maanantai 12. marraskuuta 2012

Jouluinen talvimysli

Ostin hiljattain tämän talven ensimmäiset jouluiset ruokalehdet. Iloitsen suuresti siitä, että saan nauttia joulusta pikkuhiljaa herkutellen. Työelämän ruuhkavuosina joulukin tuntui usein viime tippaan jäävältä  suorittamiselta.

Tuikkuastiat ja pienet ornamentit on tehty kanelipuusta ja ne tuoksuvat ihanille!

En voi kuitenkaan väittää olevani erityisesti jouluihminen. Pidän kyllä jouluntuoksusta, kodin jouluiseksi somistamisesta, jouluherkuista ja lahjojen antamisesta. Innostun kuitenkin ihan yhtä paljon pääsiäisestä, keväästä, kesästä, rapusesongista ja monista muistakin juhlapyhistä ja vuodenajoista. Siksi olisi hassua julistautua yhden sesongin tai juhlapyhän ihailijaksi.

Postasin viime keväänä kotitekoisen myslin ohjeen, jonka löydät täältä: Cilla's home made mysli. Löysin tanskalaisesta Mad & Venner -lehdestä mielenkiintoisen, jouluisilla mausteilla maustetun myslin ohjeen. Testasin sitä ja mielestäni se pitää myös jakaa teidän kanssanne. Tämä on aikaisempaa mysliohjettani hieman makeampi ja mausteisempi mysli. Todellinen joulunodotusajan ja pimeiden aamujen herkuttelumysli. Ohjeesta tulee suuri määrä mysliä ja siitä saa kätevästi myös pikku lahjoja ystäville annettavaksi.



Sytytän aamuisin lyhdyt palamaan, laitan kaunista musiikka taustalle ja nautiskelen aamun hämärästä tämän myslin ja jugurtin kera. Josko tänä vuonna ennättäisin nauttia myös ihan vaan siitä, että saan viettää joulupyhiä perheen kanssa kaikessa rauhassa. Eikös se kuitenkin ole tavoittelemisen arvoista? Ihania marraskuisia aamuja sinullekin!



Jouluinen talvimysli

8dl suuria kauraryynejä
2,5dl kuorimattomia manteleita
2dl pekaanipähkinöitä
1dl auringonkukansiemeniä
1dl rusinoita
1dl kuivattuja karpaloita
1,5dl fariinisokeria
1,5dl vaahterasiirappia
1dl viinirypäleensiemenöljyä 
tmv. neutraalin makuista öljyä tai rypsiöljyä
1tl jauhettua kanelia
2 tähtianiksen siemenkotaa hienoksi jauhettuna
1 vaniljatanko

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Hienonna veitsellä mantelit ja pekaanipähkinät karkeaksi. Sekoita kauraryynit, mantelit, pekaanipähkinät, auringonkukansiemenet, rusinat ja karpalot keskenään suuressa kulhossa.

Laita fariinisokeri, vaahterasiirappi ja öljy kattilaan ja lämmitä seosta keskilämmöllä. Lisää kaneli ja hienonnetut tähtianikset. Halkaise vaniljatanko ja raaputa vaniljansiemenet aineksien sekaan. Vaniljatanko kannattaa säästää esim. kotitekoisen glögin mausteeksi. Sekoita kunnes sokeri on sulanut ja mausteet hieman lämmenneet sokeri-öljyseoksessa. Älä anna seoksen kuitenkaan kiehua.

Kaada öljy-sokeri-mausteseos kauraryyniseoksen päälle ja sekoita huolellisesti. Kumoa ainekset leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle ja tasoita tasaiseksi kerrokseksi. Laita uuniin paahtumaan noin 20-30 minuutiksi. Varo, ettei pääse palamaan. Tiedät kyllä tuoksusta kun alkaa olla valmista!


4 kommenttia:

  1. Todella maistuvaa mysliä! Kokeilkaa muutkin! :)
    TT

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi TT ja kiva kuulla, että olet jo testannut mysliä! Energistä päivää!

    VastaaPoista
  3. Oi, aivan ihana resepti, pakko kokeilla heti ja nyt mä tiedän mitä teen läheisille joululahjaksi :) Pirteää viikonloppua!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Hanna, tästä tulee varmasti mieluisa lahja! Pirtsakkaa viikonloppua siullekin! :)

    VastaaPoista