sunnuntai 12. elokuuta 2012

P niin kuin piiras

Suolaisia piiraita ei ole tullut leivottua miesmuistiin. Nyt tuli tarve kokeilla miten kantarellit toimivat kesäkurpitsan ja sinihomejuuston kaverina piiraassa. Samalla vaivalla leivoin myös marjapiirasta. Mustikoista on tänä kesänä ylituotantoa ja päätin auttaa anoppini säilöntähaasteita yhden piiraan verran. Suvun pakastimet alkavat nimittäin olla jo täpösen täynnä, mutta marjoja on vielä metsässä yllin kyllin.

Suolainen piiras on oma muunnos tekemistäni piiraista. Marjapiiraaseen halusin jotain muuta kuin sen perinteisen kermaviilikuorrutuksen. Kokeilin Leila Lindholmin Vielä yksi pala -kirjasta sekamarjapaistosta, jonka muunsin piiraaksi. Sen juju on runsaassa marjamäärässä. Sen huomaa marjojen upeasta, parfyymisesta tuoksusta, joka lehahtaa uuniluukun avauksen jälkeen keittiöön.




Kantarelli-kesäkurpitsapiiras

Taikina: 

125g voita
2dl vehnäjauhoja
2dl täysjyvävehnäjauhoja
1rkl kylmää vettä
ripaus merisuolaa ja mustapippuria

Täyte: 
1 keltasipuli
1l kantarelleja
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
pieni nippu tuoretta salviaa
100g sinihomejuustoa
125g ranskankermaa
1dl maitoa
2 kananmunaa
ripaus merisuolaa ja mustapippuria

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Nypi voi ja vehnäjauhot sekaisin. Lisää tilkka kylmää vettä ja suola, ja sekoita taikina kiinteäksi palloksi. Laita taikinapallo hetkeksi jääkaappiin kiinteytymään.

Leikkaa sipuli ja kesäkurpitsa kuutioksi. Puhdista ja paloittele suuret kantarellit pienemmiksi paloiksi. Pienet kantarellit käyvät piiraaseen sellaisenaan.

Kuullota sipulia pannulla ja lisää hetken kuluttua kantarellit. Anna paistua rauhassa keskilämmöllä, kunnes ovat vetäytyneet noin puoleen alkuperäisestä määrästä. Lisää kesäkurpitsakuutiot ja anna niiden hieman pehmetä pannulla. Leikkaa salvianlehdet pienemmiksi suikaleiksi ja lisää pannulle. Mausta ripauksella merisuolaa ja mustapippuria.

Ota taikinapallo jääkaapista ja painele se tasaisesti piirasvuoalle. Laita pohja uuniin paistumaan noin 10 minuutiksi.

Leikkaa sinihomejuusto pienehköiksi paloiksi. Sekoita kulhossa ranskankerma, maito ja kananmunat. Lisää merisuolaa ja mustapippuria.

Ota piiraspohja uunista. Levitä kantarelli-kesäkurpitsaseos pohjan päälle. Asettele juustopalat tasaisesti piiraan pinnalle ja kaada lopuksi ranskankerma-kananmunaseos päälle. Paista piirasta uunissa noin 20-30 minuuttia, tai kunnes se on hyytynyt ja saanut kauniin värin pintaan. 



Marjapiiras 
pienehkö piirasvuoka (esim. 20 x 30cm suorakaiteen mallinen)

Taikina:
150g voita
3,5dl vehnäjauhoja
1,5tl vaniljasokeria
1,5tl leivinjauhetta
1 luomusitruunan raastettu kuori
ripaus hyvää merisuolaa
1dl raaka-ruokosokeria
1,5dl kuohukermaa
1,5dl kookoshiutaleita

Täyte:
1l mustikoita
0,5l vadelmia (punaherukatkin käyvät hyvin)
(ripaus raaka-ruokosokeria)

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Nypi voi vehnäjauhon, vaniljasokerin, levinjauheen, sitruunankuoriraasteen, sokerin ja suolan kanssa sekaisin. Lisää kerma pienissä erissä joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää lopuksi kookoshiutaleet ja sekoita hyvin. 

Ota 1/3 taikinasta eroon ja levitä loput piirasvuoalle pohjaksi. Laita mustikat pohjalle ja vadelmat pinnalle. Ripottele halutessasi vielä vähän sokeria marjojen pintaan. Murustele loput taikinasta sattumiksi piiraan pinnalle. Kypsennä marjapiirasta uunissa keskilämmöllä noin 25 minuutin ajan, tai kunnes se on kullankeltainen.

Kiitos Anoppi-kulta kun jaksat kerätä näitä aarteita meille! Herkullista viikkoa kaikille!

Äiti tarvitsee lisää kuvausreksvisiittaa!

Kukkuu!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti