keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Pikavisiitti Köpiksessä

Kävin viime viikolla päiväreissulla Köpiksessä. Päivä kului the Organic Companyn vieraana ja kaupungin ihanat kahvilat ja ravintolat jäivät tällä kertaa näkemättä. Päivä oli aurinkoinen ja kaunis ja sää vielä reilusti plussan puolella.

The Organic Company on noin viisivuotias Joy Vasiljevin perustama yritys. Joy kertoi, että yritys syntyi oikeastaan hänen omiin tarpeisiinsa. Hän oli tehnyt uraa suuressa laivanvarustamoyrityksessä, mutta alkoi pohtia yrityksen perustamista äitiyslomansa aikana. Joy pitää ekologisia arvoja tärkeinä ja halusi lapsilleen näiden arvojen mukaisia tuotteita. Niitä oli jo silloin Tanskassa tarjolla, mutta ne eivät mielyttäneen muotoilunsa tai toiminnallisuutensa osalta.

Joy (vasemalla) sisarensa Nadian kanssa


Toimiston kauniita yksityiskohtia

Mitähän aarteita tämä säkki pitää sisällään?




Ajatukset ja suunnitelmat kypsyivät ja Joy rohkaisi mielensä, irrottautui entisestä työstään ja perusti yrityksen. Ensimmäiset tuotteet olivat lasten värikkäitä puuvillaharsoja ja pitkiä ruokalappuja. Materiaalivalinta oli jo silloin itsestäänselvyys. Kaikki tuotteet valmistetaan luomumateriaaleista, pääasiassa luomupuuvillasta.

Tekstiilit kudotaan ja ommellaan Intiassa. Kaikilla yrityksen tuotteilla on sekä GOTS (Global Organic Textile Standard) -sertifikaatti, että Soil Association -sertifikaatti. Nämä sertifikaatit varmistavat myös sen, että tuotanto on eettisesti tarkasteltuna päivänvalon kestävää. 

Joy esitteli minulle kuvia puuvillan tuotantovaiheista. Yksi mieleenpainuvimpia asioita oli se, miten puuvilla puhdistetaan. Käsittelemätön puuvilla on luonnonvalkoista ja siinä on pieniä, tummien roskien näköisiä partikkeleita. Tavallisessa tuotantoprosessissa puuvilla puhdistetaan kemikaalien ja veden avulla. Luomupuuvillatehtaissa puuvilla ajetaan harjatelallisten koneiden läpi. Epäpuhtaudet jäävät harjaksiin ja puuvilla puhdistuu hyvin ekologisesti.  Wau!





 The Organic Company on laajentanut sittemmin valikoimaansa. Luomupuuvillasta valmistetaan paljon erilaisia kodin tekstiilejä. Tuotekehitys lähtee liikkeelle huoneajattelusta. Tuotteet suunnitellaan niin, että ne muodostavat harmoonisen kokonaisuuden huoneittain. Lasten uusimmat ruokalaput tulevat mm. sopimaan täydellisesti keittiöpyyhkeisiin ja aikuisten essuihin. Näiden avulla kotiin saadaan harmooninen ilme.


Tuotekehitys on välillä käynnistynyt myös materiaalista. Joy kertoi Hotel Guldsmeden -hotelliketjun hotelliemännästä, joka toi hänelle vanhan ja nurkista kuluneen vohvelikuosisen pyyhkeen nähtäväksi. Hän sanoi, että haluaa hotelliensa pyyhkeet juuri sen kaltaisesta materiaalista luomupuuvillaisina. Joy pyöritteli suunnittelijoiden kanssa pyyhettä ja kävi Intiassa neuvotteluissa pyyhe kainalossaan. Näiden keskusteluiden pohjalta syntyi yksi yrityksen hittituotteista, vohvelipyyhesarja. Pyyhe on hotelliketjussa käytössä, mutta myös useissa kodeissa ympäri maailman.



Tuotteissa on ekologisuuden ja esteettisyyden lisäksi mukana myös toiminnallisuutta. Kylpypyyhkeisiin on ommeltu leveä kanttinauhakuja, jonka avulla pyyhkeen saa sidottua napakasti ympärilleen. Samanlainen mekanismi on jättikokoisessa, kalanruotokudottussa keittiöpyyhkeessä, jonka voi myös kietoa päälleen essuksi. Todella kätevä essu ruoanlaittoon, kun käsiä pitää pestä ja kuivata jatkuvasti. Tästä tuotteesta muodostuikin minun suosikkini samantien!


Iso vohvelipyyhe, (toinen suosikeistani) todella muhkea ja pehmeä kylpypyyhe,
joka sopii loistavasti myös esim. vauvan viltiksi

Hieno päivä upeiden ja inspiroivien ihmisten kanssa. Sain paljon ymmärrystä luomupuuvillasta ja sen tuotannosta. Sain tutustua the Organic Companyn valikoimaan ja kuulin tulevista ihanuuksista. Tulin myös tutuksi ihanan Joyn ja hänen henkilökuntansa kanssa. Yhteistä meillä kaikilla taisi olla innostus kauniita ja ekologisia kodintekstiilejä kohtaan.


Joyn kanssa tunnustauduimme molemmat myös inkiväärin fanittajiksi. Iltapäivän lopputunneilla totesimmekin olevamme vähän "high on ginger" kun olimme syöneet Joyn tarjoamia inkivääripastilleja kokonaisen askillisen verran. Niiden antamaa energiaa tarvittiin, kun kävimme läpi yhteistyösopimustamme. Minusta tuli nimittäin heidän maahantuojansa Suomessa. Olen nyt siis varsinainen VIP, eli very importing person! 

Energistä loppuviikkoa kaikille!


maanantai 29. lokakuuta 2012

Onnea voittajalle!

Kiitos kaikille siivousaiheiseen postaukseen kommentoineille sekä Facebookissa että täällä blogissa. Suloinen onnettaremme on jälleen suorittanut tehtävänsä.




Ja voittaja on:

Hanna M.

Onnea Hanna M! Ihanaa, että olet ollut mukana blogissa! Laitatko osoitteesi meiliini: cilla@cillas.fi, niin laitan tuon ihanan omenan- ja timjamintuoksuisen tiskiaineen postiin. Hyviä siivous- ja tiskihetkiä!

maanantai 22. lokakuuta 2012

Huushollin siivousohjelma ja ihanat aineet

Jos olette kuulleet lapsiperheistä, joissa tavarat ovat paikoillaan ja vaaleat pinnat loistavat tyhjyyttään, ette ole kuulleet meidän huushollistamme. Rojuläjiä pääsee pesiintymään todella helposti pöydille ja leluja vaeltelee asiaan kuulumattomissa paikoissa. Likatahroja syntyy pinnoille, vaikka kävelisi tauotta rätti kädessä huoneesta toiseen.

Naistenlehdissä on aina aika ajoin kivoja vinkkejä paremman järjestyksen ja puhtaustason ylläpitämiseksi. Minulle osuvin on tainnut olla ohje, jossa kehotetaan kasvattamaan sotkun sietokykyä. Huomaan usein aloittavani päivän toteamalla sarkastisesti: onneksi tänääkään ei ole tulossa Avotakka -lehti meille kuvaamaan.

Nyt tähän saa tulla muutos! Näin Pinterestissä kivan viikkosiivousohjelman ja päätin tehdä sellaisen myös meille. Määrittelin aamuisin (juu sängynpetaus ei ole meillä aina itsestäänselvyys) ja iltaisin tehtävät vakiojutut. Jaoin viikkosiivoushommia tasaisesti eri viikonpäiville ja listasin viikottain vaihtuvat lisätehtävät. Lista on nyt printattuna ja vastuuhenkilöillä täydennettynä jääkaapin ovessa.

Mitä lie yrittävät lapset ja mies vihjailla noilla magneettikirjoituksillaan?
Uusi siivousohjelma aloitetaan tietenkin siivouskaapin inventoinnilla. Vanhat ja väljähtyneet pullot roskiin ja uusia ihanuuksia tilalle. Tanskalaisen Isabella Smithin Maison Belle -pesuainesarjassa on korkeatasoisia, kauniita ja ekologisia pesuaineita. Ne ovat biohajoavia ja valmistettu kasvipohjaisista saippuoista. Tuoksuina käytetään eteerisiäöljyjä, eikä tuotteita ole testattu eläinkokeiden avulla. 



Maison Belle -pesuainesarjassa on myös taivaalliset pyykinpesunesteet. Toinen on silkki- ja villatekstiileille ja toinen värilliselle pyykille. Olen käyttänyt väripyykinpesuainetta nyt jo useamman kerran ja ollut todella tyytyväinen. Tuotteen hajusteena on käytetty mm. aitoa jasminia ja kanelia. Kanelin aromi tulee pyykissä esille ihanan lempeästi. Pesuaineessa ei ole käytetty fosfaatteja eikä optisia valkaisuaineita. 



Toinen suosikkini on kylpyhuoneen pesuaine, jossa tuoksuna on laventeli ja minttu. Aineen voi suihkuttaa suoraan esim. käsienpesualtaisiin, harjata puhtaaksi ja kuivata liinalla kuivaksi. Minä tosin tykkään perinteiseen tapaan huuhdella altaat ja ammeet puhdistuksen jälkeen. Kylpyhuoneesta ei tule pelkästään puhdas, vaan siellä myös tuoksuu todella raikkaalle. 





Sarjaan kuuluu monia muitakin kauniisti pakattuja pesu- ja puhdistusaineita. Seuraavaksi aion kokeilla greipin- ja bergamontintuoksuista keittiöpuhdistusainetta ja omenan- ja timjamintuoksuista tiskiainetta. Olenkohan minä ainoa, joka saa itsensä hanakammin siivoustoimiin, kun on kivoja ja kauniita aineita siivouskomerossa odottamassa? 




Tälläisen suunnittelu-urakan jälkeen on syytä palkita itsensä herkuilla. Cup caket ovat tällä kertaa täyttä suklaata. Sattuipa mukavasti sävy sävyyn noiden pesuaineherkkujen kanssa. ;)





Kuulisin mieluusti sinun kommenttejasi tähän asiaan liittyen. Entä onko sinulla hyviä vinkkejä järjestyksen ja siisteyden ylläpitämiseksi? Kommentoimalla tähän postaukseen voit voittaa itsellesi Maison Belle omenalle ja timjamille tuoksuvan tiskiaineen. Jätä kommenttisi 29.10. mennessä joko tänne blogiin tai Cilla'sin Facebook-sivuille.

Ihanaa ja energistä alkuviikkoa kaikille!

torstai 18. lokakuuta 2012

Hirvipullia

Viime viikonloppu oli juuri tarpeeksi syksyinen ja viimainen hirvipullille. Maustoin hirvipullat melko metsäisillä mausteilla ja tarjosin niiden kanssa marjaketsuppia. Ketsupin idea on Glorian Ruoka&Viini -lehdestä. Tein sitä viime syksynä ensimmäisen kerran ja se sopii todella hyvin noiden hirvipyöryköiden kaveriksi.

Viime syksyn suosikkeihin kuului myös Avondale Jonty's Ducks viini. Se on Etelä-Afrikkalainen Paarlin alueen luomuviini. Nimi tulee tilalla käyskentelevistä ankoista, jotka pitävät viinitarhan etanakannan kurissa. Rypäleinä on käytetty Shiraz ja Cabernet Sauvignon (60/40) -rypäleitä. Alkon luonnehdinnan mukaan viini on täyteläinen, tanniininen, hapankirsikkainen, karpalohilloinen, hennon tervainen ja mausteinen.

Minusta tuo kuvaus pitää aika hyvin paikkaansa ja juurikin tuo hapankirsikkaisuus ja pirteä tanniinisuus tekevät siitä hyvän parin marjaketsupille. Se kun väkisinkin hallitsee annoksen makumaailmaa, riistan makuisesta hirvenlihasta huolimatta. Hyvin tuntui toimivan Avondalen "ankkaviini" tänäkin syksynä.



Hirvipullat

700g hirvenjauhelihaa
300g porsaanjauhelihaa

1 iso punasipuli
1 valkosipulinkynsi
Tilkka rypsiöljyä
Pieni kourallinen kuivattuja sieniä, 
kuten mustatorvisieniä tai suppilovahveroita
1,5 tl hyvää merisuolaa
1 tl  mustapippuria
Pieni nippu timjamia
Pieni nippi persiljaa
2 kananmunaa

Rypsiöljyä ja voita paistamiseen.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Leikkaa punasipuli ja valkosipulinkynsi pieniksi kuutioksi. Kuullota sipuleita tilkassa rypsiöljyä teflonpannulla muutaman minuutin ajan. Murenna kuivatut sienet sipulien joukkoon ja anna niiden turvota hetki kuumalla pannulla. Siirrä sipuli-sieniseos lautaselle jäähtymään.

Sekoita jauhelihat, suola, pippuri ja hienoksi leikatut yrtit keskenään sekaisin. Lisää hieman jäähtynyt (niin ettei sormet pala) sipuli-sieniseos ja kananmunat joukkoon. Sekoita huolellisesti sekaisin. Paista taikinasta pieni koepulla tarkastaaksesi suolan ja mausteiden määrän. Lisää tarvittaessa suolaa.

Kaada vähän rypsiöljyä kädelle ja muotoile ronskeja, suurenkokoisia pullia. Ota pulliin väri pintaan pannulla, jossa on tilkka rypsiöljyä ja pieni nokare voita. Laita pullat loppukypsymään uunipellin päälle uuniin.

Marjaketsuppi

1dl pakaste mustikoita
1dl pakaste puolukoita
1dl Heinz luomuketsuppia

Anna marjojen sulaa hieman ja survo ne sauvasekoittimella soseeksi. Lisää ketsuppi ja sekoita ainekset keskenään sekaisin.


Kuluva viikko on vilahtanut vilkkaasti. Cilla's Feel Good Webshop aukesi eilen ja olen ihan onnesta ymmyrkäisenä seurannut sen saamaa vastaanottoa. Tuntuupa hyvältä kun useiden kuukausien urakka on vihdoin nähnyt päivänvalon ja saanunut paljon hyvää palautetta. Käyhän sinäkin kurkkaamassa: 


Cilla's

Käy myös Facebookissa Cilla's sivuilla kommentoimassa suosikkituotteitasi. Voit saada postikulut maksutta! Ihanaa perjantaita ja viikonlopun odotusta!

perjantai 12. lokakuuta 2012

ReWrap it

Törmäsin kuvan hollantilaisiin ihanuuksiin Pinterestissä seikkaillessani. Ennen kuin huomasinkaan olin aloittanut kirjeenvaihdon omistajien kanssa tuotteiden jälleenmyynnistä Suomessa. ReWrap -teamin muodostavat sisarukset Erica ja Juliaan Bol.






Tuoteperheeseen kuuluu ekologisesta huovutetusta villasta valmistettuja puhelimien-, iPadin ja kannettavien tietokoneiden suojuksia. Kiinnitin ensimmäiseksi huomiota tuotteiden muotoiluun ja väreihin. Vahva ekologinen tuotanto- ja toimintamalli sai kiinnostuksen heräämään vielä lisää.




ReWrapin tuotannossa käytetään cradle to cradle -nimistä periaatetta. Sen mukaan kaikki tuotannon eri vaiheet punnitaan vahvasti ekologisista ja eettisistä näkökulmista. Periaate kattaa myös yrityksen muuhun liiketoimintaan liittyvät tekemiset. Mitään ei ole jätetty ajattelematta.

Raaka-aineena käytetään luomulaatuista merinolampaiden villaa. Tuotannon alkuvaiheessa villasta poistetaan epäpuhtaudet uusiokäytetyllä vedellä ja kasvipohjaisella saippualla. Huovutus tehdään hankaamalla, täysin mekaanisesti ilman kemikaaleja. Huovat värjätään biohajoavilla, myrkyttömillä ja synteettisillä väriaineilla. Väriaineet ovat Ökö-Tex Class 1 -laatuluokiteltuja. Ompelussa käytetty lanka on GOTS-standardoitua ja Ökö-Tex-laatuluokiteltua luomupuuvillaa.




ReWrap -logo on stanssattu suojuksiin, jotta ylimääräisten materiaalien ja väriaineiden käytöltä vältyttäisiin. Pakkauksissa käytetään laserkirjoitusta painotekniikan sijaan, koska suurinosa painoväreistä rasittaa ympäristöä. Pakkauksilla on FSC-sertifikaatti.

Tuotteet ommellaan pienessä työpajassa Amsterdamissa. Paja työllistää kehitysvammaisia työttömiä. Yritys kompensoi rahtiliikenteestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä ja tuotteiden hiilijalanjälki on tästä syystä 0%. Tämä periaate takaa sen, että tuotteesta syntyy ainostaan maata rikastuttavaa kompostia, ei yhtään haitallista jätettä.




Miten hienoa on saada pukea arkielämäsi tärkeimmät tekniset vempaimet (joo tunnustakaa vaan, ei niitä ilman tule toimeen) johokin näin tyylikkääseen ja samalla aidosti ekologiseen esineeseen?



Mitä sinä pidät näistä? Onko ekologisuudella sinulle tämän kaltaisten tuotteiden osalta merkitystä? Mikä väri on suosikkisi?

Teemme nyt pitkiä päiviä webshopin avaamisen eteen ja alamme olla lähellä h-hetkeä! Vielä muutamien lomakkeiden viilaamisia, tuotekuvien metsästyksiä ja avajaistarjouksien koodauksia. Kyllä se kohta aukeaa!

Iloista ja ekologista viikonloppua kaikille!

tiistai 2. lokakuuta 2012

Kahvi-inkivääri kuppikakkusia


Kaappiini jäi naistenillan jäljiltä inkiväärilikööriä. Kyseessä on Alkon syksyn uutuustuote hollantilainen King's Ginger, jota suositeltiin omenakakun kumppaniksi. Hyvää se oli niinkin, mutta halusin myös testata sitä kahvi-inkivääri kuppikakkusten kanssa.



Idea ohjeeseen syntyi Donna Hay Magazinessa olleesta kahvi-inkivääritäytekakusta. Täytekakun sijaan ohjeesta syntyi tällä kertaa kuppikakkusia. Aika monta työvaihetta kuppikakkusiksi, mutta melkoisen herkullinen lopputulos.



Kahvi-inkivääri kuppikakut
12 normaalia tai 6 suurempaa

Taikina:
125g voita
1 3/4dl sokeria
1tl vanilijauutetta tai -sokeria
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2tl jauhettua inkivääriä
1dl ranskankermaa 
(Arla keittiö cremé fraîche on hyvä koko tähän)
2tl vahvaa pikakahvijauhetta
1,5 rkl kiehuvaa vettä

Kuorrutus:
1,25dl kuohukermaa
1dl ranskankermaa
1dl tomusokeria

Praliini:
30g mantelilastuja
1dl vettä
2dl sokeria

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Laita voi kulhoon odottamaan taikinan valmistusta ja aloita praliineista.

Paahda mantelilastut kuivalla paistinpannulla kullanruskeiksi. Laita lastut pellille leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita sokeri ja vesi paksuun teräspohjaiseen kattilaan ja anna sokerin sulaa veteen miedolla lämmöllä. Lisää lämpöä niin, että neste alkaa kiehua. Keitä seosta reippaalla lämmöllä noin 8-10 minuutin ajan. Ota seos pois lämmöltä, kun se on saanut kauniin kullanruskean värin. Tässä vaiheessa pitää olla varovainen, sillä kuuma sokerineste paahtuu helposti liikaa ja saa roiskuessaan palovammoja aikaiseksi. Kaada paahtunut sokeriliemi manteleiden päälle ja jätä praliini jäähtymään.


Vatkaa voi, sokeri ja vanilijauute tai -sokeri kulhossa sähkövatkaimella kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan jatkaen vatkaamista koko ajan. Sekoita kuiva-ainekset keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan ja sekoita. Liota pikakahvi kiehuvaan vesitilkkaan. Lisää ranskankerma ja kahvi taikinaan ja sekoita huolellisesti sekaisin. Annostele taikina muffinsivuokiin ja paista noin 30 minuutin ajan tai kunnes ovat saaneet kauniin värin ja ovat kypsiä. Anna kakkusten jäähtyä kunnolla.


Minulla on aina joskus vaikeuksia päättää mihin vuokaan kakkuseni laitan paistumaan.
Sekoita kuorrutuksen ainekset sähkövatkaimella tiiviiksi vaahdoksi. Annostele pursotinpussiin ja laita jääkaaappiin odottamaan tarjoilua. Kuorrutus on hyvin lähellä kermavaahdon koostumusta ja siksi se kannattaa viilentää kunnolla ennen pursottamista tai levittämistä.

Murskaa jäähtynyt praliini ison kokkiveitsen avulla pieniksi paloiksi. Pursota tai levitä kuorrutusta jäähtyneiden kakkusten päälle ja ripottele praliinimurusia pinnalle koristeeksi. Nauti hyvässä ja iloisessa seurassa kahvin ja inkivääriliköörin kera.



Viikonloppu sujui muutenkin mukavasti, musiikinkokeiden harjoittelun ja ulkoilun merkeissä. Aurinkoista tiistaita kaikille!