torstai 26. tammikuuta 2012

Ylistyslaulu tanskalaisille ja niiden voileiville

En malta olla vielä kerran palaamatta Kööpenhaminan tunnelmaan. Emme ole lakanneet ystävättäreni kanssa hämmästelemästä tanskalaisten ystävällisyyttä ja avuliaisuutta. Palvelu toimi hyvin ja oli silmiinpistävän ystävällistä ravintoloissa ja kaupoissa. Ihastuttavaa oli myös se, että kartta kädessä kadunkulmaan seisahtuessamme pysähtyi aina joku paikallisista oma-aloitteisesti tarjoamaan apuaan. Onko teistä joku kokenut samaa Tanskan matkoillanne?

Aurinko paistoi kirkkaasti ja kaupunki juhli kuningatar Margareeta II:n 40-vuotista valtakautta. Keskustan kävelykatu Strøget oli täynnä Tanskan lippuja käsissään heiluttelevia, iloisia ihmisiä. Kahvilat ja ravintolat tarjosivat juhlaan teemoitettuja herkkuja ja kauppojen ikkunat oli somistettu onnitteluteippauksin. Pääsimme myös vilkuttamaan kuningattarelle, kun hän ajoi hevosvaunuissaan ja komeassa saattueessaan ohitsemme.


 Yksi mieleenpainuvimmista kahviloista oli kahvilaketju Lagkagehuset'in kahvila Strøgetillä. Kahvilassa oli upeat leipä-, leivos- ja kahvivalikoimat. Leipiä myytiin sekä täytettynä, että kokonaisina kotiin vietäväksi. Leivosvalikoimassa oli luonnollisesti myös kuningattaren 40v. juhlaan suunniteltu cupcake ja henkilökunnalla, mitäs muutakaan kuin, kruunut päässään.
Hymy ei hyytynyt kruunupäiltä kiireessäkään!


Aikaisemmassa postauksessani mainitsin olleeni tovin gluteenittomalla ruoakavaliolla. Lipesin kokeilustani juurikin tällä reissulla. Voileivät, täytetyt sämpylät, piiraat ja leivonnaiset olivat vaan liian houkuttelevia. Ensimmäinen lankeemukseni oli serranokinkulla ja runsaalla salaatilla täytetty rustiikkisämpylä, joka oli maustettu ihan taivaallisella sinappikastikeella. Koetin jäljitellä tämän kastikeen makua ja pääsinkin mielestäni aika lähelle. Kastike sopii hyvin myös muiden lihatäytteisten leipien, kuten paahtopaistileivän kastikkeeksi.

Serranokinkkuleivän sinappikastike

1dl majoneesia (joko itsetehtyä, tai esim. Kavlin luomumajoneesia)
2 rkl Dijonsinappia
1/4 kurkumaa
Hyvää merisuolaa
Mustapippuria
1/2 ruukullista tuoretta rakuunaa

Hienonna rakuuna. Sekoita kaikki ainekset keskenään raaka-aineluettelon mukaisessa järjestyksessä ja anna kastikkeen makujen tekeytyä rauhassa.

Leiväksi paistoin paistovalmiita rustiikkipatonkeja. Leikkasin jäähtyneet patongit pienempiin osiin ja halkaisin ne. Voitelin leivänpuolikkaat maustamattomalla tuorejuustolla. Lisäsin runsaasti (niin että syödessä tippuu vähän syliin) salaattisekoitusta, serranokinkkua, vuohenmaitojuustoa ja reilusti sinappikastiketta.


Danish people we love you!
Thank's a million for your generous hospitality and warmness!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti