tiistai 10. tammikuuta 2012

C-vitamiinia luomusti

Runsaan juhlinnan jälkeen on syytä palautua ruotuun. Elimistö tarvitsee nyt puhdistavia kasviksia ja C-vitamiinia. Maanantaista tulikin meillä paprika-tomaattisoppapäivä! Soppa sopii hyvin myös lumileikkien jälkeiseksi lämmikkeeksi.

Sopan työläin vaihe on paprikoiden paahtaminen. Paahtaminen tiivistää ja pyöristää paprikan makua ja on ehdottomasti pienen vaivan arvoista. Kotona pitkään leijaillut paprikoiden tuoksu on myös mainitsemisen arvoista.




Kukaan ei huomaa kun kähvellän tästä yhden paprikan!


Sopan raaka-aineet ovat pääsääntöisesti Aitokaupasta, Tehtaankadulta. Aitokauppa on hengeltään helposti lähestyttävä ja mutkaton ruokakauppa. Luomukasvisten, tuoreiden leipien, lihojen ja kalojen lisäksi Aitokaupassa on erinomainen valikoima luomuteetä ja -pähkinöitä. Ruokakassiini päätyi kasvisten lisäksi luomumanteleita, jotka olivat kiitettävän tuoreita ja korkealaatuisia. Pidin myös siitä, että pähkinät ja mantelit olivat tarpeeksi isoissa pusseissa. Aitokauppa pärjäsi muuten hienosti myös eilisessä Helsingin Sanomien luomuruokavertailussa.

http://www.hs.fi/talous/Luomuruoan+hinnoissa+suuret+erot/a1305552982758


Paahdettu paprika-tomaattikeitto
(4:lle)

6 isoa paprikaa
6 isoa tomaattia
1 valkosipulinkynsi
4 kevätsipulinvartta (pätkä purjoa tai keltasipuli käyvät myös hyvin)
Pieni nippu basilikaa
1/2 kasvisliemikuutio
2,5 dl vettä
Oliiviöljyä
Hyvää merisuolaa, tarvittaessa
Mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 250 asteiseksi. Pese, puolita ja puhdista paprikat siemenistä. Laita paprikan puolikkaat kuoripuoli ylöspäin uunipellille. Pese tomaatit ja laita ne myös pellille. Laita pelti uunin ylätasolle ja paahda kasviksia noin 5-7 minuuttia. Poista tomaatit ja jatka paprikanpuolikkaiden paahtamista, kunnes ovat hieman tummuneet ja kuori alkaa vetäytyä. Anna tomaattien ja paprikoiden jäähtyä ennen käsittelyä. Samalla uuninlämmityksellä kannattaa grillata vaikka juustoleivät sopan kaveriksi.

Paloittele kevätsipuli ja valkosipulinkynsi ja kuullota niitä kattilassa tilkassa oliiviöljyä. Lisää kuoritut tomaatit, paprikat, vesi, kasvisliemikuutio ja ripaus mustapippuria. Anna sopan kiehua noin. 10 minuuttia, lisää silputtu basilika ja anna kiehahtaa vielä parin minuutin ajan. Soseuta sauvasekoittimella, maista ja lisää tarvittaessa merisuolaa. Kiehauta soppa vielä uudestaan, jotta maut tasaantuvat. Tarjoile kivoista soppakulhoista ja hulluttele muksujen kanssa!

Pirteää pakkaspäivää kaikille!


2 kommenttia:

  1. Tosi hienolta nayttaa tama blogisi! Paprikoiden paahtaminen kay katevasti myos avotulella kaasuhellalla. Laita vain paprika kokonaisena ja itekseen kaasulevylle ja kaantele niin etta joka puolelta karvistyy sopivasti. Sitten vain kylman hanan alle ja palanut kuori lahtee ihan pyyhkimalla pois. Alta paljastuu ihana paahdettu paprika!
    Lumisin talviterveisin, Vuokko

    VastaaPoista
  2. Soppa kuulostaa ihanalta, tätä täytyy kokeilla ensi tilassa!

    VastaaPoista