Jauhelihan lihapitoisuuksista ja laadusta nousee aika-ajoin negatiivista keskustelua julkisuuteen. Kävin Hakaniemen Kauppahallissa selvittämässä, mikä lihakauppiaiden mielestä on hyvää jauhelihaa ja miksi. Reinin Lihan iloinen myyjärouva aloitti ylistämällä tuoreen lihan makua. Suojakaasuun pakkaaminen vaikuttaa olennaisesti lihan makuun. Jauhelihan koostumuksella on myös iso merkitys. Korkea sidekudospitoisuus paljastuu paistettaessa, kun iso osa lihasta haihtuu paistinpannulla. Hyvälaatuisesta tavaraa haihtuu vähemmin ja se pysyy pannulla napakampana.
Minulle kerrottiin myös, että kun olen kokeillut tuoretta jauhelihaa, en kuulemma suostu enää käyttämään muuta. Yritin ostaa tuplamäärän ja laittaa puolet pakkaseen, mutta myyjä kieltäytyi tästä kohteliaasti hymyillen. Ei auta muu, kuin palata Hakaniemen Kauppahalliin uudestaan.
Vanhempani ovat lähteneet sydäntalvea karkuun Portugaliin ja ikävää lievittääksemme päätin valmistaa dolman äitini ohjeen mukaan. Äitini valmistaa näitä juuri tällaisena lumisena talvipäivänä ja onnistuu taikomaan niihin ihan täydellisen maun. Dolma on yleisnimitys kasvis- tai lihatäytteisille kasviksille, joita syödään joko kylmänä tai kuumana. Suomalaisille tunnetuimmat dolmat ovat varmaankin viininlehtikääryleet. Äitini reseptissä erilaisia kasviksia täytetään jauheliha-riisiseoksella ja ne kypsennetään tomaattikastikkeessa.
Dolma
4-6 henkilölle
Munakoisoja, sipuleita, tomaatteja, erivärisiä ja -muotoisia paprikoita
1,5 dl riisiä tai ohraa
Vettä
300 - 400 g jauhelihaa
Oliiviöljyä
Merisuolaa
Mustapippuria
1 tl garam masalaa
1 tl chilijauhetta
0,5 tl muskottipähkinää
4 valkosipulinkynttä
1 dl keltaisia sultanarusinoita
1dl pinjansiemeniä
1 iso plo sileää tomaattisosetta tai 2 tlk tomaattimurskaa
1,5 rkl tomaattipyrettä
4 tl kasvisliemijauhetta tai 1 kasvisliemikuutio
1 rkl oreganoa
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja riisit kiehumaan runsaaseen veteen. Koverra sipulit ontoiksi terävällä veitsellä. Leikkaa sipuleiden sisukset ja kaksi kuorittua valkosipulinkynttä pieniksi kuutioksi. Kuullota sipulit paistinpannulla oliiviöljytilkassa. Lisää jauheliha ja ruskista se kypsäksi. Lisää suola, mustapippuri, garam masala, chili ja muskottipähkinä. Sekoita ja anna seoksen tekeytyä muutama minuutti. Ota pannu pois lämmöltä ja lisää pienen hetken kuluttua rusinat, pinjansiemenet ja valutettu riisi. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.
Terävä ja pitkäteräinen kasvisveitsi on koverruksen tärkein työväline. |
Malmgårdin kartanon viljariisiä, rusinoita ja pinjansiemeniä, jauhelihaan sekoitettavaksi. |
Käytin kastikkeeseen sileää tomaattisosetta. |
Minulla on ollut aina jonkinlainen kiintymyssuhde munakoisoihin. Rakastan niiden makua ja väriä ja olenkin innoissani, kun kaupasta löytyy nykyisin useampia laatuja, kuten näitä käyttämiäni raidallisia. Kysyin kuopukseltani, tietääkö hän mitä kasviksia nämä ovat. Hän vastasi spontaanisti: "No toinen on munakoiso ja toinen on luumu.". Olinpa ylpeä pienestä pojastani! Rehellisesti sanottuna, munakoisot jäivät kyllä meidän pojilta syömättä ja ajattelinkin seuraavalla kerralla lisätä kesäkurpitsaa niiden lisäksi.
Iloista alkuviikkoa!
Tämä toinen on luumu ja toinen munakoiso. |
Ja näistä saa myös Sulo-mörön tukan. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti