keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Sitruunaruoho-korianterimarinoitu broileri

Tässä sitä taas mennään näiden koriantereiden kanssa. Olen käyttänyt korianteria aikaisemminkin blogini resepteissä, ja toivon etten karkota kovin montaa lukijaa tekemällä sen taas. Korianteri jakaa yhä edelleen mielipiteitä suomalaisten keskuudessa ja olen päättänyt aloittaa käännytyskampanjan. Uskon, että tämä hieno, raikas ja todella moniulotteinen maku pitäisi kaikkien oppia tuntemaan. Korianterista on moneksi, ei pelkästään thairuokien maustajaksi.

Suomessa vietetään parhaillaan kansallista yrttiviikkoa. Havahduin tähän kaupassa käydessäni. Oli ihanaa huomata, että yrttejä oli runsaasti saatavilla ja että ne alkavat olla jo kunnollisen näköisiä. En varmasti pystyisi nimeämään omaa suosikkiyrttiäni, kun olen hullaantunut niin moneen. Yrtit kuuluvat saumattomasti keittiööni, vaikka säästelenkin niiden kanssa talvella. Otankin riemuiten vastaan uuden kasvukauden.

Eilen vietettiin kevätpäiväntasausta ja päätin sen kunniaksi valmistaa keväistä sitruunaruoho-korianterimarinoitua broileria. Reseptiin tulee rutkasti korianteria, mutta vain marinadiin. Maku tulee hienosti esille, mutta ei varsinaisesta hyppää silmille. Meidän korianterikriittisessä perheessäämme tämä totutteluruoka maistui hyvin. Maut tulevat parhaiten esille, kun maltat marinoida niitä yön yli tai vähintään 6 tuntia.


Sitruunaruoho-korianterimarinoitu broileri

400g broilerin rintafileetä tai sisäfileitä
2 isoa sitruunaruohonvartta
1 iso ruukuullinen korianteria
2 - 3 kevätsipulinvartta
0,5 dl rypsiöljyä
1 lime
Hyvää merisuolaa
Mustapippuria

Huuhtele sitruunanruohot, korianterit ja kevätsipulit. Painele sitruunaruohonvartta veitsellä niin, että se antaa vähän periksi. Tämän avulla saat sitruunaruohon hienot aromit parhaiten esille. Leikkaa ne noin 1cm:n pituisiksi pätkiksi. Leikkaa myös kevätsipulit pieniksi ja hienonna korianteri varovasti. Korianteri on hienolehtinen yrtti ja liian kovakourainen käsittely saa sen surulliseksi.


Sitruunanruoho, kevätsipulit ja korianteri hienonnettuina.


Broilerin sisäfileet marinadissa.


Lisää marinadiin rypsiöljy ja limenmehu. Sekoita ainekset ja lisää broilerin rintafileet. Laita fileet jääkaappiin marinoitumaan yönyli tai vähintään 6 tunniksi.  Ota fileet noin tuntia aikaisemmin huoneenlämpöön. Pyyhi marinadi broilerin rintafileistä ja paista niiden pinnat kuumalla pannulla kiinni. Laita fileet uuniin loppukypsennykseen. Kypsymisaika riippuu fileiden koosta. Käyttämilleni sisäfileille riitti noin 5 minuuttia, isommille rintafileille kannattaa varata 10-15 minuuttia. Ota fileet uunista, tarkista kypsyys ja jätä folion alle vetäytymään vielä n. 5 minuutiksi.

Tarjoilin koeannoksen broileria itselleni quinoan, vihreän yrttisalaatin ja yrttileipien kanssa. Jätin myös vähän marinadia fileiden pintaan, kun en voinut vastustaa sitä korianteria. Lapsille tein yrttiperunoita ja keitettyjä kasviksia broilerin seuraksi.


Äidin koeannos.



Kevätpäiväntasauksen ja flunssankukistuksen kunniaksi ostin itselleni myös kimpun tulpaaneja. Rakastan näitä tällaisessa vihreässä nuppuvaihessa. Tulppaaneista tulee auetessaan kermanvalkoisia. Ihanaa kevätpäivää kaikille!

2 kommenttia:

  1. Tuosta marinadikuvasta voi melkein aistia kaikki tuoksut :-). Korianteri on minun suosikkimauste. Kesällä kun grillataan broiskupihvejä/fileitä meksikolaiseen tapaan, laitetaan marinadiin valkosipulia, jeeraa, limeä, korianteria yms. mausteita ja lopputulos on herkullinen! (niin siis jos tykkää siitä) :-)
    Hauskaa kesän odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tero kommentistasi. Ihanaa kuulla, että meitä korianteriin hurahtaneita on muitakin. Pianhan sen grillinkin saa kaivella taas naftaliinista. Marinadi kuulostaa hyvältä ja nuo lämpimät mausteet sopivat varmasti hyvin kesäkanan grillaukseen. Aurinkoista viikonloppua!

      Poista