maanantai 30. tammikuuta 2012

Mihin me vielä joudutaan näiden suppilovahveroiden kanssa

Syksyn sienisato oli niin huikea, että meillä kaapit suorastaan pursuilevat kuivattuja sieniä. Veikkaanpa, että näin voi olla myös muissakin suomalaisissa kodeissa. Päätinkin tehdä sienillä ja aprikoosihillolla täytettyä porsaanfileetä, jotta meillä olisi taas hyvä syy säilöä sieniä ensi syksynäkin. Ruoka sopi mielestäni hyvin lumileikkien täyteisen sunnuntain päivälliseksi.

Onkos täällä linjoilla joku muukin sienistä viikonloppuna kokkaillut? Olisi kiva kuulla vinkkejänne säilöttyjen sienien valmistamiseksi.

Energistä alkuviikkoa!


Ruoka maistui aurinkoisessa pakkassäässä peuhaamisen jälkeen.

Suppilvahveroilla täytetty porsaanfilee

1,5 kg porsaan ulkofileetä
Hyvää merisuolaa
Mustapippuria
3 rkl aprikoosihilloa
3 kourallista kuivattuja suppilovahveroita
Tuoreita yrttejä, kuten oreganoa tai timjamia
Oliivöljyä
Voita

Paistinarua

Luomuperunoita
Punasipulia
Chilirouhetta

2 punasipulia
1 rkl hunajaa

1 prk (2dl) demi glacea
1 rkl Philadelphia (tai muuta vastaavaa) maustamatonta tuorejuustoa
2 tl aprikoosihilloa
1-2 dl luomukermaa
Maizena -tummaa kastikesuurustetta

Parsakaalia, porkkanoita tai muita vastaavia kasviksia - mieltymystesi mukaan.

Ota porsaanfilee ajoissa huoneenlämpöön. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Puhdista kalvot ja suurimmat rasvat pois fileen pinnasta. Leikkaa viilto fileen paksuimaan kohtaan n. 2/3 syvyydeltä, niin että filee jää pohjasta kiinni, eikä halkea kahdeksi osaksi. Levitä filee auki ja painele se matalaksi.

Ripottele fileen sisäpintaan merisuolaa ja mustapippuria ja levitä hillo tasaisesti. Hienonna suppilovahverot  pienemmäksi ja ripottele ne ja hienonnetut yrtit hillon päälle. Käännä filee umpeen ja sido se narulla kiinni. Homma onnistuu hyvin myös puisilla hammastikuilla.

Pese huolellisesti perunat ja leikkaa ne ronskeiksi kuutioksi. Öljyä iso uunipakki ja laita perunat siihen (porsaanfilee ja sipulit tulevat samalle pakille myöhemmin). Mausta ne merisuolalla, mustapippurilla ja chilirouheella. Laita perunat uuniin.

Paista porsaanfileetä kauttaaltaan valurautapannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa, kunnes se saa kauniin värin. Hiero pintaan merisuolaa ja mustapippuria. Aseta paistomittari fileen paksuimpaan kohtaan ja laita filee uunipakkiin perunoiden viereen kypsymään.

Valmista tässä välissä kastike. Laita demi glace kattilaan sulamaan. Lisää tuorejuusto, hillo, merisuolaa ja mustapippuria. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 10 minuutin ajan. Lisää kerma ja kiehauta kastike. Suurusta tarvittaessa Maizena suurusteella. Tarkasta maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Höyrytä parsakaalinkukinnot ja paloitellut porkkanat vesihöyryssä kypsiksi. Ripsauta niiden päälle vähän merisuolaa.

Kuori ja leikkaa punasipulit lohkoiksi. Aseta ne porsaanfileen kypsymisen loppuvaiheessa uunipakkiin ja valuta hunaja ja vähän öljyä niiden pintaan. Sipulit paahtuvat uunissa n. 10 - 15 minuutissa. Porsaanfileen kypsymisaika riippuu fileen koosta ja sen lämpötilasta uuniin laitettaessa. Porsaanlihan sisälämpötilaksi riittää 70 astetta. Kääri filee uunista poistamisen jälkeen folioon ja anna sen vetäytyä noin 10 minuutin ajan. Leikkaa fileestä narut pois ja paloittele se annokokoisiksi paloiksi.



Tommasi Ripasso Valpolicellan keskitäyteläinen, mausteinen ja yrttinen maku sopi hyvin tälle aterialle.



4 kommenttia:

  1. Suppikset ovat todella monikäyttöisiä! Murustelen aika ajoin kourallisen (noh, ehkä runsaan ruokalusikallisen, kun kuivuvat niin pieneen tilaan) keittoon, spagettikastikkeeseen, munakkaaseen tai mihin tahansa, mikä tuntuu kaipaavan metsäistä aromia.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Päivi kommentistasi ja vinkeistäsi. Suppiksista on tosiaan moneksi ja täytyykin kokeilla tuota munakkaaseen lisäämistä seuraavaksi. Ovat varmaankin syytä liottaa ensiksi, kun eivät ehdi munakkaassa muuten herätä henkiin:)! Kiva kun tulit lukijaksi!

    VastaaPoista
  3. No sienistä minäkin kokkasin, mutten metsän sienistä, vaan ruskeista herkkusienistä. Tuoreista siis. Aamulehdessä oli viime viikolla herkullisen näköinen ohje täytetyille munakoisoille kevyesti. Sellaisen sitten valmistin itselleni. Sinkkuruokaa siis :) Toinen puolikas jäi suosiolla töihin evääksi, olivatkin niin täyttäviä.

    Täytteeseen silputtiin sienien lisäksi kelta- ja valkosipulia, hieman tuorejuustoa ja korppujauhoja. Eli hyvin perusohje. Hieman se ehkä sitä ihan oikeaa juustoraastetta huuteli, kevennetty kun oli :D

    TippiTiina

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi TippiTiina! Hyvältä kuulostaa tuo täytetty munakoiso. Kiva kuulla, että käytät munakoisoa, sekun ei taida olla suomalaisten suosikkikasvisten kärkisijoilla. Tuo keveys on myös hyvä näkökulma, kun kevättä ja kesää kohti ollaan menossa!

    VastaaPoista