torstai 8. marraskuuta 2012

Lammastagine ja kanelintuoksua

Minulla on melkoinen kanelibuumi meneillään. Kodissamme on jo hetken aikaa tuoksunut kanelille Maison Bellen kanelin- ja jasminintuoksuisten pyykinpesuaineiden ansiosta. Päätin myös kokeilla Pinterestissä näkemääni ideaa kanelitankokynttilästä.


Minun sisäinen Anu Harkkini ei ole oikein koskaan päässyt valloilleen. Ideoita ja innostusta löytyy, mutta toteutus meinaa aina jäädä osaamattomuuden ja kömpelyyden takia puolitiehen. Tämäkin projekti meinasi jäädä tekemättä, kun en meinannut keksiä hyvää tapaa kiinnittää kaneleita kynttilään. Mietin jo kuumaliimapistoolin (olen lukenut tälläisesta hienoudesta jostakin) hankkimista, ruuvi- tai naulakiinnitystä ja muita luovia ratkaisuja.

Siippa osui parahiksi paikalle ja keksi solmia pitkulaisesta ilmapalloista pannan tankojen asennusvaiheeseen. Oikean kokoinen kuminauha olisi ollut vielä helpompi vaihtoehto. Tangot oli helppo pujotella kuminauhan alle. Sidoin nyörin tankojen ympärille asennuksen jälkeen ja leikkasin kuminauhan poikki.


Kynttilä lämmitti kanelitankoja ja niistä irtosi ihanan vieno tuoksu huoneeseen. Kynttilä palaa kauniin tasaisesti, eikä valuta kun sen muistaa pitää paikallaan. Kanelitankoaita kuumentaa kynttilää ja tästä syystä se tuntuu palavan hieman normaalia nopeammin. Siirrettäessä pitää muistaa olla varovainen, ettei liekki sytytä kanelitankoja palamaan.

Kanelitankojen ollessa estradilla, teimme myös lammastaginea. Sen salaisuus on raaka-aineiden keskelle piilotettu kokonainen kanelitanko. Kanelin maku maustaa padan kauttaaltaan ja antaa pataruoalle todella upean tuoksun. Tangon piilottaminen on perheessämme odotettu rituaali ja sen suorittamisesta kisataan lasten kesken. Tällä kerralla kuopus sai kunnian. Ohje perustuu Glorian Ruoka&Viini -lehdessä aikoinaan olleeseen tagineohjeeseen.


Kanelitankoa piti tuoksutella ennen piilottamista ja siitähän syntyi oivat kaneliviiksetkin!


Toinen tärkeä raaka-aine tässä Pohjois-Afrikasta kotoisin olevassa herkussa on säilötty sitruuna. Sen maussa on jännittävästi sekä raikkautta että happamuutta. Säilöttyä sitruunaa löytyy isommista marketeista esim. Al Fez -merkkisenä sekä Deli Delistä. Tagineohjeissa on yleensä pienempi määrä säilöttyä sitruunaa, mutta minä tykkään laittaa sitä enemmin.

Taginen korkea ja suippomallinen kansi kierättää kuumaa höyryä ihanteellisella tavalla ruoan kypsennyksen aikana. Kannen avaamishetkellä ilmoille tulvahtava tuoksu on myös omaa luokkansa. Taginepata ei kuitenkaan ole välttämättömyys, tavallisen uunipadan kanssakin pärjää hyvin. Taginepatoja myydään lähes kaikissa suuremmissa tavarataloissa ja keittiötarvikeliikkeissä.

Mielenkiintoinen kana-oliivitaginen ohje löytyi myös Pastanjauhantaa blogista. Sieltä löytyy myös ohje säilöttyjen sitruunoiden valmistamiseen. Kurkkaa ohjetta tästä: Pastanjauhantaa kana- ja oliivitagine.

Lammastagine
4:lle

700-800g karitsan paahtopaistia
tilkka rypsiöljyä
hyvää merisuolaa ja mustapippuria
6 perunaa
3 porkkaanaa
4-6 pientä kelta- tai punasipulia
1/2 parsakaalia
1/2 kukkakkalia
2dl kikherneitä
3-4 säilöttyä sitruunaa
1 luomukanelitanko

1/2l liha- tai kasvislientä
1rkl oliiviöljyä
2tl paprikajauhetta 
(minä käytin tällä kertaa savustettua ja sekin toimi hyvin)
1tl jeeraa, eli juustokuminaa
1tl inkivääriä
1tl sahramia

Ota liha noin puolituntia aikaisemmin huoneenlämpöistymään. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Leikkaa liha kuutioksi. Kuori perunat, porkkanat ja sipulit. Pese kasvikset ja paloittele ne ronskiksi paloiksi. Ota väri lihakuutioiden pintaan kuumalla paistinpannulla. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lado kasvis- ja lihakuutiot taginepataan. Lisää kikherneet ja sekoita ainekset sekaisin. Lisää juhlavin seremonion ja fanfaaarien saattelemana kanelitanko padan sydämeen.

Kiehauta liha- tai kasvisliemi ja lisää muut mausteen. Sekoita liemiainekset keskenään ja kaada padan päälle. Pistä pata uuniin ja anna paistua noin tunnin ajan.



Joko sä kohta olet kuvannut ja päästään syömään?


Mitäs teillä syödään viikonloppuna? Minkälaisia isänpäivärituaaleja teidän perheessänne ja suvussanne on? Toivotaan, että sateet ainakin hetkeksi hellittäisivät ja saisimme nauttia kauniista ulkoilukeleistä. Iloista loppuviikkoa!




6 kommenttia:

  1. Kiva idea tuo kanelitankokynttilä! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sanna kommentistasi. Ei muuta kuin askartelemaan! :)

    VastaaPoista
  3. Täällä myös yksi askartelutumpelo... Viimeisin askarteluaikaansaannos on vaippakakku, josta tuli helkatin ruma... Mutta vastaanottaja oli kuitenkin kovin otettu (ymmärtääkseni hänkään ei ole askartelijatyyppiä, lucky me!)! :)

    Mainio tuo kuva, missä etiketin pikkulintu tuntuu seisovan ihan kuin lintulaudalla! :D

    t. TT

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, askartelutumpelo on osuva nimitys minullekin. Vaippakakku, hmmm kuulostaa mielenkiintoiselta. Oliko teillä babyshowerit ohjelmassa? Enpäs ollut tuota kuvaa osannut tuolla tavalla itse katsoakaan... ihan selvästi tipu lintulaudalla. :)Kiitos kommentistasi TT!

      Poista
  4. Minäkin tykkäsin tuosta kynttiläideasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Campasimpukka, kivaa kun piipahdit täällä! :)

      Poista