sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Puolen metrin mittainen synttärikakku

Meillä juhlittiin viikonloppuna poikien yhteisiä synttärijuhlia. Olin nähnyt Pinterestissä kuvan kapeasta ja pitkulaisesta täytekakusta. En ole mikään kakkutaituri, mutta innokas kokeilemaan uusia kakkuideoita. Pidän hienoista, pikkutarkasti koristelluista kakkuluomuksista, mutta en todellakaan osaa valmistaa sellaisia itse. Kakkuni ovat aina hyvin kotikutoisen näköisiä ja yleensä jopa vähän vinksallaan. Värit, muodot ja herkullinen maku ovat minulle kuitenkin tärkeitä asioita.

Haen usein kakkupohja ja -täyteohjeet Kinuskikissan blogista. Ohjeet ovat tosi selkeitä ja luotettavia. Blogi on täynnä toinen toistaan upeampia kakkuja ja huomaan joka vierailulla ihastelevani Kinuskissan luovuutta ja lahjakkuutta. Kakussa käyttämäni kääretorttupohja on Kinuskikissalta lainattu. http://www.kinuskikissa.fi/

Kävin kakkutarvike ostoksilla Confetissa Tuusulassa. Sain sieltä matkaani paljon ihania juttuja ja hyviä vinkkejä. Suosittelen Confettia kaikille leipomisesta innostuneille ja juhlien järjestäjille. Ohuet ja pitkät kakkukynttilät sopivat täydellisesti pitkulaisen kakun koristeeksi. Kynttilöiden pastellisävyt määrittelivät myös koko juhlatarjoilun värimaailman.




Puolen metrin mittainen synttärikakku
n. 20 hengelle

2 kääretorttupohjaa

1 pohja:
4 munaa
1,5dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
1,5dl leivinjauhetta

Vadelmamehua kostutukseen

Kakun täytteeksi:

3dl kuohukermaa
300g mascarponejuustoa
2rkl sokeria
Fazerin wiener nougat crushia
mansikoita

Kakun päälle:

vaalean vihreää kaulittavaa sokerikuorrutetta, tomusokeria

kuohukermaa, sokeria ja elintarvikeväriä


Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri huolellisesti vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on valmis, kun vatkaimella vaahdon pintaan tehty kuvio jää hetkeksi näkyviin.

Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi sokeri-munavaahtoon pienissä erissä. Sekoita varovasti ainekset sekaisin. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista kypsiksi, noin 10 minuuttia. Varo polttamasta torttupohjia.

Kumoa paistetut pohjat sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota pohjapaperi samantien, ettei se tartu kiinni.

Leikkaa kypsät ja jäähtyneet torttupohjat pituussuunnassa kolmeen samansuuruiseen osaan. Leikkaa pitkulaiset osat vielä keskeltä halki pystysuunnassa. Leikatuista paloista kootaan kolme neljän kerroksen kakkuosaa.

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi, lisää mascarpone ja sokeri. Vatkaa massaa vielä hetki sähkövatkaimella, kunnes saat napakan vaahdon. Siivuta mansikat ohuiksi siivuiksi.

Kostuta kakkupohjapala vadelmamehulla, levitä päälle kuohukerma-mascarponevaahtoa, ripottele pinnalle wiener nougat crushia ja lisää vielä mansikkasiivuja. Lisää seuraava pohjapala ja täytä kuten edellinekin kerros. Toista tämä kolme kertaa ja lisää lopuksi neljäs pala kanneksi.

Laita kevyet painot täytettyjen kakkujen päälle ja jätä palat tekeytymään yön yli tai vähintään pariksi tunniksi.

Kokoa palat peräkkäin. Kauli sokerimassasta tomusokerin päällä ohuehkoja kansipaloja ja aseta ne kakun päälle. Vaahdota kerma. Lisää vaahdotuksen alkuvaiheessa elintarvikeväri ja sokeria. Purosta tai levitä kermavaahto kakun reunoille mieleiselläsi tavalla. Koristele halutessasi nonparelleilla tai muilla vastaavilla kakunkoristeilla.

Täytetyt kakkupohjapalat tekeytymässä painojen alla. 

Taivaansininen elintarvikeväri ja vaalean vihreä
sokerikuorrutus ovat Confetista.


Suklaalla kuorrutettuja suuria vaahtokarkkeja

Suklaalla kuorrutettuja pikkupullia


Marjamuffinit koreissa muffinikoristeissa (nämä ovat myös Confetista)





2 kommenttia: