tiistai 16. heinäkuuta 2013

Kesän parhaat yrttikastikkeet

Yrttipurkit alkavat pikkuhiljaa rehottaa takapihalla ja kauppojen yrttivalikoima on parhaimmillaan. Se tarkoittaa sitä, että on yrttikastikkeiden aika. Kokeilin viime viikonloppuna salaatinkastikkeeksi avokadolla ja sardelleilla terästettyä kastiketta. Yrtit ovat omalta pihalta ja Hakaniemen Kauppahallista Luomupuoti Satumarjalta. Satumarjalta löysin myös todella hyviä biodynaamisesti viljeltyjä salaatteja.


Resepti on Lantliv Mat & Vin -lehdestä muokattu. Söimme kastiketta vihreän salaatin, kirsikkatomaattien, mozzarellajuuston ja pinjansiemenien kanssa. Kastiketta voisi käyttää myös pastan tai vaikka uusien perunoiden kastikkeena.

Luomuavokadoja on vähän vaikeaa löytää perusmarketeista, mutta suosittelen kokeilemaan, jos niitä tulee vastaan. Maku on ihanan vieno ja jopa vaatimaton, mutta juuri siitä syystä vastustamaton! Minä ostin omani Luomupuoti Satumarjalta.



Maukas kesäinen yrttikastike

1 ruukku lehtipersiljaa
1 ruukku basilikaa
8 oksaa tuoretta rakuunaa
8 oksaa tuoretta korianteria
2 sardellifileetä
1 pieniksi kuutioiksi paloiteltu valkosipulinkynsi
1 pieni (luomu) avokado pieniksi kuutioiksi paloiteltuina
pienen luomusitruunan mehu
hyvää merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
3/4 extra virgine oliiviöljyä

Laita yrtit kulhoon ja aja sauvasekoittimellä hienoksi. Lisää sardellifileet, valkosipuli- ja avokadokuutiot ja sekoita kaikki ainekset tahnaksi. Kaada sitruunanmehu ja rouhi merisuolaa ja mustapippuria joukkoon. Jatka aineksien sekoittamista sauvasekoittimella ja kaada öljy ohuena nauhana joukkoon koneen käydessä koko ajan (kuten majoneesin valmistuksessa). Jos kastike jää liian paksuksi, voit ohentaa sitä sitruunanmehulla tai pienellä tilkalla vettä. Tarkasta maku ja lisää suolaa tarvittaessa. 


Toinen loistava yrttikastike löytyi Hakaniemen Kauppahallista Roinisilta. Tähän basilkapestoon on lisätty tryffeliöljyä. En ole vieläkään oppinut pitämään tryffeliöljyn tuoksusta, mutta onneksi maku on sitäkin parempi. Vahva tuoksu väijyy ensimmäistä suupalaa, mutta pesto lämpenee nopeasti suussa ja tryffeliöljyn rotevuus tuo mielenkiintoista ryhtiä perinteiseen pestoon. Maistelimme pestoa Rezé-leipomon maalaisleivän kanssa ja niistä muodostui loistava makupari. Voi Roiniset, mitä minulle käteen tyrkkäsitte. Kesän riippuvuutta aiheuttava raaka-aine on löytynyt!

Ihanaista tiistai-iltaa kaikille ja muistakaahan nauttia paljon yrttejä! 

2 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa niin hyvältä! Avokado on lemppareitani...leivän päällä, salaateissa, ja siinä kuuluisassa avokadopastassakin, jota vihdoin kokeilin. Oli niin herkkua! Luomuavokadoa en ole kokeillutkaan, pitääpä testata!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Katja! Avokado onkin ihanaa. Se ei ole pelkästään kaunis, mutta myös maukas ja superterveellinen. Olen julistanut useasti, että avokadojen pitäisi olla pakollisia naisten ravitsemuksessa. :)

    VastaaPoista