perjantai 2. maaliskuuta 2012

Fit and healthy California

Kalifornialaisten fitness-buumia ei voinut ollut havaitsematta. Aamuisin kadut ja rannat olivat täynnä lenkkeilijöitä ja surffareita. Kuntosaleja ja fitness centereitä vilisi katukuvassa tiheään.

Lainelautailu on minusta aina ollut tosi hieno ja cool laji, mutta jotenkin suomalaisittain tavoittamattomissa. Kysyin paikallisilta ystäviltämme ovatko he kokeilleet surffausta. Sain vastaukseksi hymähdyksiä ja tottakai vastauksia. Sitä tekevät Kaliforniassa kuulemma kaikki. Taitaa olla siis vähän niin kuin maastohiihto meikäläisille.
Terveellisen elämän tavoittelu näkyi vahvasti myös syömisessä. Transrasvoista puhuttiin todella paljon. Elintarvikkeissa oli no trans fats -merkintöjä ja ravintoloiden ruokalistoilla kerrottiin yleisesti ruoanvalmistuksessa käytetyistä rasvoista. Gluten free-merkintöjä näkyi monien ravintoloiden ruokalistoilla ja proteinipitoista ruokaa korostettiin low carb -annosten lisäksi.Kahviloissa oli todella pitkät listat caffe latte maitovaihtehtoja. Tein useana aamuna salakuuntelua hotellimme Starbucksissa ja tuntui siltä että joka toinen asiakas tilasi lattensa soijamaitoon tehtynä. Teet olivat myös kahviloissa vahvasti esillä.


Minulle, terveellisten välipalapatukoiden suurkuluttajalle, löytyi paljon valinnanvaraa. Fiksuja välipalapatukoita myytiin 7-Eleveneistä lähtien ihan kaikkialla. Suomessa pitää vielä osua hyvin varusteltuun erikoisliikkeeseen, näitä ostaakseen.
Hyvää ja terveellistä välipalaa löytyi myös Disneylandista. Olisipa ihanaa saada tällaiset laarit Linnanmäellekin tulevan kesänä.Terveellisistä, herkullisista ja kauniista lounassalaateista ei myöskään tarvinnut reissun aikana tinkiä. Tässä yksi suosikeistani. Saalatissa oli rucolaa, manchegojuustoa, red delicious -omenaa, karamellisoituja saksanpähkinöitä, balsamicoa ja oliiviöljyä. Pähkinöiden karamellisointi onnistuu kotona helposti. Pähkinät paahdetaan nopeasti kuumalla ja kuivalla teflonpannulla. Kaada lämpimien pähkinöiden päälle hyvä loraus vaahterasiirappia ja sekoita.


Hyvää ja terveellistä viikonloppua!

2 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihanalta... oma kokemukseni New Yorkista vajaan 10 vuoden takaa oli, että terveellistä välipalaa sai hakemalla hakea, kun joka paikassa tarjottiin vain rasvaa, suolaa ja pikaruokaa, mutta todella positiivista että meininki on muuttunut tuohon suuntaan!

  Mikä muuten on soijamaidon etu tavalliseen lehmänmaitoon verrattuna?

  VastaaPoista
 2. Kiitos Niinuska! Pikaruokaketjut hallitsivat toki vieläkin katukuvaa, mutta oli todellakin ilahduttavaa huomata tuo muutos.

  Minusta tuntuu, että soijamaidon suosio on alkanut joitakin vuosia sitten käynnistyneestä kasvisruokavaliobuumista. Soija oli ainakin suomessa pitkään ainoa helposti marketeista löytyvä lehmänmaidon tapainen, kasvikunnan tuote.

  Tänä päivänä on valloillaan myös pieni, mutta äänekäs kuluttajaryhmä, jotka jättävät kaikki maitotuotteet pois ruokavaliostaan. He kokevat että lehmän maito on tarkoitettu vasikoille tarkoitettu, eikä ihmisille.

  Soijassa on paljon proteiinia ja kuituja ja sen glykeeminen indeksi on myös alhainen. Soijakasvin hiilijalanjälki on myös lehmän kasvatusta pienempi. Geenimanipuoloitua soijaa viljellään paljon, mutta ymmärtääkseni siitä pitäisi aina olla merkintä pakkauksessa.

  Minä olen jättänyt soijamaidon pois ruokavaliostani noin vuosi sitten. Sen hyvästä mausta (kannattaa tarkastaa että on sokeriton juoma) huolimatta se ei sovi ruoansulatukselleni, vaan aiheuttaa kipristyksiä.

  Kauppojen hyllyille ilmestyy jatkuvasti uusia vastaavia tuotteita. Nyt kokeilussa on luomulaatuinen hirssijuoma. Maku ainakin on tosi hyvä ja se toimii pirtelöpohjana erinomaisesti.

  Aurinkoista päivää!

  VastaaPoista