torstai 14. kesäkuuta 2012

Wannabe crab cakes

Ennen vanhaan Amerikassa asuessani tuli syötyä usein crab cakeseja, eli rapukakkuja. Lämmennyt kesäsää toi nämä herkut mieleeni ja paistelin niitä tänään ison lautasellisen. Rapukakkuihin käytetään yleensä säilöttyä ravunlihaa, jota Amerikassa on hyvin saatavilla ruokakaupoissa. Meidän lähimarketistamme ei sellaista löytynyt ja jouduin vähän soveltamaan reseptiä. Siksi niistä tulikin wannabee crab cakeja.

Käytin ravunlihan korvikkeena kalaa, jokiravunpyrstöjä ja surimia. Surimia nimitetään Amerikassa imitation crab meat -nimellä. Se on ravunlihan makuista ja väristä kalaa. Sitä käytetään rapakon takana paljon esimerkiksi salaateissa. Ostin Rainbow -merkkistä surimia, ja valitettavasti täytyy todeta, ettei se ollut parhaasta päästä. Liha oli todella kovaa ja hienoksi jauhettuna jäi ikävän tikkuiseksi. Täytyykin ottaa kesän aikana selvää  myös muista Suomessa myytävistä surimivalmisteista.

Surimia, eli ravunmakuista kalaa

Tein rapukakkujen kaveriksi peruna-munasalaattia. Se on myös Amerikan vuosilta takataskuun jäänyt hyvä ja simppeli resepti. Salaattia valmistettaessa tulee kiusaus parannella makua ja ulkonäköä yrteillä. Kannattaa kuitenkin malttaa mielensä, sen maku on nimittäin loistava kaikessa yksinkertaisuudessaan. Tämä salaatti sopii hyvin myös mökkikeittiössä valmistettavaksi. Sen kymäsäilytyksestä pitää tosin muistaa huolehtia hyvin.


Peruna-munasalaattia

Wannabe crab cakes 

150g jokiravunpyrstöjä
100g surimia
200g kuhaa, siikaa, ahventa tai muuta vaaleaa kalaa
2 uuden sadon varsisipulia
pieni nippu lehtipersiljaa
1rkl sitruunanmehua
0,5dl kuohukermaa
0,5dl korppujauhoja
2 kananmunaa
1tl hyvää merisuolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
veitsenkärjellinen cayennepippuria
voita ja rypsiöljyä paistamiseen

Hienonna kalat ja ravut tehosekoittimessa karkeaksi massaksi yksi kerrallaan. Hienonna sipulit varsineen myös tehosekoittimessa. Leikkaa lehtipersilja veitsellä hienoksi. Sekoita kala- ja rapumassa, sipulit ja persilja keskenään sekaisin. Lisää sitruunanmehu, kananmunat, korppujauho, kuohukerma ja mausteet. Sekoita nopeasti sekaisin, mutta älä vaivaa massaa. Paista kuumalla pannulla rypsiöljyn ja voin seoksessa tai grillissä kauniin kullanruskeiksi.

Peruna-munasalaatti

5 kananmunaa
400g uusia perunoita
1dl majoneesia
ripaus hyvää merisuolaa ja rouhittua mustapipuria

Keitä kananmunat koviksi ja tasakokoiset (pienet) uudet perunat kypsiksi. Jäähdytä munat ja perunat ja leikkaa ronskeiksi kuutioiksi. Sekoita ainekset keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla. Jätä salaatti tekeytymään jääkaappiin hetkeksi ennen tarjoilua. 



Istun kirjoittamassa tätä postausta pihalla, vaikka kello lähentelee jo yhdeksää illalla. Puoliso hoitaa muksujen iltapuuhat ja minä saan vielä tunnelmoida blogin ja teidän kanssanne ilta-auringossa. Voi tätä Suomen suvea! Nautinnollista viikonvaihdetta kaikille, muistakaahan syödä hyvin!





6 kommenttia:

  1. Voi nuo crab cakesit näyttävät ja kuulostavat kyllä herkullisilta!

    VastaaPoista
  2. Hmm.. luulenpa, että nuo maistuisivat meidän "pikku"väelle. Laitetaan korvaan taakse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tippi, varmasti maistuvat. Otahan mukulat mukaan paistohommiin, niin maku paranee entisestään. :)

      Poista
  3. Mun on niin monta kertaa pitänyt tehdä crab cakeja, nyt siis tuumasta toimeen. Erittäin hauskan kuuloinen perunasalaatti myös kiitos!
    Tein muuten itse viime viikolla ystävän reseptillä uusista perunoista myöskin salaattia. Siihen tuli kapriksia, pinjan-, seesamin- ja auringonkukan siemeniä, basilikaa ja ihana kastike oliiviöljystä, balsamiviinietikasta ja sinapista. Hyvää oli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ulla kommentistasi! Oih, tuo sun tekemä perunasalaatti ei voi olla kuin tosi hyvää. Kokeilen varmasti ensi tilassa!

      Poista