keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Ruokavalion kevätsiivous

Kevät on jo pitkällä ja on korkea aika aloittaa ruokavalion siivoustoimenpiteet. Ruokavalion siivoaminen ei tarkoita minun kohdallani paastoa eikä totaalista dieettiä. Tarkoitukseni on lisätä kasviksia ja puhdistavia raaka-aineita ruokavaliooni, jotta talven aikana kertyneet kuona-aineet saisivat kyytiä. Flunssakierteen jälkeen elimistö tarvitsee myös paljon vitaaliaineita vahvistuakseen. Keväthuoltoni päällimäisenä tavoitteena on saavuttaa virkeämpi olo, mutta ei haittaa, vaikka tuo vyötärölinjakin sutjakoituisi.

Aloitin viikon tuorepuuroaamiaisella. Aamiaisen merkitystä ei voi mielestäni korostaa liikaa. Yöllisen paastoajan jälkeen se toimii elimistön herättäjänä ja antaa tärkeitä rakennusaineita päivän toimien suorittamiseen. Uskon puuron voimaan, mutta välillä koetan pärjätä myös proteiiniaamiaisella. Olen huomannut olevani hieman virkeämpi aamupäivällä syötyäni vähähiilihydraattisen aamiaisen. En ole kuitenkaan kovin tiukka itselleni, vaan syön tuntemusteni mukaan. Joinain aamuina kroppa ihan selvästi huutaa leipää ja puuroa ja niillä sitten mennään.


Tuorepuuroa, vihersmoothieta ja vihreää teetä.




Pidän myös perinteisestä, esim. luomukermaan keitetystä kaurapuurosta.

Tuorepuuro
2 annosta

1 luomuomena kuorineen raastettuna
1 dl suuria kaurahiutaleita (esim. Puuppolan aitokaura kaurahiutaleet)
1 dl pakastevadelmia
1 appelsiinin mehu
0,5 dl maustamatonta luomujugurttia
1 rkl kuorimattomia manteleita murskattuna (pähkinät käyvät myös hyvin)
1 rkl murskattuja hampunsiemeniä (voit jättää myös pois)

Sekoita ainekset keskenään sekaisin ja jätä yön yli tekeytymään jääkaappiin. Voit lisätä mantelit puuron päälle myös juuri ennen ruokailua. Näin saat niistä vähän enemmän suutuntumaa.


Virkeän aamiaisen vitaaliaineet!
 Tein vihersmoothien riisi-hasselpähkinämaitoon, joka on kuvan oikeanpuoleinen tölkki. Vasemmanpuoleinen on saman valmistajan riisi-mantelimaito. Näitä tuotteita saa joistakin Prismoista ja City Marketeista. Lisäsin juomaan luomupäärynän, persiljaa, selleriä, spirulinaa ja ashwagandha-yrttijauhetta. Kahta jälkimmäistä saa melko hyvin luontaistuotekaupoista. Aamuteenä nautin Numin matella ja sitruunalla maustettua vihreääteetä.

Olennainen osa siivoustoimia on oikean, tarpeeksi tiheän ruokailurytmin ylläpitäminen. Tätä varten tarvitaan hyviä ja ravitsevia välipaloja. Vannon luomuomenien nimeen ja poistun harvoin kotoa ilman omppupussia käsilaukussani. Luontaistuotekaupoista saa nykyisin myös erinomaisia välipalapatukoita. Nämä ovat kuitenkin suhteellisen kalliita ja tuntuu siltä, ettei aina ole aikaa juosta niitä metsästämässä.

Luontaistuotekauppojen tarjontaa.


Testasin muutamaa kotitekoista versiota ja olin positiivisesti yllättynyt lopputuloksesta. Avainroolissa näissä on luomulaatuinen, aurinkokuivattu taateli. Taatelista jauhettuun massaan on helppo lisätä maku- ja ravintoaineita. Taaleita löytyy ainakin S Marketeista.




Energiapallerot valmiina lähtöön, vaikka työpaikalle evääksi.

Sitruunaiset energiapallot
6 kpl

100g luomu-aurinkokuivattuja taateleita
0,5 dl luomukookoshiutaleita
0,5 dl manteleita kuorineen
1,5 tl liotettuja chian siemeniä
puolikkaan luomusitruunan kuori raastettuna
0,5 tl agavesiirappia

Hienonna taatelit ja mantelit tehosekoittimessa hienoksi tahnaksi. Lisää kookoshiutaleet, chian siemenet, sitruunankuori ja agavesiirappi. Käytä konetta kunnes raaka-aineet ovat sekoittuneet tasaiseksi massaksi. Pyörittele massasta palloja tai pieniä patukoita ja laita jääkaappiin säilytykseen.


Suklaiset energiapallot (iltapäiväkahville)
6 kpl

100g luomu-aurinkokuivattuja taateleita
20 g kaakovoita raastettuna
1,5 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl neitsytkookosöljyä
0,5 tl agavesiirappia

Hienonna taatelit tehosekoittimessa pieneksi. Lisää raastettu kaakaovoi, raakakaakaojauhe, neitsytkookosöljy ja agavesiirappi. Käytä konetta, kunnes raaka-aineet ovat sekoittuneet tasaiseksi massaksi. Pyörittele massasta palloja tai pieniä patukoita ja laita jääkaappiin säilytykseen. 

Chian siemeniä ja raakakaakaovalmisteita löytyy hyvin luontaistuotekaupoista. Chian siemenet kannattaa laittaa veteen (1/3 siemeniä ja loput vettä) likoomaan. Niistä muodostuu geelimäinen velli, joka on vatsaystävällistä syötävää sellaisenaan. Chia-siemenet sisältävät suuren määrän ravintokuitua, proteiinia, vitamiineja ja antioksidantteja. Niiden sisältämän rasvan omega-3 -pitoisuus on enemmän kuin monissa kalaöljyissä. Chian siemenistä tehtyä "velliä" kannattaakin pitää aina jääkaapissa ja lisätä sitä esim. smootheihin ja tuorepuuroihin.

Energistä kevätviikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti