perjantai 20. huhtikuuta 2012

Ruokavalion kevätsiivous, osa 3

Lupasin ja uhkasin postata tästä aiheesta vielä vähän lisää. Tässä tulee kahden juuressopan verran ravitsevaa ja puhdistavaa syötävää. Juurekset sopisivat paremmin syksyyn ja sydäntalveen, mutta tukevat erinomaisesti kevätsiivousteemaa. Uskon myös värien virkistävään voimaan. Toinen keitoista on intohimoisen punainen ja toinen aurinkoisen oranssi. Nämä toimivat myös hyvinä arkisina sosekeittoina läpi vuoden.

Tunnustan olevani noviisi punajuuren suhteen. Koulussa pakkosyötettyjen etikkapunajuurien takia olen vältellyt niitä koko aikuisikäni. Olen kuitenkin aina ihaillut niiden värin ja maun voimaa. Punajuuret ovat mehevimmillään satokautenaan syksyllä. Otan tuolloin nämä tempperamenttiset ja näyttävät juurekset uudestaan parempaan tarkasteluun.

Punajuurikeittossa on melko talviset ja lämpimät mausteet. Makumailmassa isoa roolia näyttelee kiinalaisen keittiön viisimausteen maut. En löytänyt viisimaustetta lähimarketistani, joten sovelsin oman maustekaapin uumenista. Alkuperäiseen seokseen kuuluu sichuaninpippuria, jonka korvasin mustapippurilla.




Punajuurikeitto

5 punajuurta
tilkka rypsiöljyä
1 iso punasipuli
2-4 varsisellerin vartta
1 peruna
1 l vettä
4 tl kasvisliemijauhetta
muutama tähtiniksen siemenkota
n. 10 kokonaista, kuivattua neilikkaa
1 tl fenkolin siemeniä
1 tl kanelia
mustapippuria
merisuolaa
maustamatonta keittiöjugurttia

Kuori ja paloittele punajuuret, sipuli ja peruna. Kuullota punasipuliuutioita tilkassa öljyä. Lisää vesi ja kasvisliemi ja punajuuret. Keitä punajuuria noin 15 minuutin ajan. Lisää perunakuutiot ja paloitellut sellerinvarret. Keitä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

Lisää tähtianikset soppaan kokonaisina. Hienonna loput mausteista morttelissa ja lisää keittoon. Tähtianikset kannattaa poistaa ennen keiton soseutusta. Voit myös vaihtoehtoisesti murskata tähtianikset muiden mausteiden tavoin morttelissa. Soseuta keitto, kun kasvikset ovat kypsyneet pehmeiksi. Lisää tarvittaessa vettä, jotta saat sopivan paksuisen keiton. Tarkasta maku ja lisää merisuolaa tarvittaessa ja anna keiton vielä kiehahtaa uudelleen. Tarjoile maustamattoman keittiöjugurtin kanssa.



 

Porkkanakeitto

5 porkkanaa
1 iso keltasipuli
1 iso valkosipulinkynsi
pieni pala tuoretta inkivääriä
1 peruna
1 l vettä
4 tl kasvisliemijauhetta
1/2 appelsiinin mehu
Tuoretta salviaa

Kuori ja paloittele porkkanat, sipulit, peruna ja inkivääri pieniksi paloiksi. Laita ainekset kasvisliemeen kiehumaan ja keitä, kunnes ovat kypsiä. Lisää loppuvaiheessa appelsiininmehu ja mausta merisuolalla ja mustapippurilla. Soseuta ja anna keiton vielä kiehahtaa uudestaan. Koristele keitto muutamalla salvian tai jonkin muun yrtin oksalla.

4 kommenttia:

  1. Ihanaa, nälkä tulee :) Pitääkin kokeilla tuota punajuurikeiton reseptiä.

    VastaaPoista
  2. Porkkanakeiton resepti kuulostaa niin simppeliltä, että menee kokeiluun ensi tilassa. Inkivääri antaa varmaan hauskan säväyksen porkkanakeittoon!

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteistanne Mia ja Niinuska! Sosekeitot ovat mielestäni arkiruoan aatelisia. :) Kivaa, jos saitte postauksestani inspiraatiota arjen kokkailuihin. Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
  4. Mie rakastan punajuuria! Vuokko

    VastaaPoista