keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Pikavisiitti Köpiksessä

Kävin viime viikolla päiväreissulla Köpiksessä. Päivä kului the Organic Companyn vieraana ja kaupungin ihanat kahvilat ja ravintolat jäivät tällä kertaa näkemättä. Päivä oli aurinkoinen ja kaunis ja sää vielä reilusti plussan puolella.

The Organic Company on noin viisivuotias Joy Vasiljevin perustama yritys. Joy kertoi, että yritys syntyi oikeastaan hänen omiin tarpeisiinsa. Hän oli tehnyt uraa suuressa laivanvarustamoyrityksessä, mutta alkoi pohtia yrityksen perustamista äitiyslomansa aikana. Joy pitää ekologisia arvoja tärkeinä ja halusi lapsilleen näiden arvojen mukaisia tuotteita. Niitä oli jo silloin Tanskassa tarjolla, mutta ne eivät mielyttäneen muotoilunsa tai toiminnallisuutensa osalta.

Joy (vasemalla) sisarensa Nadian kanssa


Toimiston kauniita yksityiskohtia

Mitähän aarteita tämä säkki pitää sisällään?
Ajatukset ja suunnitelmat kypsyivät ja Joy rohkaisi mielensä, irrottautui entisestä työstään ja perusti yrityksen. Ensimmäiset tuotteet olivat lasten värikkäitä puuvillaharsoja ja pitkiä ruokalappuja. Materiaalivalinta oli jo silloin itsestäänselvyys. Kaikki tuotteet valmistetaan luomumateriaaleista, pääasiassa luomupuuvillasta.

Tekstiilit kudotaan ja ommellaan Intiassa. Kaikilla yrityksen tuotteilla on sekä GOTS (Global Organic Textile Standard) -sertifikaatti, että Soil Association -sertifikaatti. Nämä sertifikaatit varmistavat myös sen, että tuotanto on eettisesti tarkasteltuna päivänvalon kestävää. 

Joy esitteli minulle kuvia puuvillan tuotantovaiheista. Yksi mieleenpainuvimpia asioita oli se, miten puuvilla puhdistetaan. Käsittelemätön puuvilla on luonnonvalkoista ja siinä on pieniä, tummien roskien näköisiä partikkeleita. Tavallisessa tuotantoprosessissa puuvilla puhdistetaan kemikaalien ja veden avulla. Luomupuuvillatehtaissa puuvilla ajetaan harjatelallisten koneiden läpi. Epäpuhtaudet jäävät harjaksiin ja puuvilla puhdistuu hyvin ekologisesti.  Wau!

 The Organic Company on laajentanut sittemmin valikoimaansa. Luomupuuvillasta valmistetaan paljon erilaisia kodin tekstiilejä. Tuotekehitys lähtee liikkeelle huoneajattelusta. Tuotteet suunnitellaan niin, että ne muodostavat harmoonisen kokonaisuuden huoneittain. Lasten uusimmat ruokalaput tulevat mm. sopimaan täydellisesti keittiöpyyhkeisiin ja aikuisten essuihin. Näiden avulla kotiin saadaan harmooninen ilme.


Tuotekehitys on välillä käynnistynyt myös materiaalista. Joy kertoi Hotel Guldsmeden -hotelliketjun hotelliemännästä, joka toi hänelle vanhan ja nurkista kuluneen vohvelikuosisen pyyhkeen nähtäväksi. Hän sanoi, että haluaa hotelliensa pyyhkeet juuri sen kaltaisesta materiaalista luomupuuvillaisina. Joy pyöritteli suunnittelijoiden kanssa pyyhettä ja kävi Intiassa neuvotteluissa pyyhe kainalossaan. Näiden keskusteluiden pohjalta syntyi yksi yrityksen hittituotteista, vohvelipyyhesarja. Pyyhe on hotelliketjussa käytössä, mutta myös useissa kodeissa ympäri maailman.Tuotteissa on ekologisuuden ja esteettisyyden lisäksi mukana myös toiminnallisuutta. Kylpypyyhkeisiin on ommeltu leveä kanttinauhakuja, jonka avulla pyyhkeen saa sidottua napakasti ympärilleen. Samanlainen mekanismi on jättikokoisessa, kalanruotokudottussa keittiöpyyhkeessä, jonka voi myös kietoa päälleen essuksi. Todella kätevä essu ruoanlaittoon, kun käsiä pitää pestä ja kuivata jatkuvasti. Tästä tuotteesta muodostuikin minun suosikkini samantien!


Iso vohvelipyyhe, (toinen suosikeistani) todella muhkea ja pehmeä kylpypyyhe,
joka sopii loistavasti myös esim. vauvan viltiksi

Hieno päivä upeiden ja inspiroivien ihmisten kanssa. Sain paljon ymmärrystä luomupuuvillasta ja sen tuotannosta. Sain tutustua the Organic Companyn valikoimaan ja kuulin tulevista ihanuuksista. Tulin myös tutuksi ihanan Joyn ja hänen henkilökuntansa kanssa. Yhteistä meillä kaikilla taisi olla innostus kauniita ja ekologisia kodintekstiilejä kohtaan.


Joyn kanssa tunnustauduimme molemmat myös inkiväärin fanittajiksi. Iltapäivän lopputunneilla totesimmekin olevamme vähän "high on ginger" kun olimme syöneet Joyn tarjoamia inkivääripastilleja kokonaisen askillisen verran. Niiden antamaa energiaa tarvittiin, kun kävimme läpi yhteistyösopimustamme. Minusta tuli nimittäin heidän maahantuojansa Suomessa. Olen nyt siis varsinainen VIP, eli very importing person! 

Energistä loppuviikkoa kaikille!


2 kommenttia:

  1. Ihan kuin meidän koulun oppitunnilta nuo puuvillatehdas kuvat! Mahtavia tuotteita 8)
    Nelli

    VastaaPoista
  2. Kiitos Nelli! Olin ihan hurmaantunut noista Intian kuvista ja tuotantoon liittyvistä tarinoista ja juu tuotteet ovat ihan mahtavia! :)

    VastaaPoista