perjantai 8. kesäkuuta 2012

Kaalilaatikkoa

Luulitte jo varmaankin, etten tee perinteisiä kotimaisia ruokia ollenkaan. Nyt on loistava aika todistaa tämä luulo vääräksi. Varhaiskaalit ovat nimittäin saapuneet kauppoihin ja juuri nyt kannattaa tehdä kaalilaatikkoa. Kotimaisia saadaan vielä tovi odotella, mutta italialaista luomulaatuista löytyi lähimarketistamme.

Kaalilaatikko on helppo, edullinen ja terveellinen kotiruoka. Kaalissa on paljon C-vitamiinia ja kuituja. Korvasin riisin kotimaisilla ohrasuurimoilla, joka on ekologisesti riisiä fiksumpi vaihtoehto. Salainen aseeni kaalilaatikon maustamisessa on maustepippuri. Se tuo kaalilaatikkoon juuri sellaisen perinteisen, "ihan kuin lapsena mummolassa" maun.

Maustepippuri ei ole oikeasti pippuri vaan myrttipuun marja ja suomalaisessa keittiössä sitä on suosittu perinteisesti juuri jauheliharuokien mausteena. Muualla maailmassa sitä käytetään tyypillisesti jälkiruokien, säilykkeiden ja maustekastikkeiden (kuten ketsuppi) mausteena.




Löysin Hakaniemen Kauppahallin Luomupuodista luomulaatuisia maustepippureita. Pippureita on muuten ylemmässä kuvassa 37 kpl. Kuopukseni laski ne huolellisesti ja tarkasti kuvauksen jälkeen. Totesin, etten tiennytkään hänen osaavan laskea noin pitkälle. Hän vastasi: "helppo juttu, osaanhan mä laskea sataakin, se on se mikä tulee yksitoistakymmentä jälkeen.".




Kaalilaatikko
iso satsi

1 keskikokoinen varhaiskaali
500g jauhelihaa
1 iso sipuli
rypsiöljyä
1rkl maustepippuria
2tl hyvää merisuolaa
0,5tl mustapippuria
2dl kokonaisia ohrasuurimoita
vettä (ohrasuurimoiden pakkauksen ohjeen mukainen määrä)
4dl lihalientä
2-3rkl siirappia
n. 3rkl korppujauhoa
voita uunivuoan voiteluun

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Suikaloi kaali ohuehkoiksi suikaleiksi. Laita tilkka vettä suuren kattillan pohjalle ja laita kaalisuikaleet kattilaan. Anna kaalien muhia hiljaisella lämmöllä kattilassa, kunnes pehmenevät. Kaalien ei tarvitse kypsyä tässä vaiheessa kokonaan. Voit halutessasi ripotella tässä vaiheessa kaaleille vähän suolaa ja sokeria. Sokeri pyöristää kaalin terävää makua.

Laita ohrasuurimot kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaisesti (noin 15 minuuttia).

Hienonna sipuli ja kuullota se rypsiöljyssä paistinpannulla. Lisää jauheliha ja paista reippaassa lämmössä nopeasti ruskean rapsakaksi. Lisää merisuolaa, rouhittua mustapippuria ja murskatut maustepippurit. Sekoita huolellisesti.

Voitele uunivuoka voilla. Sekoita kaalit, jauheliha ja ohrasuurimot keskenään sekaisin ja kaada vuokaan. Ripottele korppujauhot pintaan. Kiehauta lihaliemi, ota pois lämmöltä ja sekoita siihen siirappi. Valele 1/3 nesteestä laatikon päälle ja laita uuniin. Anna laatikon hautua uunissa noin 45 - 60 minuutin ajan. Valele lopput nesteestä 1-2 erässä kypsennyksen aikana.




Kaalilaatikon seuraksi sopii hyvin puolukkasurvos ja hyvä ruisleipä. Muistattehan ahmia myös muita tuoreita uuden sadon kasviksia sitä mukaa kun ilmestyvät kauppojen hyllylle. Hyvää viikonloppua!


3 kommenttia:

  1. Ihana kun muistutit kaalilaatikosta, oon oppinut tätäkin jo syömään tosin vatsa ei kauheasti tykkää :-) Paljon siirappia ja pitkään uunissa nam nam... Kivaa weekendiä!
    T. Ulla

    VastaaPoista
  2. Samat sanat, kiitos muistutuksesta. Kaalilaatikko on niiiiiiiin hyvää. Jokohan tänä vuonna lapsetkin olisivat samaa mieltä;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Ulla ja Annukka kommenteistanne! Olen samaa mieltä Ulla tuon siirapin suhteen, itse käytän usein postauksen ohjettani reilumpaa määrää, jotta maku on tarpeeksi sweet :) Toivottavasti saat Annukka lapsetkin innostumaan. Meillä kyllä syövät sitä, mutta kolmantena päivänä alkoi tulla jo vähän reklamaatiota ;) Seuraavalla kerralla muistan taas laittaa osan suoraan pakkaseen pahan päivän varalle.

    VastaaPoista