sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Syksyinen luumu-porsaspata

Vaikka lämmintä onkin vielä riittänyt, tekee mieli tehdä jo tummemman makumaailman ruokia. Tummemmalla makumaailmalla tarkoitan umamivoittoisia tuhteja makuja, jotka sopivat mainiosti myös tähän luumuilla höystettyyn possupataan. Possunlihan ja hoisinkastikkeet umamit tasapainottuvat makeilla luumuilla ja valkosipuli ja inkivääri tuovat kivasti yllätyksiä makukimaraan. Kanelin lämpö pyöristää makua ja tähtianiksen parfyyminen tuoksu ja aromi viimeistelee keitoksen.


Testasin samalla Cilla's valikoimissa olevaa Dansk Kobenstyle kattilaa. Se on materiaaliltaan emaloitua terästä ja sopii kauniin muotoilunsa ansioista suoraan uunista tai liedeltä nostettavaksi pöytään. Kattilan kansi toimii nerokkaasti myös pannunalusena.

Dansk Kobenstyle kattilat ja kasarit sopivat kaikille liesitasoille ja kattilat voi myös laittaa uuniin. Sarjan tuotteet pinoutuvat keskenään ja menevät siksi pienempään tilaan kattilakaappiin. Minä tosin olen pitänyt omaani esillä keittiön työtasolla. Eihän tuollaista kaunotarta kannata piilotella kaapissa. Kattilat ovat myös konepestäviä.






Luumuilla höystetty possupata

2 valkosipulinkynttä
2 cm kokoinen pala inkivääriä
Rypsiöljyä
400 g porsaanulkofileetä suikaleena
1 nippu kevätsipulia tai pieni purjo
10 kpl tummia luumuja
2 kpl tähtianiksia
3 kpl kanelitankoja
1,5 rkl hoisin-kastiketta
0,5 tl osterikastiketta
1 rkl hunajaa
2,5 dl lihalientä
Mustapippuria myllystä
(Ripaus hyvää merisuolaa)

Ota lihasuikaleet huoneenlämpöön noin puolituntia ennen ruoanvalmistusta. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet ja inkivääri pieniksi kuutioksi. Pese ja paloittele kevätsipulit pieniksi pätkiksi ja pese ja lohko luumut valmiiksi. Laita tilkka rypsiöljyä kattilan pohjalle ja kuullota valkosipulit ja inkiväärit nopeasti padassa. Lisää lihasuikaleet ja ruskista niihin väri pintaan.

Lisää kevätsipulit ja anna niiden kuullottua hetki lihojen kanssa. Lisää maustekastikkeet ja mustapippuri ja pyörittele hyvin sekaisin. Lisää lihaliemi ja hunaja, tähtianikset ja kanelitangot ja luumulohkot. Annan ainesten pulpahtaa liedellä ja nosta lopuksi pata uuniin kypsymään noin 20 minuutiksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi hieman hyvää merisuolaa. Tarjoile höyryävän tumman riisin kanssa.

Herkullista sunnuntai-iltaa kaikille!









2 kommenttia:

  1. Oi, miten kaunis tuo kattila! Ja miten mahtavaa, että on kauneutensa lisäksi myös käytännöllinen! Ruokakin näyttää herkulta:P

    VastaaPoista
  2. Kiitos Viivi ja herkullisia syyspäiviä sinulle! :)

    VastaaPoista