keskiviikko 1. elokuuta 2012

Paisuttaako luomuruoka kauppakassin hintaa?

Niin se loma loppui tänäkin kesänä ja paluu arkeen on alkanut. Lomalla kuluu arkea enemmän rahaa ja nyt on hyvä aika pohtia rahankäyttöä ja miettiä missä voisi säästää. Katseet kääntyvät ensimmäiseksi ruokaan, joka on merkittävä menoerä nelihenkisessä perheessä. Luomuruoan kalliista hinnasta kuulee usein kommentteja. Tämä on ihan perusteltua ja osittain tottakin. Onhan luomuruoka keskimäärin tavallista kalliimpaa.

Miksi sitten suosin luomuruokaa? Innostuin luomuruuasta noin 6 vuotta sitten. Ekologiset syyt painoivat vaakakupissa, mutta myös kiinnostus omasta hyvinvoinnista alkoi kasvaa. Pienen lapsen äitinä (toinen oli vasta tuloillaan) olin myös kiinnostunut siitä, millaista ravintoa lapseni syövät. Ruokaelämysten harrastajana hurahdin myös luomuelintarvikkeiden puhtaaseen makuun.

Luomua ei tuolloin juurikaan ollut saatavilla, joten ostin kaupoista aina kaiken saatavilla olevan luomuna. Kiitos hyvin kasvaneen luomutuotteiden määrän, tämä ei enää ole mahdollista. Kauppakassin hintalappu nimittäin nousisi melkoiseksi. Harkitsenkin melko tarkkaan sitä, mitkä tuotteet päätyvät kassiini luomuna ja mitkä eivät.

Luomulaadusta koetan olla tinkimättä maidon, jauhojen ja ryynien, sipulien, omenien ja sitruunoiden kohdalla. Tomaatteja, kurkkuja ja salaattia ostan luomuna vain harvoin niiden kalliin hinnan takia. Varsinkin talvella on mielekkäämpää ostaa kotimaista tavallista kuin ulkomailla tuotettua kalliimpaa luomulaatuista. Lihoissa on valitettavan  huonosti vaihtoehtoja ja usein kotiin tulee ostettua tavallista paistijauhelihaa, nauta-sikaluomujauhelihan sijasta. Maksaisin kuitenkin mielelläni luomulihasta vähän enemmän, jos sitä olisi paremmin saatavilla.

Luomutuotteiden lisääntyminen kauppojen valikoimissa on onneksi laskenut hintoja. Kauppojen omien tuotemerkkien luomutuotteet ovat nykyisin tuttu näky kauppojen hyllyillä. Näiden ja kasvaneen kysynnän avulla luomun hintaa on saatu alemmas.

Väitänkin, että luomulaatuisen ruoan hintaeron sijasta, meidän perheen ruokalaskua paisuttaa huonosti suunnitellut kauppalistat ja sen myötä ruoan pois heittäminen. Häpeäkseni tunnustan kaappeja siivotessani heittäneeni taas kerran leivän kannikoita, nahistuneita porkkanoita ja päiväyksen yli menneitä jugurttipurkkeja roskiin. Päätin ottaa ryhtiliikeen tässä asiassa, suunnitella aterioita paremmin ja ostaa ruokaa harkitummin. Edellisen päivän ylijääneiden raaka-aineiden uudelleenkäytössä on myös petrattavaa.

Tuumasta toimeen. Tein edellisen päivän grillatusta broilerinfileestä lounassalaatin. Paloittelin astian pohjalle salaattia, lisäsin kerroksittain kaapista löytyneitä left over raaka-aineita. Mukaan pääsivät höyrytetyt haricot- ja canneloni-pavut, kirsikkatomaatteja, basilikanlehtiä, keittettyä perunaa ja ricottajuustoa. Salaatin päälle meinasin pirsokotella vielä oliiviöljyä ja ripauksen hyvää merisuolaa. Tästä syntyi mainio lounassalaatti töihin mukaan otettavaksi.






Tulipahan kirjoitettua pitkästi, mutta aihe on minulle tärkeä ja kuulisinkin mielelläni kommenttejanne tähän liittyen. Syödäänkö teillä luomuruokaa? Entä onko sinulla hyviä left over -reseptejä varastossasi? 

Otetaan tästä vuodatuksesta ja lompakon nyörien kiristelystä huolimatta vielä rennosti ja nautitaan kesäisen lämpimistä keleistä hyvän ruoan kera!


Lisää kuvateksti





4 kommenttia:

  1. Meillä ei oikeastaan koskaan heitetä ruokaa roskiin. Usein tehdään sen verran ruokaa, että joko syödään kerralla kaikki, tai sitten siitä jää seuraavallekin päivälle. Käydään myös aika tiehään kaupassa ja ostetaan kerralla vähemmän, niin kaappiin ei pääse unohtumaan mitään. Ja lapsen ruoanjämät menee koirille! Kätevää! ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru kommentistasi! Osoitat kyllä poikkeuksellista napakkuutta organisoinnissa. Tosi kätevältä kuulostaa myös tuo koirien suorittama jämien viimeistely. Toimivat kuulema myös hyvänä huushollin siivousapuna, kun ruokapöydän ympäriltä imuroitavaa jää vähemmin. ;) Minun suurin ongelmani taitaa olla juurikin tuo liian suurien määrien valmistaminen. Puolisoni kutsukin minua tästä syystä suurtalouskokiksi. :)

      Poista
  2. Meilläkään ei juurikaan mene valmistettuja ruokia roskiin, mutta vanhetuneita rahkapurkkeja, nahistuneita porkkanoita ja sen sellaisia kylläkin. Monesti olen miettinyt, että tässä pitäisi skarpata kun harmittaa heittää ruokaa roskiin sekä kukkaron että ylipäätään ekologisen tuhlauksen takia. Paremmin pitäisi tyhjentää jääkaapin sisältöä ja katsoa mitä sieltä löytyy ennen kuin menee kauppaan ostamaan taas uusia raaka-aineita. Myös kuivaruokakaappiin pääsee harmittavan usein vanhentumaan jauhoja sun muita eli sitäkin pitäisi useammin syynäillä ja yrittää keksiä sieltä löytyvistä aineksista sopivia ruokia.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Niinuska! Helpottavaa kuulla, että muillakin on saman suuntaisia syntejä. :) Tuo kuivaruokajuttu on myös minun ongelmani. Tilaa kuivaruoille on keittiössä ihan ylenpalttisesti, mutta silti tuntuu että kaapit ovat ihan turvoksissa. Eikä ole mikään ihme, jos siivotessa löytyy kolme leivinjauhepurkkia. Leivinjauhe onneksi säilyy hyvin, mutta nuo jauhot ja ryynit pitäisi ottaa tarkempaan käyttöön ja tsekata kaapin sisältö aina ennen kaupassa käyntiä. Aurinkoista päivää! :)

    VastaaPoista