perjantai 10. helmikuuta 2012

Brain Foodia

Pari viimeistä päivää on kulunut tiiviisti tenttikirjojen seurassa. Maanantaina on seuraava tentti ja kaksi järkälemäistä opustaa tuijottaa herkeämättä tuossa koneen vieressä. Jos nyt pikaisesti postaisin kuitenkin...

Sain lounasvieraaksi eilen ystäväni Hannan, jolla on myös tiukka opintojakso meneillään. Halusinkin tarjota Hannalle jotakin aivotoimintaa piristävää ruokaa. Nettisurffailu aiheesta osoitti, että siitä on tehty lukuisia tutkimuksia. Top 10 brain foods -listauksia löytyy myös runsaasti. Kirjoituksissa mainittiin useasti mm. omega-3-rasvahapot, B-ryhmän vitamiinit, sinkki, rauta ja C-vitamiini.



Tein lounaaksi salattia, jossa on avokadoa, verigreippiä, paahdettuja saksanpähkinöitä, kurpitsan- ja auringonkukan siemeniä sekä granaattiomenaa. Avokado sisältää runsaasti hyvälaatuista rasvaa, jonka tiedetään tehostavan verenkiertoa. Tämä pitää aivotoiminnan huippussaan. Verigreipissä ja granaattiomenassa on paljon hyvää tekevää C-vitamiinia. Kurpitsansiemenissä tiedetään olevan merkittäviä määriä sinkkiä ja rautaa ja saksanpähkinöissä puolestaan omega-3-rasvahappoja.









Vireän mielen salaatti
2:lle

Pari kolme kourallista erilaisia salaatteja
1 avokado
1 verigreippi
1 granaattiomena
0,5 dl saksanpähkinöitä
0,5 dl auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä
1 tl soijakastiketta
1/2 sitruunaa

1 dl granaattiomenan mehua
 0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl sokeria
Ripaus hyvää merisuolaa
Ripaus mustapippuria

Paahda saksanpähkinät pannulla. Paahda auringonkukan- ja kurpitsansiemenet myös pannulla ja pirskota lopuksi tilkka soijaa niiden päälle. Jätä siemenet ja pähkinät jäähtymään.
VINKKI: siemeniä kannattaa paahtaa isompi määrä ja listätä niitä salaatteihin ja keittojen päälle koristeeksi.

Leikkaa verigreippi puoliksi ja irrota lohkot terävällä veitsellä   Leikkaa myös greippilohkojen kalvot pois. Puolita avokado, poista siemen ja purista sitruunanmehua puolikkaiden päälle. Koverra hedelmäliha kuorista lusikalla ja leikkaa se siivuiksi. Halkaise granaattiomena ja puristele siemenet hedelmästä kulhon päällä olevaan siivilään. Säästä mehu kastiketta varten.
Huuhtele salaatit ja revi niitä salaattiastian pohjalle. Lisää salaattipohjan päälle greippilohkot, avokadosiivut ja granaattiomenan siemenet. Lisää juuri ennen tarjoilua pähkinät ja siemenet ja annostele kastiketta lautasille.

Sekoita granaattiomenan mehu, oliiviöljy ja omenaviinietikka. Mausta kastike merisuolalla, mustapippurilla ja sokerilla.




Salaatin valmistuspuuhissa kuuntelin brasialialaisen Michel Telón Ai Se Eu Te Pego hittiä. Joko tämä soi sinunkin päässäsi? Jos ei vielä, niin kohta ihan varmasti!

http://www.youtube.com/watch?v=hcm55lU9knw

Kiitos Hannalle mukavasta iltapäivästä. Nautin paljon keskusteluistamme, eiköhän me näistä tenteistä selvitä!

Aurinkoista viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti