torstai 31. toukokuuta 2012

Raparperimuffinit

Raparperit alkavat olla parhaimmillaan. Ne ovat saavuttaneet lähes täyden mittansa, mutta eivät ole vielä puisevan ylisuuria. Nyt onkin täydellinen aika leipoa ensimmäiset raparperimuffinit. Tein muffinitaikinan Kotilieden ohjeen pohjalta. Taikinaan tulee kardemummaa, joka pyöristää kivasti happaman kirpeää raparperin makua. Käytin ohjeeseen valkoisen sokerin sijasta tummaa ruokosokeria, joka myös muuttaa makumaailmaa hieman paahteisemmaksi.

Kokeilin osaan  muffineista spelttirouheesta tehtyä toscakuorruttetta. Olen käyttänyt spelttirouhetta esim. porkkanakakkutaikinassa aiemmin hyvällä menestyksellä. Pidän sen rapsakasta suutuntumasta ja pähkinäisestä mausta. Kuorrutteessakin se oli minun makuuni, mutta lapsille se taisi olla vähän liian viljaisa. Perinteisempi kauratosca toimisi raparperimuffinin päällä varmasti paremmin.

Viljaisen makuisella speltti-toscalla kuorrutettuina.

Jugurtti-vaniljakreemillä kuorrutettuna.

Toisen kuorrutteen tein kreikkalaisesta jogurtista ja vaniljakreemijauheesta. Kuorrute oli todella nopea valmistaa ja siitä  tuli tavallista voi-tuorejuustokreemiä raikkaampi. Tämä voisi toimia helppona kuorrutteena kesämökilläkin. Käytin jogurttina Lindahlsin (Skånemejerier) isossa, 1 kg:n muovipönikässä myytävää paksua jogurttia. Vaniljakreemijauhetta (Milletti) löytyy K-supermarketeista ja K-citymarketeista.


Raparperimuffinit

5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2,5 dl tummaa ruokokidesokeria
1 rkl kardemummaa
3 kananmunaa
100g voita
2 dl kreikkalaista maustamatonta jugurttia
2,5 dl raparperperia kuutioituna

Vanilja-jogurttikuorrute

2 dl kreikkalaista maustamatonta jogurttia
1 rkl vanijakreemijauhetta

Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe, sokeri ja kardemumma keskenään. Sekoita kananmunat, sulatettu voi, jugurtti ja raparperikuutiot omassa kulhossaan sekaisin. Lisää kananmunaseos jauhoseokseen ja sekoita massat huolellisesti sekaisin. Annostele taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.

Sekoita jogurtti ja vaniljakreemijauhe sekaisin ja kuorruta jäähtyneet muffinit. Koristele mieleisilläsi koristeilla,  kuten tuoreilla marjoilla.


Lopeta jo äiti se kuvaaminen....







Vesirokko alkaa olla jo voiton puolella ja nautimme hetken myös keväisestä puutarhasta. Perennapenkit ovat mielestäni nyt lähes kauneimmillaan. Ne ovat toki upeita täydessä kukassa kesä-heinäkuussakin, mutta jotenkin tämä uuden kasvuston terhakka vihreys kutkuttaa minun esteettistä silmää vielä enemmin. Toinen lempiajankohtani on elokuu. Silloin kaikki on ihanan rehevää ja mehevää ja auringonvalo täyteläisen lempeä. Nyt kuitenkin pitää osata nauttia juuri tästä hetkestä!








Illalla pääsemme laulamaan Suvivirttä koulun kevätjuhlaan. Pitääkin muistaa kaivaa nenäliinat jo valmiiksi esille! Tsemppiä juhlavalmisteluihin kaikille teille, joilla on suuri viikonloppu edessänne. Muistattehan nauttia myös valmisteluvaiheesta ja ottaa mutkat välillä suoriksi, etteivät paineet nouse liiaksi!

4 kommenttia:

  1. Hei,
    Onpas ajankohtainen ja herkullinen muffiniohje. Nam! Olen myös käyttänyt kardemummaa raparipiirakassa ja mielestäni se sopii siihen mainiosti.
    Tuo jogurtti-vaniljakreemiseos menee ehdottomasti kokeiluun! Eikö se vaadi enää makeutusta? Tuleeko siitä antamallasi suhteella riittävän jämäkkää, että voisi pursottaa? Vaniljakreemiä tulee aina käytettyä kermavaahdon seassa synttärikakkushowssa.
    t. Uusi lukijasi Annukka:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Annukka kommentistasi ja tervetuloa lukijakseni! :)

    Tuosta jogurtti-vaniljakreemista tuli testaamallani suhteella sellaista helposti levittyvää. Testasin sitä vielä lisää ja suosittelen laittamaan ainakin 1,5-2 rkl pursotettavaan massaan. Kreemijauheessa oleva tärkkelys saattaa kuitenkin tehdä massasta jopa liian tömäkkää, mutta sitä voi helposti ohentaa esim. maidolla tai kermalla.

    Valmistamani kuorrute ei myöskään ollut kovin makea, vaan siinä maistui jogurtin happamuus ja raikkaus. Muffaritaikina on itsessään sen verran makea, että se sopi mielestäni tähän hyvin. Kannattaa lisätä jauhetta pieniä eriä kerrallaan ja maistella matkan varrella. Jauheen lisäämisen jälkeen menee kuitenkin hetki, ennenkuin koostumus ja maku tekeytyvät.

    Hyvä idea tuo kermavaahdon maustaminen vaniljakreemijauheella. Pitääkin testata heti ensi viikolla esikoisen synttärijuhlilla. Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Ihania ohjeita! Ehdottomasti kokeillaan! :) Vuokko

    VastaaPoista