tiistai 12. kesäkuuta 2012

Iltapäiväkahvit sireenimajassa

Vietimme poikien kanssa eilen ihanan iltapäivän mummolassa. Sireenien kukinta on kauneimmillaan ja saimme juoda iltapäiväkahvit sireenimajassa. Aurinko pysytteli pilvessä, mutta päivä oli muuten kauniin kesäinen.





Äitini oli leiponut meille todella herkullisen kesäkakun. Kakun ruotsinkielinen nimi on Kanslitårta ja tiedämme sen olleen suuressa suosiossa vanhempieni kotikunnassa Pernajassa 1950-luvulla. Kakku on saanut nimensä siitä, että sitä oli tapana viedä työpaikalle esim. syntymäpäivien kunniaksi. Kakun tuoreus varmistettiin täyttämällä ja koristelemalla se vasta paikan päällä.

Miten on, vieläkö teillä kahvitellaan syntymäpäivinä työpaikoilla? Tämän ihanan tavan voisi toivoa palaavankin. Vai onko niin, ettei kiireen keskellä ole enää aikaa taukokahveille?



Kakku on Britakakun tyylinen, ihanan höttöinen marenkikakku ja sopii loistavasti kesäisiin kahvihetkiin. Täytimme kakun raparperihillolla, mutta siihen sopisivat hyvin myös esimerkiksi mansikkasiivut. Kakkupohja on melko makea ja mansikoiden happamuus taittaa makeutta hyvin. Tosin makea raparperihillo sopi siihen myös loistavasti.

Lämmintä kesäpäivää kaikille ja muistattehan kahvitella ystävienne ja lähimmäistenne kanssa!


Toimistokakku 

1dl sokeria
125g voita
2 munankeltuaista
1,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
5rkl maitoa
2 munanvalkuaista
2dl sokeria

Raparperisosetta, mansikoita, tai muita vastaavia marjoja tai hedelmiä täytteeksi.
Kermavaahtoa koristeeksi.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää munankeltuiaiset yksi kerrallaan jatkaen vatkaamista koko ajan. Sekoita venhäjauho ja leivinjauhe ensin keskenään sekaisin ja siivilöi voi-sokeriseokseen pienissä erissä vatkaimen käydessä. Lisää maito ja sekoita taikina huolellisesti, mutta nopeasti sekaisin.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Vatkaa munanvalkuaiset ja sokeri tiukaksi valkoiseksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun se ei putoa ylösalaisin käännetystä kulhosta.  Levitä marenkivaahto taikinan päälle. Paista kakkupohjaa uunissa noin 30 minuutin ajan,  kunnes marenki on saanut kauniin ruskean sävyn.

Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Levitä täyte toisen pohjaan päälle ja nosta toinen levy kanneksi. Levitä kermavaahtoa pinnalle ja koristele kesäsillä marjoilla. Nauti kakku samantien.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti