sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Porkkanakakku kera luumujen

Mira laittoi viestiä alkuviikosta ja sanoi hukkuvansa luumuihin. Luumut ovat parhaimillaan tuoreena puusta syötyinä, mutta koetin keksiä niistä jotain leivottavaakin. Muistin viimesyksyisen Kg-lehden porkkanakakun, johon oli käytetty myös luumuja. Kakku poikkeaa muutenkin perinteisestä porkkanakakusta ja minä vielä tavoilleni uskollisena muuntelin reseptiä hieman lisää. Kakku on todella herkullinen ja sitä tuli tehtyä viime syksynä useamman kerran.


Nämä luumut on niiiiin hyviä

Kakkuun käytetään täysjyväjauhoja, vehnäleseitä ja spelttirouhetta. Nämä antavat sille täyteläisen ja mukavan rouhevan rakenteen. Täysjyväviljojen ansiosta kakku on myös perinteistä versiota kuitupitoisempi. Voita ja tomusokeria ei kuitenkaan säästellä kuorrutuksessa, joten vähäkaloriseksi tätä kakkua ei voi kutsua. Sanotaanko vaikka, että se on sellainen paremman omantunnon herkku.

Kävin hakemassa Miralta ison pussillisen kauniita, punaposkisia luumuja. Vietimme mukavan tovin kuulumisia vaihtaen ja ennätin myös nähdä perheen poikia tämän hetkisissä mitoissaan. Olipa siis mukavaa, että luumupuu oli tuottanut hyvän sadon. Sen ansioista tuli tavattua ihanaa ystävää ja lopputulemana oli herkullinen kakku ja iloinen mieli.







Porkkanakakku kera luumujen

3 munaa
2,5dl ruokosokeria

2dl täysjyvävehnäjaujoja
1dl spelttirouhetta tai spelttimannaa
1dl vehnäleseitä
3tl leivinjauhetta
2tl kanelia
0,5tl kardemummaa
2tl vanijasokeria
0,5tl suolaa

3dl hienoa porkkanaraastetta
2dl pieniksi kuutioksi paloiteltuja luumuja

200g voita

Kuorrutus:

200g voita
150g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
2dl tomusokeria
2tl vaniljasokeria
(1-2tl sitruunamehua)

Voita ja vehnäleseitä kakkuvuoan voiteluun ja jauhottamiseen.
Luumuja ja pähkinöitä kakun koristeluun.

Laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Voitele pitkulainen kakkuvuoka ja jauhota se vehnäleseillä.

Vatkaa munat ja sokeri huolelliseti vaahdoksi. Lisää keskenän sekoitetut kuiva-aineet pienissä erissä. Kääntele porkkanaraaste ja luumukuutiot taikinaan. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi ja sekoita.

Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uunin keskitasolla noin 40 - 50 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hieman ja kumoa se sitten tarjoiluastiaan.

Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään sähkövatkaimella. Voit lisätä sitruunamehua, jos haluat kirpeämmän makuisen kuorrutuksen. Levitä kuorrutus kakun pintaan, kun kakku on täysin jäähtynyt. Kuorrutus sulaa ja imeytyy kakkuun, jos se on lämmin. Koristele kakku luumusiivuilla ja erilaisilla pähkinöillä.

Rauhallista sunnuntai-iltaa ja tsemppiä alkavalle viikolle!









1 kommentti:

  1. Oli tosi mukavaa tehdä tuota kakkua tänään (16.10.12). Kiitos ihanasta reseptistä äiti! T:R

    VastaaPoista