torstai 27. syyskuuta 2012

Ihanien naisten ilta


Perheeni miehet pääsivät lauantaina viettämään nakki- ja ranskalaispäivää hotelliin, kun meillä pidettiin naistenkemut. Miehet evakossa, talo puunattuna, tuoreita kukkia maljakossa ja 12 iloista daamia tulossa kylään. Jännittävää!



Halusin tarjota vierailleni sellaista ruokaa, jonka voisi valmistaa mahdollisimman pitkälle etukäteen. Söimme alkuun kurpitsasoppaa (kiinni jäin, taas samaa soppaa), pääruoaksi syksyistä karitsapataa ja kasvis-couscousia. Jälkiruoksi olin paistanut omenakakkua, jota nautimme vaniljakastikkeen ja inkivääriliköörin kera. Simppeli, mutta herkullinen syysmenu.

Syksyinen karitsapata on Leeni Peltosen ohjeen pohjalta tehty ja se on ollut jo muutamana syksynä perheemme suosikkilistalla. Makumaailmaa määrittelevät intilaiset mausteet sopivat mielestäni hienosti pimeneviin ja viileneviin iltoihin.

Kotimme täyttyi naurusta, hassuttelusta ja koskettavista tarinoista. Illasta teki poikkeuksellisen myös se, etten itse koskenut kameraan tällä kertaa ollenkaan. Tämän postauksen kuvista vastaa valokuvaajaystäväni Rimma, jonka upeisiin töihin pääsette tutustumaan myös tämän linkin takaa: Rimma Lillemägi.






Syksyinen karitsapata

800g karitsan paahtopaistia

Marinadi:
2 dl punaviiniä
2 rkl ketjap manis-maustekastiketta
2 rkl mangochutneyta
2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä

Pataan:
2 purjoa
2 hapanta omenaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 tl garam masalaa
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
n. 3 dl punaviiniä
2-3 rkl soijaa
hyvää merisuolaa ja mustapippuria

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Paloittele paahtopaistit ronskeiksi kuutioksi. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet pieniksi kuutioksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada kuutioidun lihan päälle. Anna marinoitua yön yli tai vähintään kuusi tuntia.

Valuta lihapalat marinadista ja ruskista ne paistinpannulla useammassa erässä. Siirrä ruskistetut lihat pataan. Lisää puhdistetut ja viipaloidut purjot, sekä kuorineen kuutioidut omenat. Lämmitä tilkka öljyä pannulla, lisää tomaattipyree, garam masala ja jeera. Anna mausteiden pulpahtaa ja paahtua hetken aikaa pannulla. Lisää punaviini ja soija pannulle ja sekoita ainekset keskenään. Kaada liemi pataan. Kypsennä pataa uunissa noin tunnin ajan. Tarjoile höyryävän kuumana esim. basmatiriisin tai couscousin kanssa.

Kiitos Rimma ihanista kuvistasi ja kiitos myös kaikille teille ihanaisille vierailleni. Tällä naisenergialla pääsee pitkälle pimenevään syksyyn!














1 kommentti:

  1. Ruoka oli taivaallista, koti kuin helmi ja ilta iloinen ja rakkauden täyttämä <3

    VastaaPoista