perjantai 18. toukokuuta 2012

Maustevoita tehtailemassa

Nyt on juuri oikea aika aloittaa grillauskausi. Ilma alkaa olla tarpeeksi lämmin, jotta ulkona grillaaminen kannattaa. Toki meilläkin testaattiin grillin toimivuutta jo hyvissä ajoin huhtikuussa, mutta nyt vasta se otetaan tosissaan käyttöön.

Aloitin grillikauden vaatimattomasti näillä pienillä T-luupihveillä!


Meillä grillataan kesäisin todella paljon. Lihat, kalat ja kasvikset kypsyvät ulkona koko kesän ajan. Tämän lisäksi haastan itsenäni aina kesäisin kokeilmaan uusia ruokalajeja grillissä. Viimekesän suosikiksi nousi grillin jälkilämmössä sopivasti jälkkäriksi kypsyvä nektariinipiiras. Onkohan se niin, että sielu ja ruumis kaipaa raikasta ruoanlaittoilmaa ympärilleen pitkän talven ja sisäkokkailujen jälkeen?

Tuntuu myös siltä, että ruoanlaitto on paljon rennompaa kesällä. Aterioiden komponenttien määrä vähenee ja esimerkiksi lämpimiä kastikkeita en juurikaan keitä kesällä. Sen sijaan suosin kylmiä kastikkeita ja erilaisia maustevoita. Näitä voi helposti tehdä isompia eriä varastoon ja nautiskella stressittömimmistä grillauksista.







Valmistin pakastimeen kolme erilaista maustevoita tulevia grilliherkkuja odottamaan. Chili-limevoi sopii hyvin  marinoiduille lihoille, kuten porsaanlihalle, naudalle ja broilerille. Yrtti-sitruunavoi toimii puolestaan erinomaisesti yrittimarinoidun broilerin tai grillattujen kasvisten, kuten maissintähkien kanssa. Klassikko Café de Paris -voi (minun supistettu versioni) on itsessään niin hienon ja moniuloitteisen makuinen, että käytän sitä suolalla ja pippurilla maustetun hyvän naudan fileepihvin kastikkeena.

Miellelläni kuulisin myös sinun kesäherkuistasi. Grillataanko teilläkin yhtä ahkerasti kesäisin, vai onko teillä grilli käytössä läpi vuoden? Entä mikä on sinun grillibravurisi?

Ihanaa ja toivottavasti aurinkoista viikonloppua!






Chili-limevoi 

150 g voita
1 rkl tulista chilikastiketta (esim. Lousiana Hot Sauce)
2 hienoksi leikattua kevätsipulia
1 tl raastettua limenkuorta
1/2 tl hyvää merisuolaa
mustapippuria

Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään. Lisää chilikastike, kevätsipuli, limenkuori, merisuola ja muutama kierros mustapippuria myllystä. Sekoita ainekset sähkövatkaimella huolellisesti sekaisin. Muotoile voista tanko ja kääri se napakasti leivinpaperin sisään. Rullaa käärön päät umpeen. Laita voi pakastimeen ja leikkaa sieltä tarvittaessa annospaloja.



Yrtti-sitruunavoi 

150 g voita
kuorallinen hienonnettua persiljaa, oreganoa, tilliä
ja ruohosipulia
1 tl raastettua sitruunankuorta

1/2 tl hyvää merisuolaa
mustapippuria


Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään. Lisää yrtit, sitruunankuori, merisuola ja muutama kierros mustapippuria myllystä. Sekoita ainekset sähkövatkaimella huolellisesti sekaisin. Muotoile voista tanko ja kääri se napakasti leivinpaperin sisään. Rullaa käärön päät umpeen. Laita voi pakastimeen ja leikkaa sieltä tarvittaessa annospaloja.

Café de Paris -voi (á la Cilla)

150 g voita
pieni sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 anjovisfileetä hienonnettuna
1 rkl worchesterkastiketta
1 tl dijonsinappia
1 tl paparikajauhetta
1 tl kuivattua rakuunaa
0,5 tl kuivattua timjamia
0,5 tl kuivattua rosmariinia
ripaus cayennepippuria
1 rkl konjakkia
kourallinen hienonnettua persiljaa
ripaus hyvää merisuolaa

Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään. Lisää sipulit, anjovikset, worchesterkastike, dijonsinappi, kuivatut yrtit, cayennepippuri, konjakki, persilja ja merisuola. Sekoita ainekset sähkövatkaimella huolellisesti sekaisin. Muotoile voista tanko ja kääri se napakasti leivinpaperin sisään. Rullaa käärön päät umpeen. Laita voi pakastimeen ja leikkaa sieltä tarvittaessa annospaloja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti