sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Kokkikisat Rönnäsissä

Aloitin viikonlopun upeissa merkeissä, opiskeluporukan tapaamisessa. Valmistuimme kurssiltamme 6 vuotta sitten ja olemme pitäneet kiinni vuotuisista get togethereistä. Tällä kertaa tapasimme Pernajassa, Rönnäsin kylässä sijaitsevassa merenrantahuvilassa.



 

Ohjelmassa oli mm. talviolympialaiset sekä kokkikisat. Kokkikisassa valmistettiin ruokaa 2-3 hengen joukkueissa. Ensimmäinen joukkue vastasi alkuruoan, eli seksikkään salaatin valmistamisesta. Pöydän kattaminen ja tunnelmatekijöiden ylläpitäminen kuuluivat myös tämän ryhmän tehtäviin. He onnistuivatkin loistavasti tehtävässään. Salaatti oli seksikkään herkullinen, pöytä tyylikäs luonnonkoristeineen, musiikki antoi energiaa kokkailuun ja juomia riitti kaikkien kisaajien laseissa.

Pöytä valmiina päivällistä varten.

Kattauksessa oli käytetty upeasti ympäröivän luonnon somisteita.

Salaatissa oli tuoreita viikunoita, buffalo-mozzarellajuustoa, parmankinkkua, basilikaa ja hunaja-sitruunakastiketta.

Toinen joukkue valmisti luomuporsaan parikyljyksistä, luomuperunoista ja -mustajuuresta erittäin maukkaan pääruoan. Tuore kotimainen porsaanliha antoi hyvät edellytykset onnistumiselle, mutta pääruokajoukkue viimeisteli maut loistavasti kohdalleen. Marinadin sitruunainen ja yrttinen maku sopi täydellisesti possulle, sekä keväiseen ajankohtaan. Raikas minttukastike antoi mielenkiintoisen lisän pääruoan makuihin.

Pääruokatiimi vauhdissa.


Leivät ovat kuivahtamassa minttukastiketta varten.


Pääruokatiimi sai kiitosta myös annosten kauniista esillelaitosta.

Kolmas joukkue loihti upean päätöksen aterialle. Jälkiruoaksi syntyi jälkiruokaviinissä kiehautettuja päärynöitä ja nektariineja. Niiden kanssa tarjoiltiin mascarponevaahtoa ja passionhedelmäkastiketta. Vanilja pyöristi hyvin hedelmäisiä ja raikkaita makuja ja mascarpone tanssahteli suussa sulassa harmoniassa hedelmien kanssa.

Hedelmät hellässä käsitellyssä.


Vaniljatangon siemenien raaputus käynnissä.


Jälkiruokaviinissä kiehautetut hedelmät täydensivät loistavasti upean illallisen.


Voittajajoukkueen valitseminen osoittautui mahdotttomaksi tehtäväksi. Kaikki suorituivat tehtävästä loistavasti ja fiilis oli todellakin kohdallaan. Palkinto pitääkin mielestäni jakaa kaikille tasaisesti. Ai mikäkö oli palkinto? No, se voisi olla vaikka tunnustus erinomaisesta heittäytymisestä hyvien makujen maailmaan. Kiitos kaikille virkistävästä ja hulvattoman hauskasta tapaamisesta. Toivottavasti pian taas tavataan!



Rosmariini-sitruunamarinoituja luomuporsaan parikyljyksiä, uunipaahdettuja juureksia ja minttukastiketta
(8 hengelle, 8 possunkyljykselle, Jamie Oliverin reseptiä mukaillen)

Marinadi:
kaksi isoa kourallista rosmariininlehtiä
6 valkosipulin kynttä
2 dl oliiviöljyä
4 sitruunaa
Huuhtele ja nypi rosmariininlehdet irti rangoista. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Pese sitruunat, halkaise ne ja purista niiden mehu. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja hiero marinadi lihojen pintaan. Laita lihat jääkaappiin marinoitumaan mieluiten yön yli, vähintään 6 tunniksi.
Ota lihat huoneenlämpöön 1 - 1,5 tuntia ennen valmistamista. Laitan uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Peruna-mustajuurilisäke:
1,5 kg perunoita
500 g mustajuurta
Kuori perunat ja jätä ne kylmään veteen odottamaan. Pese ja kuori mustajuuret ja leikkaa ne isohkoiksi suikaleiksi. Leikkaa myös perunat puolikkaiksi tai neljään osaan koosta riippuen.

Laita voita ja tilkka rypsiöljyä pannulle ja ota väri kyljyksien pintaan. Lado perunat ja mustajuuret uunipakkiin, lisää vähän suolaa ja pippuria. Asettele kyljykset niiden pintaan ja kaada marinadi niiden päälle.
Saavat olla uunissa n. 45 minuuttia.

Minttukastike:
2 ruukullista minttua
1-2 siivua kuivahtanutta leipää (1/3 mintun määrästä)
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
3 tl dijonsinappia
punaviinietikkaa
Hienonna huuhdellut mintunlehdet ja murustele leivät ja sekoita ne keskenään tehosekoittimessa. Lisää niin paljon öljyä, että saat löysähkön kastikkeen.  Mausta kastike suolalla ja mustapippurilla. Lisää sitten sinappi ja terästykseksi tilkka punaviinietikkaa. Maistele ja säädä makua tarvittaessa. Laita kastike jääkaappiin tekeytymään.


2 kommenttia:

  1. Olen ollut viime vuosina (12v) aika lailla punaisen kokolihan kammoinen, mutta mieli tekisi tätäkin kokeilla. Kerros nyt ruoka-dummylle, mikä on parikyljys?

    Ja tuli mieleen esittää postaustoive :) Kas kun täällä kotokunnassani ammattikuntani ei nauti enää ruokaetua ja usein pitää kehitellä eväät töihin mukaan, niin joku ihana eväsvinkki olisi aivan ihq! Jos siis tulee mieleen tai eteen vastaava tilanne ja haluat postata! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tippi kommentistasi! Et ole ollenkaan ruokadummy vaan minä olen ollut tässä epätarkka. Tuo nimi on Jamie Oliverin suomenkielelle käännetystä kirjasta kopioitu. Nimi on epätarkka, koska oikeasti ovat porsaan luullisia kyljyksiä, ei parikyljyksiä.

    Possunkyljykset kannattaa ostaa lihakaupasta tai kauppahallista ja varmistaa että ovat tuoretta ja kotimaista lihaa. Jos olet liikkeellä ajoissa, voit tilata kyljykset leikkattuina niin, että luu jää pitkäksi, eikä sitä typistetä. Silloin saat myös visuaalisesti kivannäköiset kyljykset (kaukan siitä talouskyljysmaailmasta, mitä minun lapsuudessani on syöty).

    Suosittelen lämpimästä kokeilemaan tätä annosta! Porsaanliha on myös mukavan mietoa ja vähärasvaista.

    Kiitos myös postaustoiveesta. :) Pistetään idea mietintämyssyyn hautumaan. Eiköhän sieltä jotakin pumpsahda esille. Kivaa viikkoa ja hyviä kokkailuja!

    VastaaPoista