tiistai 2. lokakuuta 2012

Kahvi-inkivääri kuppikakkusia


Kaappiini jäi naistenillan jäljiltä inkiväärilikööriä. Kyseessä on Alkon syksyn uutuustuote hollantilainen King's Ginger, jota suositeltiin omenakakun kumppaniksi. Hyvää se oli niinkin, mutta halusin myös testata sitä kahvi-inkivääri kuppikakkusten kanssa.



Idea ohjeeseen syntyi Donna Hay Magazinessa olleesta kahvi-inkivääritäytekakusta. Täytekakun sijaan ohjeesta syntyi tällä kertaa kuppikakkusia. Aika monta työvaihetta kuppikakkusiksi, mutta melkoisen herkullinen lopputulos.



Kahvi-inkivääri kuppikakut
12 normaalia tai 6 suurempaa

Taikina:
125g voita
1 3/4dl sokeria
1tl vanilijauutetta tai -sokeria
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2tl jauhettua inkivääriä
1dl ranskankermaa 
(Arla keittiö cremé fraîche on hyvä koko tähän)
2tl vahvaa pikakahvijauhetta
1,5 rkl kiehuvaa vettä

Kuorrutus:
1,25dl kuohukermaa
1dl ranskankermaa
1dl tomusokeria

Praliini:
30g mantelilastuja
1dl vettä
2dl sokeria

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Laita voi kulhoon odottamaan taikinan valmistusta ja aloita praliineista.

Paahda mantelilastut kuivalla paistinpannulla kullanruskeiksi. Laita lastut pellille leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita sokeri ja vesi paksuun teräspohjaiseen kattilaan ja anna sokerin sulaa veteen miedolla lämmöllä. Lisää lämpöä niin, että neste alkaa kiehua. Keitä seosta reippaalla lämmöllä noin 8-10 minuutin ajan. Ota seos pois lämmöltä, kun se on saanut kauniin kullanruskean värin. Tässä vaiheessa pitää olla varovainen, sillä kuuma sokerineste paahtuu helposti liikaa ja saa roiskuessaan palovammoja aikaiseksi. Kaada paahtunut sokeriliemi manteleiden päälle ja jätä praliini jäähtymään.


Vatkaa voi, sokeri ja vanilijauute tai -sokeri kulhossa sähkövatkaimella kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan jatkaen vatkaamista koko ajan. Sekoita kuiva-ainekset keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan ja sekoita. Liota pikakahvi kiehuvaan vesitilkkaan. Lisää ranskankerma ja kahvi taikinaan ja sekoita huolellisesti sekaisin. Annostele taikina muffinsivuokiin ja paista noin 30 minuutin ajan tai kunnes ovat saaneet kauniin värin ja ovat kypsiä. Anna kakkusten jäähtyä kunnolla.


Minulla on aina joskus vaikeuksia päättää mihin vuokaan kakkuseni laitan paistumaan.
Sekoita kuorrutuksen ainekset sähkövatkaimella tiiviiksi vaahdoksi. Annostele pursotinpussiin ja laita jääkaaappiin odottamaan tarjoilua. Kuorrutus on hyvin lähellä kermavaahdon koostumusta ja siksi se kannattaa viilentää kunnolla ennen pursottamista tai levittämistä.

Murskaa jäähtynyt praliini ison kokkiveitsen avulla pieniksi paloiksi. Pursota tai levitä kuorrutusta jäähtyneiden kakkusten päälle ja ripottele praliinimurusia pinnalle koristeeksi. Nauti hyvässä ja iloisessa seurassa kahvin ja inkivääriliköörin kera.



Viikonloppu sujui muutenkin mukavasti, musiikinkokeiden harjoittelun ja ulkoilun merkeissä. Aurinkoista tiistaita kaikille!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti