Leivän terveellisyyden salaisuus on jauhottomuudessa ja hiivattomuudessa. Se on myös täynnä siemeniä, pähkinöitä ja kauraa, täydellisiä ravintorikkaan energian lähteitä. Leipä on erittäin helppo valmistaa. Siihen ei tarvita monia kulhoja, kippoja ja yleiskoneita. Mitta-astia ja silikoninen leipävuoka riittää, kun taikinan voi sekoittaa suoraan leipävuoassa. Vuoka tosin tulee melko täyteen ja välttääkseni sotkua sekoitusvaiheessa, tein sen ensin omassa kulhossaan.
Leivän salaisuus on psylliumissa. Se on intialaisen Plantago ovata -kasvin siemenistä jauhettua, hyvin kuitupitoista ainesta. Se toimii gluteenin tavoin leivonnaisissa ja antaa niille sitkoa ja kuohkeutta. Psylliumia käytetään yleisesti myös kuitulisänä sellaisenaan nautittuna. Psylliumia löytyy lähes kaikista ruokakaupoista leivontatarvikkeiden yhteydestä. Leipä on täysin gluteeniton, vegaani ja laktoositon.
Sarahin käänteentekevä
siemenleipä
1 limppu
1 silikoninen, pitkulainen leipävuoka
2,5dl auringonkukansiemeniä
1,5dl pellavansiemeniä
1dl hasselpähkinöitä tai manteleita
4,5dl suuria kaurahiutaleita
2rkl chian-siemeniä
3rkl psylliumjauhetta
1-2tl hyvää merisuolaa
4,5dl vettä
1rkl vaahterasiirappia
3rkl sulatettua neitsytkookosöljyä tai oliiviöljyä
Yhdistä kaikki kuivat ainekset ja sekoita keskenään. Vatkaa vesi, vaahterasiirappi ja öljy keskenään sekaisin. Kaada neste kuivien ainesten joukkoon ja sekoita ainekset huollisesti sekaisin. Tasoita taikinan pinta lusikan takaosalla. Anna leipätaikinan tekeytyä huoneenlämmössä vähintään 2 tuntia tai yön yli. Leivän pitää pysyä muodossaan vuoan reunoja levitettäessä.
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Paista uunin keskiosassa 20 minuuttia. Irrota leipä vuoasta ja laita uuniritilän päälle ylösalaisin. Kypsennä leipää vielä ritilän päällä noin 40-50 minuutin ajan. Nosta uunin lämpötilaa 200 asteeseen kypsymisen loppuvaiheessa (noin 30 minuutin jälkeen), jotta leipä saa kauniin värin ja rapean pinnan. Leivästä kuuluu kopautettaessa ontto ääni, kun se on valmista.
Anna jäähtyä rauhassa (joo, tämä on vaikeaa!), kunnes leipä on täysin jäähtynyt. Leipä säilyy paperipussiin tai leivinpaperiin käärittynä noin viiden päivän ajan. Voit myös pakastaa leipää. Leikkaa se valmiiksi siivuiksi pakkaseen ja käytä leivänpaahtimen kautta ennen nauttimista.
tämä on mielenkiintoinen. Tuleeko leivästä leivän makuinen vai maistuuko ennemminkin myslipatukalle?
VastaaPoistaMarko, leivän makua hallitsee pellavansiementen ja kauran viljainen maku. Toisaalta pähkinät maistuvat selvästi ja merisuola antaa jännitettä. Kuori on rapea, mutta sisus tahmean sitkoinen. Ulkonäkö muistuttaa myslipatukkaa, mutta maku on ehdottomasti enemmin leivän kaltainen. Kivaa, kun kävit kommentoimassa! :)
PoistaMarko jo kirjoittikin mun ensimmäisen ajatuksen tästä, mielenkiintoista! Voisikohan psylliumin tilalla käyttää Fiberhuskia, koska sitä olisi sattumoisin kaapissa...
VastaaPoistaTusla, mun mielestä tuo Fiberhusk on juurikin psylliumia, joten ei muuta kuin kokeilemaan! Minullakin on jo uusi taikina tekeytymässä. Kokeilen tällä kertaa manteleiden ja hasselpähkinöiden sekoituksella. Ihanaa viikonloppua!
PoistaKiitos tästä ohjeesta! Taidan laittaa taikinan heti tulemaan ja aamulla uuniin, kun ainekset taitaa kaikki sopivasti löytyä kaapista :)
VastaaPoistaTupsahdin blogiisi kauppasi kautta, jatkan tutustumista :)
Kiitos Teija kommentista ja olipa mukavaa että tupsahdit blogin puolelle! :) Toivottavasti leipä maistui sinulle. Meillä on hiihtolomareissu lopuillaan ja pistelin aamulla viimeisiä siivuja poskeeni. Erinomaista polttoainetta hiihtoladulle. Aurinkoista viikonloppua!
PoistaMuistin viimein tulla kiittämään ohjeesta. Aivan ihanan makuista oli ja meinaan kyllä tehä uudestaankin! :) Mun leipä vaan ei ollut ihan noin kaunis (lässähti ritilällä), koetan paistaa ens kerralla vuoassa kauemmin ja siirtää sittenv asta ritilälle.
PoistaKiitos Teija! Kannattaa juu paistaa leipää vuoassa vähän pidempään. Taikina kannatta myös sekoittaa ensin isommassa astiassa, että ainekset menevät kunnolla sekaisin. Epäilen että tämäkin vaikuttaa leivän irtoamiseen ja koossapysymiseen. Kokeilin viimeksi myös pellavarouhetta kokonaisten siementen sijasta. Hyvin toimi tälläkin tavalla.
PoistaKiitos tästä(kin) reseptistä. Tein sitä eilen ja jopa mies ja lapset tykkäsivät. Voinko laittaa blogiini ylös tämän resepti? Tietenkin linkitän tämän sivun, josta olen reseptin löytänyt. Haluaa laittaa hyvän reseptin hyvään talteen ja antaa vinkiksi äidilleni (joka lukee blogiani) + tietenkin muillekin.
VastaaPoistaSaat tottakai laittaa reseptin blogiisi. Tämä leipä on ollut tosi suosittu ja on kivaa, jos resepti jatkaa matkaa eteenpäin. Onpa kiva kuulla, että lapsetkin tykkäsivät. Kiitos Lumi!
PoistaKaura ei sovi minulle. Mitä suosittelet tilalle???
VastaaPoistaHeippa! Jos haluat leivästäsi gluteenittoman, kokeile kvinoahiutaleita. Nesteen määrää kannattaa ehkä vähän nostaa, kun kvinoa sitoo kauraa enemmin nestettä itseensä. Jos gluteenittomuus ei ole tärkeää, kannattaa kokeilla spelttihiutaleita. Minä korvaan usein osan ohjeen kauramäärästä speltillä. Se antaa hieman viljaisemman makuisen leivän. Hyviä leipomuksia! :)
PoistaNyt on leipä ollut tekeytymässä yön yli ja iltapäivällä olisi tarkoitus laittaa uuniin :) Mietiskelin vain sitä, että onko leipä tarkoitus paistaa siis pohja ylhäällä?
VastaaPoistaPäiviH
Heippa Päivi! Hieno juttu, että pääset pian herkuttelemaan leivällä. Olen juu kumonnut sen uuniritilälle ja loppukypsennys on tapahtunut pohja ylöspäin. Kypsennysaika riippuu paljon uunista, mutta kypsän leivän tunnistaa siitä, että että se tuntuu onton kun sitä kopauttaa sormilla. Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoistaLeipä oli aivan mahtavaa! Sellaista vielä kysyisin näin hoomoilasena, että onko tämä leipä ns. terveellisempää kuin esim. jälkiuuni ruisleipä? Nostavatko siemenet leivän kalorit taivaisiin? :)
VastaaPoistaPäiviH
Moi Päivi! Loistavaa, että tykkäsit leivästä. Joudun vastaamaan kysymykseesi ilman virallista ravitsemusasiantuntijuutta. Uskallan kuitenkin todeta, että tämän leivän ravintoarvot ovat pitkästi plussalla jälkkäri ruisleipään verrattuan. Siemenissä ja pähkinöissä on rutkasti enemmin hyviä rasvahappoja, kuituja ja proteiineja. Siemenleivän kaloripitoisuus on myös merkittävästi ruisleipää korkeampi. Toisaalta hyvien päällisten kanssa siitä saa vaikka kelpo lounaan juurikin sen loistavien ravintoainepitoisuuksien ansiosta. Sitä ei kannattakaan verrata tavalliseen ruisleipäsiivuun, vaan miettiä sitä mieluummin pienenä ateriana. :)
VastaaPoistaHei vaan! Googlasin tänään siemenleipä ja löysin tämän ohjeen. Pitikin samalta istumalta lähtee Prismaan ostamaan tarvikkeet. Ei sieltä kyllä löytynyt chia siemeniä, niin korvasin ne kurpitsan siemenillä. Mut olihan hyvää!! En malttanut jaksaa odottaa jäähtymistä ja vielä pikkusen lämpinä sitten otin siivun. Ai, että <3 rakastuin. Kiitos!
VastaaPoistaSanna Oulusta
Kiitos Sanna Oulusta ja anteeksi että nyt vasta huomasin kommenttisi. Onpa kivaa kuulla, että leivästä tuli sinunkin suosikkisi! Chian siemenet ovat sikäli tärkeitä, että ne muodostavan veden kanssa taikinaa sitovan geelimäisen aineksen. Kurpitsansiemenet sopivat mainiosti myös leipään. Pitääkin kokeilla niitä seuraavalla kerralla. Iloista uutta vuotta!
PoistaKauran tilalla voi käyttää tattarihiutaletta, jos haluaa gluteenittoman. Itse laitan puoli desiä mantelirouhetta ja puoli desiä hasselpähkinärouhetta. Joskus heitän sekaan kourallisen pinjansiemeniä. Hyvää on.
VastaaPoistaTämä on kyllä mahtava ohje, jota olen kokeillut useasti! Tänään tein variaation johon laitoin sekaan vähän rusinoita, gojimarjoja ja mulpereita, toimi tosi hyvin :) tämä maistuu kyllä parhaalta suoraan uunista lämpimänä ;)
VastaaPoistaIhanaa, kun tämä ohje jatkaa matkaansa täällä netissä. Meillä testataan tänään versiota, missä on on tattarirouhetta, marjoja ja cashewpähkinöitä. Reilu loraus rypsiöljyä antaa myös kivaa rapeutta kuorelle. Iloista syksyä kaikille siemenleivän ystäville!
VastaaPoista