tiistai 6. tammikuuta 2015

Uuden alun aamiainen

Tunnustan, että jolukiireiden keskellä tuli syötyä miten sattuu ja useampikin päivä jäi ilman kunnollista lämmintä ateriaa. Suklaata piti napostella putiikilla tuotetestauksen merkeissä ja tiedättehän,  mitä tuo sokerisilla välipaloilla aterioiden skippaaminen tarkoittaa. Minulle se kostautuu tukkoisena ja väsähtäneenä olona sekä huonoina yöunina. Näiden asioiden seurauksena on myös pitkittynyt flunssaviiruspaholainen ollut riesanani.

Ei muuta kuin ryhtiliikettä kehiin ja kohti parempaa huomista. Aurinkoinen päivä tuo kivasti lisäpuhtia uudelle alulle ja eikös loppiaisena kuulukin karistaa joulu(mässäily) arjen tieltä? Yksi ruokavalion siivoukseen sopiva reseptipankki on Bon Appetit lehden Food Lover's Cleanse -puhdistusohjelma. Ohjelma julkaistaan vuosittain tammikuun alusta ja se sisältää hyvät ohjeet ja raaka-ainelistaukset ostoksia varten. En ole noudattanut tätä koskaan kokonaisuudessaan, mutta joka vuosi sieltä tarttuu kivoja ideoita omaan ruokavaliooni.

Tällä kertaa silmiini osui kiva variaatio aamupuurosta. Kaurapuuro kylmänä raakapuurona tai hitaasti keitettynä lämpimänä versiona on mielestäni aamuruokien aatelia. Kauran sisältämä beetaglugaani on vesiliukoinen kuitu, joka sulaa helposti ja pitää verensokerin pitkään tasaisena. Se sopii minun ruoansulatukselleni muita viljoja huomattavasti paremmin ja tuntuu jotenkin hellävaraisemmalta moniin muihin, kuten ruiskuituun verrattuna.




Keitän usein kiireaamuja varten ison kattilallisen puuroa valmiiksi. Laitan litraan vettä noin 2,5dl suuria esikäsittelemättömiä kaurahiutaleita ja vajaan teelusikallisen hyvää luomulaatuista ja puhdistamatonta Sel fin de Guérande merisuolaa. Lisään hiutaleet ja suolan kylmään veteen ja annan veden kiehahtaa. Alennan lämpötilaa miedoimmalle lämmölle ja annan puuron hautua kannen alla 20-30 minuutin ajan. Sekoitan puuroa muutamia kertoja kypsymisen aikana teräksisellä kierrevatkaimella.

Puuro säilyy muutaman päivän jääkaapissa ja sitä on helppo lämmittää pieni annos kattilassa. Lämmitä puuro pienen vesitilkan kanssa kuumaksi ja lisää manteli- tai pähkinämaitoa, kunnes puuro on sopivat pehmeää koostumukseltaan. Lisää haluamiasi höysteitä, kuten marjoja tai hedelmiä.


Minä aloitin loppiaisaamun lisäämällä puuroon teelusikallisen kaakaonibsejä ja muutaman kuivatun viikunan pieniksi kuutioiksi paloiteltuna. Kaakaonibsien antioksidantit ja mineraalit buustaavat puuron uusiin sfääreihin. Viikuna antaa kivasti makeutta ja niiden siemenet (kaakaonibsien lisäksi) mukavaa suutuntumaan samettiselle puurolle. Joulun makeaan elämään tottuneena lisäsin vielä lorauksen luomulaatuista vaahterasiirappia puuron päälle. Eihän sitä voi kertaheitolla herkullista elämää lopettaa, vai mitä?

Oletko sinäkin ottanut ryhtilikkeen ruokavalion suhteen vuoden alusta? Vai aloititko peräti jonkun dietin tai kuurin uuden vuoden aluksi? Vai väistelitkö onnistuneesti joulunajan herkut ja pysyit normaalissa ruokavaliossa? Ihanan energisiä arkipäiviä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti