lauantai 10. marraskuuta 2012

Mummun pähkinäkakku

Tätä pähkinäkakkua on tehty kodissani niin kauan kuin muistan. Kakku on tullut tutuksi myös suvussamme. Olin lähes liikuttunut, kun menin nuoremman serkkuni luokse kylään hänen ensimmäiseen omaan kotiinsa. Hän oli leiponut minulle äitini ohjeen mukaista pähkinäkakkua!



Haluan jakaa ohjeen kanssanne, jotta tämä todella herkullinen ja helppo syys- ja talvikauden kakku pääsee myös teidän kahvipöytiinne. Toinen motiivini on se, että löydän ohjeen itse täältä blogista. Luulin nimittäin hiljattain kadottaneeni ohjeen ja tunsin hetken olevani tuuliajolla.

Kellastunut, käsinkirjoitettu reseptilappunen on tähän asti kulkenut muutosta toiseen uskollisesti reseptikansiossani mukana. Olin todella hämmentynyt, kun en löytänytkään sitä sieltä. Sain äidiltä puhelimessa uuden ohjeen. Kakkua leipoessani alkuperäinen ohje osui silmiini. Olin laittanut sen jääkaapin oveen. Olin kai ajatellut, että ohje pitää olla nopeasti saatavilla kun tulee tarve tehdä tätä kakkua. Tähän nimittäin saattaa tulla äkillinen himo!

Pähkinäkakku

Pohja:
2dl sokeria
100g voita 
2 kananmunaa
1dl maitoa
4dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
2tl leivinjauhetta

Täyte:
1dl fariinisokeria
4rkl vehnäjauhoja
3tl jauhettua kanelia
1tl kaakaota
4rkl sulatettua margariinia
1dl rouhittuja hasselpähkinöitä
tai valmista hasselpähkinärouhetta

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen voi keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan nopeasti sekoittaen. Lisää seuraavaksi maito ja sekoita hyvin. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää ne sitten taikinaan muutamassa erässä. Sekoita ainekset vielä nopeasti sekaisin.

Sekoita täytteen raaka-aineet luettelon mukaisessa järjestyksessä omassa kulhossaan.

Kaada puolet taikinasta voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan. Levitä 3/4 osaa täytteestä taikinan päälle. Lisää loput taikinasta vuokaan. Älä huolestu, taikina on melko tahmeaa ja levittyy huonosti, mutta se tasoittuu uunin lämmössä kauniiksi.  Ripottele loput täytteestä kakun pinnalle. Paista kakkua 175 asteessa noin 1 tunti.

Sydämellistä isänpäivää kaikille!

2 kommenttia:

  1. Tää kuulostaa herkulliselta, pakko leipoa joku viikonloppu :) t.Jenny

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jenny kommentistasi ja ihania leipomishetkiä! :)

    VastaaPoista