lauantai 12. toukokuuta 2012

Enduroa ja Baskimaan tunnelmia

Olen saanut puolisokseni enduromiehen. Minun panostukseni tähän harrastuksen on ollut lähinnä kotoa käsin kannustaminen. Osaksi lastenhoidollisista käytännön syistä, mutta varmasti myös siksi, etten ole oikein tiennyt  miten tuota lajia pitäisi lähestyä. Siippani synttäreiden kunniaksi ja päästäkseni jutun juoneen itsekin, järjestin yllätysmatkan enduron MM-osakilpailuihin Espanjaan. 

Reissu oli todella onnistunut. Olen hämmentynyt Pohjois-Espanjan huikeista vuoristo- ja merenrantamaisemista. Baskimaan alue on sijoittunut lähes täydellisesti Pyreneiden ja Biskajanlahden kainaloon. Kaupungit vaikuttivat todella siisteiltä ja hyväkuntoisilta, mutta myös vuoristoaluiden metsiä ja niittyjä hoidettiin aktiivisesti. Hämmästelimme myös hyvin hoidettua tieverkostoa. Pienimpienkin vuoristokylien väliset serpentiiniosiot olivat moitteettomasti päällystettyja ja ajaminen oli nautinnollista.  Baskien vahva, oma kulttuuri-identiteetti heijastui myös ruokaan. Ruoanlaittoa harrastetaan ahkerasti ja pienimmissäkin kaupungeissa toimii aktiivisia gastronomisia seuroja. Vanhan sanonnan mukaan baskit kysyvät itseltään päivittäin kolme kysymystä: Mistä me tulemme? Keitä me olemme? Missä syömme tänä iltana päivällistä? 

Perinteiseen ruokulttuuriin kuuluu mm. turskaa tomaattikastikkeessa ja runsaasti erilaisia papu- ja linssiruokia. Näiden rinnalle on myös noussut ns. uusi baskikeittiö, la nueva cocina vasca, joka yhdistää rohkeasti uutta ja vanhaa.  Tuoretta, vastapyydettyä kalaa oli tarjolla lähes kaikissa ravintoloissa, Atlantin valtameren reunalla kun ollaan. Tapas-kulttuuri oli myös vahvasti esillä, tosin niitä kutsutaan paikallisesti Pintxoiksi. Baaritiskeillä oli toinen toistaan mielenkiintoisempia ja koristeellisempia lajitelmia esillä, joita oli mahdotonta vastustaa.

Bilbaossa on kuuleman mukaan Espanjan tihein baariverkosto asukasmäärään suhteutettuna. Tämä näkyikin kivasti viikonloppuiltoina keskustassa. Baareja oli runsaasti, ja niissä oli myös todella paljon asiakkaita. Tunnelma oli lähes karnevaalimainen, vaikka ihan tavallinen viikonloppu olikin menossa.
Ehdimme vierailla myös kuuluisassa Guggenheim-museossa. Ihmeteltävää riitti erityisesti rakennuksen monitahoisen arkkitehtuurin suhteen. Rakennuksen on suunnitellut Frank Gehry niminen Pohjois-Amerikkalainen arkkitehti ja se avattiin yleisölle vuonna 1997 Rakennuksen päämateriaalit ovat titanium, lasi ja kalkkikivi. Aika vaikuttava pytinki, täytyy myöntää.


Entäs se enduro sitten? Olin kuvitellut istuvani varikkoalueen tuntumassa naistenlehtiin uppoutuneena. No, yhtään lehteä en reissun aikana ehtinyt lukea, vaan aika kului kisojen intohimoiseen seuraamiseen. Tiesittekö muuten, että MM-sarjassa kilpailee useita suomalaisia huippukuskeja? Kaverit tekevät todella kovaa ja hienoa työtä, jota oli ilo päästä paikanpäälle katsomaan. Parhaillaan ajetaan jo seuraavaa osakilpailua Portugalissa jonka tuloksia seuraamme nyt kotoa käsin. Voi olla myös, että ujuttaudun siippani mukaan Heinolassa elokuussa ajettaviin osakilpailuihin.

Moninkertainen maailmanmestari Juha Salminen lähdössä erikoiskokeelle

Paavo Honkanen saa viimeisiä ohjeita mekaanikolta

Matti Seistola valmistautuu erikoiskokeelle

Otin myös haasteekseni kuvata edes yhden hyvätasoisen kuvan vauhdikkaista ajotilanteista. Se osoittautui kuitenkin liian suureksi tavoitteeksi ensikertalaiselle. Puolestatoistatuhannesta kuvaamastani endurokuvasta vain muutama osoittautui edes jokseenkin tarkaksi ja niistäkin puuttui aina joko kuskin pää tai vähintään toinen rengas. Kamera parkakin taisi olla ihmeissään saamistaan kuraroiskeista. Helpottuneena palaankin taas basilikanoksien ja tomaattien kuvauksen pariin. Tutustuin matkalla lahjakkaaseen suomalaiseen valokuvajaan Virpiin, joka oli paikanpäällä kuvaamassa kisoja. Virpille näiden vauhdikkaiden tunnelmien taltiointi ei tuntunut olevan ollenkaan vaikeaa. Virpin tuotantoa voi käydä ihailemassa täällä:


Huomenna, äitienpäivänä saan vapautuksen keittiöhommista, mutta ensiviikolla lupaan taas palata ruotuun ja postata ruoka-aiheisia juttuja. Ihanaa äitienpäivää kaikille lukijoilleni!

1 kommentti:

  1. Espanjan reissu kuulostaa ihanalta - ne ruuat...! Tänään olemme itse lähdössä Espanjaan, joskin etelärannikolla, ja odotan jo innolla tuoretta kalaa, tapaksia ja muuta ihanaa espanjalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvaa!

    VastaaPoista