keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Rustiikki talonpoikaiskeitto

Italiaishenkinen maalaiskeitto sopii täydellisesti tammikuun pakkasille. Raaka-aineet ovat edullisia ja terveellisiä. Teen tätä soppaa useasti isollekin porukalle ja siitä tuntuvat pitävän niin isot kuin pienemmätkin. Esikuvana tälle soppaversiolle toimii italiainen Ribollitta-keitto.


Sopan täyteläinen maku tulee kasviksista ja pavuista. Juusto on myös tärkeässä roolissa tässä keitossa ja siihen kannattaa valita pitkään kypsytetty ja vahva-arominen juusto. Minä käytin tällä kertaa hollantilaista Primadonna Maturoa. Se on kova, kuusi kuukautta kypsytetty lehmänmaitojuusto. Juustomassa on kauniin vaaleankeltaista ja sillä on rubiininpunainen vahakuori. Rakenne on ihanan mureneva ja juusto suorastaan sulaa suuhun. Täyteläisessä maussa on hienostuneesti luonnetta. Juusto sopii ruoanlaittoon, mutta myös sellaisenaan herkuteltavaksi viinilasillisen kanssa.

Viiniksi keitolle suositeltiin Chileläistä Leyda Las Brisas Pinot Noiria. Keskitäyteläisessä viinissä on kirsikkainen ja mausteinen maku ja se sopii erityisen hyvin luonteikkaan Primadonna Maturon kumppaniksi. Ihana viini, jota voisi maistella muidenkin ruokien kanssa. 





Rustiikki talonpoikaiskeitto
 4:lle

1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa 
2 sellerinvartta
1 fenkoli
0,5dl oliiviöljyä
1tlk säilöttyjä tomaatteja
1-2tl merisuolaa
Mustapippuria rouhittuna myllystä
Chilirouhetta
1tlk säilöttyjä valkoisia papuja
Kasvisliemikuutio
1l vettä
Tuoretta timjamia ja oreganoa
2 siivua edellispäiväistä vehnäleipää
200g Primadonna Maturo juustoa

Kuori ja paloittele kaikki kasvikset ja juurekset ronskeiksi, suupalan kokoisiksi paloiksi. Kuullota sipuleita hetki kattilassa tilkassa oliiviöljyä. Lisää muut kasvikset ja kuullota niitä noin viiden minuutin ajan. Lisää säilötyt tomaatit, vesi ja kasvisliemikuutio. Anna keiton kiehua hiljalleen noin 15 minuutin ajan.

Paloittele leipäsiivut kuutioksi, raasta juusto ja hienonna yrtit. Lisää valutetut pavut ja yrtit keittoon ja anna kiehua vielä noin viisi minuuttia. Lisää leipäkuutiot lautasen pohjalle ja annostele kuuma keitto niiden päälle. Ripottele pinnalle runsaasti juustoraastetta ja lorauta vähän oliiviöljyä. 

Muistattehan käydä osallistumassa pääkallopostauksen arvontaan täällä: PÄÄKALLOISTA SÄRMÄÄ SISUSTUKSEEN

Mukavaa loppuviikkoa kaikille, minä lähden messuilemaan Tukholmaan aamulla ja palaan messuterveisten merkeissä myöhemmin linjoille!










4 kommenttia:

  1. Hei Cilla! löysin blogisi vasta äskettäin ja jään ehdottomasti seuraamaan. Kaunis ja mielenkiintoinen blogi!

    Minulla olisi sinulle haaste blogissani: http://vaaleansininenuni.blogspot.fi/

    terveisin
    heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi ja tervetuloa blogin pariin!

      Poista
  2. Tämän keiton laitan muistiin, kerään jo kevääksi italialaisia ruokaohjeita Giro di'Italian ajaksi, kyllä keitto varmaan silloinkin maistuu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä soppa toimii varmasti hienosti keväälläkin! Se on muutenkin aika terveellinen runsaan kasvismäärän takia. :)

      Poista