perjantai 20. tammikuuta 2012

Gluteenifiksu ruokavalio

Tunnustettakoon, että minussa on hieman terveyshifistelijän vikaa. Hurahdan helposti kokeilemaan uusimpia villityksiä ja taidan välillä paasata ystävilleni terveellisestä ravitsemuksesta liikaakin (anteeksi!). Innostumisistani huolimatta uskon, että tärkein periaate terveelliseen syömiseen liittyen on rentous ja stressittömyys. Toivon että tämä välittyy myös täällä blogissa, tiukkapipoisen dieettiluennoinnin sijasta. En myöskään usko tarkkaan, yhden ruokavalion malliin, vaan mielestäni on tärkeää löytää itselleni hyvää tekeviä raaka-aineita ja ruokia ja yhdistellä näistä minulle räätälöity ruokavalio.

Luin taannoin europarlamentaarikko Satu Hassin haastattelun ja vaikutuin siitä, miten gluteeniton- ja paleoruokavalio oli vaikuttanut hänen terveyteensä. Hän on saanut apua mm. selkävaivoihinsa jättämällä gluteeniviljat pois ruokavaliostaan. Tämä artikkeli sai minut pohtimaan viljojen määrää perheemme ruokavaliossa. Voisikohan ylenmääräisessä vehnän-, ohran ja rukiin syömisessä oli osasyynsä väsymykseen, vatsanturvotuksiin ja muihin ruoansulatusvaivoihin?

Asiasta innostuneena olin muutaman kuukauden täysin gluteenittomalla ruokavaliolla ja huomasin sen sopivan elimistölleni ja ruoansulatukselleni erinomaisesti. Täysin gluteenittomaan ruokavalioon en kuitenkaan ole päätymässä, mutta gluteenifiksuksi voisin kyllä ryhtyä. Yritän pienentää vehnä-, ohra- ja ruisleipien määrää ruokavaliossani ja leipoa aina välillä gluteenitonta leipää. Juureenleivottuun, tuoreeseen vehnäleipään syntynyttä rakkaussuhdettani en kuitenkaan suostu lopettamaan!

Teen gluteenitonta arkileipää yksinkertaisena peltileipänä. Taikina jää melko löysäksi ja taputtelen sen jauhojen ja kaurahiutaleiden avulla pellille. Taikina saa kohota rauhassa pellillä, jopa tunnin ajan. Selviät nopeammallakin kohotuksella, mutta leipä jää silloin ohuemmaksi.

Hyvää ja terveellistä viikonloppua!




Gluteeniton kauraleipä

3 dl kädenlämpöistä vettä
2 dl Puuppolan aitokaurahiutaleita (tai vastaavia ns. puhtaita kaurahiutaleita)
25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl hyvää merisuolaa
1 omena
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl Kaurakuitunen (kypsä kaurarouhe)
2 dl gluteenittomia täysjyväkaurajauhoja
2 dl Tytte -jauhoja (tumma)
0,5 dl rypsiöljyä

Laita kaurahiutaleet turpoamaan veteen vähintään 15 minuutiksi. Murustele hiiva ja sekoita kunnes se liukenee seokseen. Lisää hunaja, suola, raastettu omena ja auringonkukansiemenet. Sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot ohjeen järjestyksessä ja sekoita taikina huolellisesti tasaiseksi. Lisää vielä öljy ja sekoita. Voit kohotta taikina tässäkin vaiheessa, mutta riittä jos taputtelet sen suoraan pellille ja jätät kohoamaan. Anna kohota rauhassa ja paista ensin 200 asteessa noin 10 min. ja lopuksi 175 asteessa 15 - 20 min., tai kunnes leipä on kauniin ruskea myös pohjasta.

Muista, että jos leivot keliakiaa sairastavalle henkilölle, tulee varmistua myös siitä, että keittiö ja työvälineet ovat puhtaita gluteeniviljojen jäämistä.

4 kommenttia:

  1. Kiitos erittäin ajankohtaisesta aiheesta. Kokeilemme perheessä gluteenitonta ruokavaliota ja katsotaan millaisia terveysvaikutuksia havaitsemme. Leipä onnistui erinomaisesti ohjeesi mukaan ja oli kaiken lisäksi erittäin maukasta. Ajelin pellillä nousseeseen leipään taikinapyörällä valmiit "polut" ja leipä oli helppo taitella pöytään tarjolle.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Alt palautteestasi ja tervetuloa blogin lukijaksi. Gluteenittomuus on aika iso juttu Jenkeissä ja minusta tuntuu siltä, että se on ajautumassa myös meille kovaa vauhtia. Loistava idea tuo taikinapyörällä ajelu. Kokeilen heti seuraavan leivän kanssa!

    VastaaPoista
  3. Hei Cilla! Kokeilin tätä Tansaniassa! Täällä asuessa gluteenitonta leipää on leivottava itse; muuten syötävää kyllä riittää - maissia, riisiä, hirssiä, perunaa, keittobanaania, ja olemme alkaneet kokeilla aamupuuroa jamssista (kookosmaidon kera todella maukasta!) Kokeilin tätä leipää viime viikolla ja oli todella kivaa saada taas paahtoleipää. Omenaa ei sattunut olemaan kotona mutta raastin sen sijaan porkkanan sekaan. Tuli ihan kuvan näköistä ja maukasta. Tällä kertaa leivon tuplasatsin!

    VastaaPoista
  4. Hei Lin! Suuret kiitokset kommentistasi. Onpa mukavaa, että blogillani on lukija myös Tansaniassa! Voin kuvitella, ettei gluteenitonta leipää ole helppo löytää sieltä valmiina. Kateellisena kuitenkin kuuntelen kommettejasi noista eksoottisista kasviksista, viljalajeista ja hedelmistä. Jamssipuuro kuulostaa oikein mielenkiintoiselta!

    Tuota peltileipää voi höystää myös pähkinöillä ja vaikka kuivatuilla hedelmillä. Porkkana pitää leivän omenan tavoin myös kivasti kosteana. Kiva kuulla, että pidit ohjeesta. Minä jään haaveilemaan kookosmaidolla höystetystä jamssipuurosta. :)

    VastaaPoista