maanantai 6. tammikuuta 2014

Hyvää, helppoa ja terveellistä arkiruokaa

Pyhien jälkeen elimistö suorastaan huutaa parempaa polttoainetta. Onneksi viimeinenkin konvehtirasia tyhjeni eilen illalla ja piparitalon tuhoaminen saatiin hyvälle alulle.

Sain idean tähän helppoon ja terveelliseen ruokaan My New Roots -blogista. Kerroin tästä blogista ja sen kirjoittajasta aikaisemmin täällä: Käänteentekevä siemenleipä. Kiitos Sarahille jälleen inspiraatiosta ja kivasta postauksesta.



Linssejä ja riisiä kasvisten kera

2 dl mustaa riisiä (punainen tai tummakin käy)
2 dl mustia linssejä (vihreät tai punaisetkin käyvät)
8 dl vettä
1 tl hyvää merisuolaa
1 laakerinlehti
1-2 tl luomu lihaliemijauhetta (tai 1/2 kuutio)

1/2 parsakaalia
1 pienehkö bataatti

Salaattia tai yrttejä


Laita riisit kuulhoon ja kaada runsaasti kylmää vettä niiden päälle. Kaada riisit lävikköön ja toista homma uudestaan. Huuhtele riisiä useaan otteeseen, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Laita 8 dl vettä kiehumaan ja lisää suola, lihaliemi, laakerinlehti sekä riisit. Laita kansi päälle ja jätä riisi kiehumaan noin 10 minuutiksi. Jos käytät punaista tai tummaa riisiä, voit laittaa riisit ja linssit samaan aikaan kiehumaan. Musta riisi tarvitsee hieman pidemmän kypsymisajan. Riisi-linssiseosta tulee tästä määrästä runsaasti ja siitä saa helposti vaikka seuraavan päivän lounaseväät.

Huuhtele linssit riisien tapaan ja laita ne myös kiehumaan. Anna kiehua noin 20 minuutin ajan. Huuhtele ja paloittele parsakaali pienehköiksi kukinnoiksi. Kuori ja paloittele bataatti suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Laita kasvikset pieneen lävikköön ja lävikkö kattilan päälle. Laita kansi päälle ja jätä kasvikset kypsymään riisien- ja linssien höyryyn noin 20 - 30 minuutin ajaksi. Tarkasta välillä, että ovat sopivan pehmeitä ja kypsyneitä, mutta eivät kypsy liian pehmeiksi ja muhjuisiksi.

Minä syön tätä ruokaa mieluusti sellaisenaankin, mutta perheelle tein ruoan kaveriksi kanaa. Paistoin fileepaloihin rapean pinnan paistinpannulla. Rouhin pintaan vähän suolaa ja mustapippuria. Lisäsin lopuksi pannulle pari teelusikallista vihreää chilitahnaa ja sekoitin sen kanojen pintaan. Nostin kanapalat uunivuokaan, kaadoin tölkillisen kookosmaitoa päälle ja laitoin uuniin noin 15 minuutin ajaksi kypsymään. Helppoa ja herkullista.



Ystävättäreni vinkkasi toimivasta sokerikuorrutuksesta, jota käytimmekin hyvällä menestyksellä piparitalon kasauksessa. Kuorrutuksen ainoa huono puoli on siinä, että siitä tulee todella kovaa. Esikoiseni sanoin sitä voisi käyttää myös oikean talon pystyttämisessä. Konstit on onneksi monet ja lihanuijalla kuorrutuskin antoi periksi ja herkuttelijat pääsivät rakenteiden kimppuun.

Huomanna koululaiset ja eskarilaiset palaavat arkeen. Mukava joululoma on ohitse, mutta kaikki tuntuvat ottavan arjen ilolla vastaan. Toivoittavasti sinunkin arkesi on täynnä iloa ja valoa!

4 kommenttia:

  1. Ihanaa viikkoa teillekkin
    halauksin. Sanna

    VastaaPoista
  2. Mieli alkaa tehdäkin nyt arkiruokaa kaiken herkuttelun jälkeen. Me aloitimme - tietenkin, kun ollaan uuden vuoden alussa ;) - mieheni kanssa ihan oikean kuntokuurinkin. Olen käynyt jo hölkkäämässä, mutta meno on kyllä vähän puuskutusta.

    Teillä on ollut aika hauska piparkakkutalo. Makoisia hetkiä sen kanssa ja iloa arkeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että aloititte kuntokuurin yhdessä. Äläkä puuskutuksista ole moksiskaan, meitä on monta lenkkipoluilla puhisijaa tähän aikaan vuodesta. Sinun viimeisin postauksesi sopii myös mainiosti tähän uuden vuoden alkuun. On monta asiaa, mitkä pitäisi saada järjestykseen. Iloista viikkoa sinulle ja perheellesi myös!

      Poista