keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Kaamoksenkarkottajaiset

Iltapäiväkahvittelimme eilen ihanan ystäväni Vuokon ja hänen suloisten lastensa Samuelin ja Elsan kanssa. Olen nauttinut suunnattomasti tuosta huikeasta auringonvalosta ja tuntuu, että päivätkin pitenevät ihan silmissä. Halusinkin leipoa kahvipöytään jotain oikein värikästä, jonka avulla karkoitamme loputkin kaamosajatukset pois mielestämme.

Leivoin vuohenjuusto-kesäkurpitsapatonkeja ja sitruunaisia cupcakeja (olen pahoillani, en todellakaan tiedä miten tuo sana pitäisi taivuttaa). Patongin perusohje on Leila Lindholmin Vielä yksi pala -kirjasta. Huomioithan, että patonkitaikinaan tehdään ensin juuritaikina, joka kohotetaan yön yli jääkaapissa. Tuntuu ehkä monimutkaiselta, mutta on varmasti vaivannäön arvoista. Cupcakesin ohje puolestaan on löytynyt joskus joltakin keskustelupalstalta ja on helppo ja toimiva.

Neljä muksua vauhdissa ja äideillä paljon mielenkiintoisia tarinoita -  minulle ainakin tuli jo huomattavasti keväisempi mieli. Kiitos Vuokko ja muksut kun kävitte, kerrassaan virkistävä iltapäivä!





Vuohenjuusto-kesäkurpitsapatongit
4 kpl

Juuritaikina, vaihe I
5g hiivaa
3 dl vettä
5 dl vehnäjauhoja

Murustele hiiva kulhoon ja lisää vesi. Sekoita kunnes hiiva on liettynyt. Lisää vähitellen jauhoja ja sekoita kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin. Laita kelmu kulhon päälle ja kulho yön yli jääkaappiin.

Vaihe II
15 g hiivaa
Juuritaikina
3 dl kylmää vettä
1 rkl hyvää merisuolaa
1 rkl sokeria
7 - 8 dl vehnäjauhoja
100g vuohenjuustoa
1/2 kesäkurpitsaa

Murustele hiiva kulhoon, lisää kylmä vesi ja sekoita. Lisää juuritaikina, merisuola, sokeri ja viimeiseksi niin paljon vehnäjauhoja, että muodostuu kiinteä taikina. Vaivaa taikinaa yleiskoneen hitaimmalla teholla noin 10 - 15 minuuttia. Voit alustaa taikinan myös käsin. Sekoita joukkoon pieneksi murusteltu vuohenjuusto ja raastettu kesäkurpitsa. Anna taikinan kohota noin 1,5 tuntia.

Laita uuni lämpiämään 240 asteeseen. Jauhota leivonta-alusta runsaalla jauholla. Leikkaa taikinapallo 4 osaan ja taputtele palaset suorakaiteen muotoisksi. Käännä taikina rullalle kulmasta alkaen, vinosti rullaten. Kierrä patonkia vielä yhden kerran kierrokselle. Jätä kohoamaan uunipellille tunniksi.



Pirskottele patonkien päälle kylmää vettä ja merisuolaa. Tee terävällä veitsellä pintaan muutama vino viilto ja laita uuniin keskilämmölle. Kun patongit ovat saaneet kauniin värin pintaansa, pienennä uunnin lämpötilaa 200 asteeseen ja paista patongit kypsiksi. Kokonaispaistoaika on n. 30 - 40 minuuttia. Jäähdytä uuniritilän päällä, ilman leivinliinaa.









Sitruuna cupcakes
12 kpl

100g voita
100g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 sitruunan raastettu kuori
2 dl sokeria
2 kanamunaa
2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta

Kuorrutus
50 g voita
100g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl tomusokeria
1/2 sitruunan raastettu kuori

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, tuorejuusto, sitruunankuoriraaste ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja vatkaa huolellisesti sekaisin. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään sekaisin ja lisää taikinaan. Vatkaa vain sen verran, että jauhot menevät sekaisin.

Annostele taikina muffinsivuokiin ja laita uuniin paistumaan noin 20 minuutiksi. Vatkaa kuorrutuksen aineet sekaisin sähkövatkaimella. Kuorruta jäähtyneet cupcaket ja koristele mieleisilläsi koristeilla.



6 kommenttia:

  1. don't I know those people from somewhere? Looks like you have all the fun while we guys work!

    VastaaPoista
  2. Hi Jeremy! Yes I had your loved ones here yesterday and we had a blast! I hope that Samus and Elsas sugar levels had calmed down by the time they got home :). Next time we'll have U working guys along. See you soon!

    VastaaPoista
  3. Kiitos viela kerran ihanista tarjoomisista ja hyvasta seurasta! Kylla kaamokset kaikkosi! :) Samuelin kommentti tasta oli, etta 'aiti voitko tehda noita kakkuja heti tanaan'... Ei ehka tanaan viela ehdita, mutta pitaa tehda pian ja sita ihanaa patonkia myos! Lauantaina nahdaan taas! Vuokko x

    VastaaPoista
  4. Kiitos sinulle hyvistä kuvausvinkeistä... en olisi varmasti itse keksinyt kuvata patonkeja lumihangessa :)! Lauantaihin!

    VastaaPoista
  5. Ihania karkkivärejä muffinsseissa :) NAM !!! Ja eikö patongeissa ole havaittavissa jotain tanskalaisuutta...? Täytyypi pistää uuni kuumaksi ja kokeilla reseptiä hetipian :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos Taru! Juu, arvasit oikein... Tanskan leipätiskeistä jäi kytemään patonkihinku :)

    VastaaPoista