeilla :)
    t, anneli

    VastaaPoista
  2. Moi Anneli! Tuo voiseos säilyy hyvin reilun viikon jääkaapissa. Se on ihan sopivan notkeaa leivälle levitettäväksi suoraan jääkaapista otettuna. Tosi helppoa, herkullista ja kätevää. Kiitos kun kävit kommentoimassa! :)

    VastaaPoista