perjantai 27. tammikuuta 2012

Linssit - aliarvostetut superstarat

Linssiruoat ovat valitettavan aliarvostettuja suomalaisessa ruokapöydässä, etenkin linssien huikean ravintoarvopitoisuuden huomioiden. Linsseissä on rutkasti proteiinia, kuituja ja vähän rasvaa. Niiden glykeeminen indeksi (GI) on alhainen, eli ne sisältävät ns. hyviä hiilihydraatteja. Ne ovat myös hyvän makuisia, monipuolisia ruoanvalmistuksessa ja edullisia. Syödäänkö teidän perheessänne linssejä ja mikä on sinun suosikkiohjeesi?







Erilaiset linssikeitot ja -muhennokset sopivat mainiosti tammikuiseen pakkaskeliin, mutta mielessäni oli tällä kertaa linssipihvien mehevä ja paahteinen maku. Lisäsin pihveihin pähkinöitä ja kesäkurpitsaa ja tein niiden seuraksi tomaatti-korianterirelishin sekä korianteri-jogurttikastikkeen. Korianterin voi korvata hyvin esim. persiljalla tai basilikalla. Muistathan kuljettaa pakkaskelillä yrtit tosi varovasti kaupasta kotiin.





Linssipihvit
4 hengelle

2 dl vihreitä linssejä
Vettä

1 dl saksanpähkinöitä
2 valkosipulinkynttä

2 rkl maissitärkkelystä
2 rkl korppujauhoja
2 tl jauhettua korianteria
1 tl kuminaa
1/4 tl chilihiutaleita
Hyvää merisuolaa
Mustapippuria

1 rkl oliiviöljyä
1 kananmuna

1/2 kesäkurpitsaa

Voita paistamiseen (voit paistaa pihvit myös uunissa)

Tomaatti-korianterirelishi
3 tomaattia
Oliiviöljyä
Merisuolaa
Mustapippuria
1/2 ruukullista tuoretta korianteria

Jogurtti-korianterikastike
1,5 dl ruoanlaittojogurttia
Merisuolaa
Mustapippuria
1 rkl sitruunanmehua
1 tl hunajaa
1/2 ruukullista tuoretta korianteria

Huuhtele linssit huolellisesti ja keitä runsaassa vedessä kypsiksi (noin 20 minuuttia). Jätä linssit jäähtymään. Lisää tehosekoittimeen pähkinät ja valkosipulinkynnet ja aja ne hienohkoksi rouheeksi. Lisää maissitärkkelys, korppujauho ja mausteet. Aja ainekset sekaisin ja siirrä seos kulhoon.

Soseuta jäähtyneet linssit tehosekoittimessa ja kaada ne kulhoon pähkinä-jauho-mausteseoksen joukkoon. Lisää öljy ja kananmuna ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi karkealla terällä raastettu kesäkurpitsa ja sekoita huolellisesti.

Paista taikinasta pihvejä joko uunissa tai paistinpannulla.

Paloittele tomaatit pieniksi kuutioiksi. Lisää tomaattien sekaan loraus oliiviöljyä, vähän merisuolaa ja mustapippuria. Hienonna korianteri ja lisää joukkoon. Jätä relishi maustumaan hetkeksi.

Sekoita jogurtti, ripaus merisuolaa ja mustapippuria, hunaja ja sitruunanmehu sekaisin. Lisää hienonnettu korianteri ja jätä kastike tekeytymään hetkeksi.

Tarjoile hyvän ja raikkaan salaatin, keitettyjen perunoiden tai pastan kanssa. Nauti talvipakkasista iloiten.

Hyvää viikonloppua!



2 kommenttia:

  1. Linssit, hyvä kuin muistutit niistä, sitä paitsi nuo pihvit näyttävät herkullisilta! En ole koskaan itse uskaltanut kokeilla linssiruokia ja nyt aloin miettiä miksi ihmeessä. Ei vain ole tullut mieleen, vaikka mausta tykkäänkin ja ravintoarvot ovat todellakin vailla vertaan. Tämä pihviohje menee talteen ja ehdottomasti kokeiluun!

    Köpiksen reissu kuulosti ja näytti huikealta, ihania kuvia messuilta ja piristävää nähdä että kirkkaat värit ovat taas tulossa. Omassa elämässäni on ollut melkoista haipakkaa viime viikot parin tentin ja työkiireiden vuoksi, mutta nyt ainakin tentit ovat vähäksi aikaa ohi ja ehtii taas tehdä kaikkea mukavaa - vaikka lukea lehtiä ja miettiä kivoja tulevia kokeiltavia ruokia! Ja mikäs tässä mahaa kasvatellessa ;).

    VastaaPoista
  2. Hei Niinuska ja kiitos kommentistasi. Kiva kuulla, että kiireet ovat rauhoittumassa ja aikaa jää myös rentoutumiselle. Lämpimät onnittelut mahan kasvatuksen johdosta:)! Maha-asukkisi nauttii ja hyötyy myös linssien ravintorikkaudesta, joten ei muutakuin linssit kattilaan!

    VastaaPoista