tiistai 22. toukokuuta 2012

Soba-nuudelien arvoitus

Ulkomaisissa resepteissä puhutaan usein soba-nuudeleista. Etsinnöistäni huolimatta en ole näitä aikaisemmin perusmarketeista löytänyt. Nyt silmiini osui (K-citymarket Vantaan Tammistossa) King Soba merkkisiä nuudeleita useampaa lajiketta. Kokeilin tänään tummasta riisistä valmistettuja nuudeleita keitetyn lohen ja parsan kanssa.

Nettikartoitus kertoo, että soba-nuudelit tehdään tattarijauhosta, ei esimerkiksi riisistä, kuten nämä minun hankkimani yksilöt. Voi siis olla, että oikeiden soba-nuudeleiden sijasta päädyin valmistamaan King Soba -merkkisiä riisinuudeleita. Oli miten oli, ne olivat hyvän makuisia, käyttäytyivät hyvin keitettäessä (eivät liisteröityneet klimpiksi) ja olivat terveellisiä ja ekologisia tummasta luomuriisistä valmistettuina. Soba-nuudelien etsintä ja selvitystyö jatkuu vielä.

Annos oli itsessään tosi nopea ja helppo valmistaa. Tämäkin voisi kuulua arki-illan nopeat ja terveelliset kategoriaan, mutta sitä kelpaisi hyvin tarjota vieraillekin. Jos keitetty kala tuntuu vieraalta, voi lohen myös grillata tai paistaa. Annoksen saa lapsiystävälliseksi keittämällä lasten annokset pelkässä kanaliemessä tai laittamalla sitruunaruohot ja inkiväärit harsopusissa liemeen kiehumaan.

Lohta, parsaa ja (soba-)nuudeleita inkivääriliemessä
2:lle

200g nahatonta lohifileetä
200g nuudeleita
1/2 puntti vihreää parsaa

1 l kanalientä
2 vartta sitruunaruohoa
50g inkivääriä
1 rkl soijakastiketta
tuoretta korianteria

Leikkaa lohifilee kahdeksi annospalaksi. Pese parsat huolellisesti ja kuori niiden tyvet. Leikkaa parsat kahteen osaan.

Laita kanaliemi suureen, n. 4 l kattilaan kiehumaan. Pese sitruunaruohot ja paloittele ne parin sentin pituisiksi pätkiksi. Kuori inkivääri ja paloittele se ohuehkoiksi siivuiksi. Laita sitruunaruohot ja inkiväärit kanaliemeen ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä noin 10 minuutin ajan.

Laita nuudelit kiehuvaan liemeen ja keitä pakkauksen ohjeen mukaisesti kypsiksi. Älä siivilöi nuudeleita, vaan  annostele ne reikäkauhalla suoraan lautasille. Ei haittaa, jos lientä ja sattumia menee jo tässä vaiheessa lautaselle. Syvät pastalautaset sopivat tämän annoksen esillepanoon hyvin.

Kiehauta liemi uudelleen ja lisää parsat ja lohipalat. Lohipalojen ei tarvitse peittyä liemen alle, vaan ne kypsyvät kannen alla, kuuman höyryn ansiosta. Anna parsojen ja lohipalojen kiehua keskilämmöllä noin 10 - 15 minuutin ajan, kunnes lohi on kypsynyt.

Annostele kypsät lohipalat, parsat ja liemi lautasille. Viimeistele annos korianterin lehdillä. Nauti kivassa seurassa ja muista ihastella kaunista kesäiltaa!1 kommentti:

  1. Kuulostaa ja nayttaa ihanan kesaiselta ruualta! Toivottavasti ootte saanu nauttia naista lampimista kesapaivista! Me ollaan tehty tosi paljon puutarhajuttuja. Nahdaan pian! Vuokko

    VastaaPoista