maanantai 6. elokuuta 2012

Voi pojat mikä juusto!

Kotiin saapuessani rappusella odotti pussillinen kantarelleja. Mökkituliaisia naapureiltani. Vähän myöhemmin toinen naapurini toi ison kimpaleen mascarpone-gorgonzolajuustoa. Pyysi kokeilemaan millaisia annoksia siitä syntyisi.

Meitä on lykästänyt naapureiden suhteen. Ruokaraaka-aineita ei pelkästään lainanta niiden äkillisesti loppuessa, vaan herkkuja myös jaetaan sopivan tilanteen tullen. Tunnustettakoon myös se, että juustoilla minua hemmotteleva naapurini kuuluu perheeseen, jossa maahantuodaan taivaallisia juustoja useasta eri Euroopan juustomaasta. Lucky me! 





Mascarpone-gorgonzola on minulle ihan uusia tuttavuus. Juustossa on kauniina kerroksina gorgonzolaa ja mascarponea. Gorgonzolan takia sitä ei voi luokitella tuorejuustoksi, mutta mascarpone tekee koostumuksesta lähes kermaista. Gorgonzolan pehmeyden ansiosta juusto on aina kauniin valuvaa ja valmista syötäväksi suoraan jääkaapista.

Mielestäni se on parhaimmillaan herkuttelujuustona, vaikkapa pienten täysjyväkeksien kanssa. Maku on todella mielenkiintoinen. Mascarponen hapokas raikkaus taittaa gorgonzolan suolaisuutta mukavasti, mutta jälkimakuna suuhun jää kuitenkin sinihomejuuston maku.

Googlaamalla selvisi, että juustoa käytetään maailmalla myös ruoanlaitossa. Sitä oli käytetty yleisesti esimerkiksi pastakastikkeissa ja piiraissa. Päätin kokeilla sitä peruna-kanttarellipaistoksessa. Juusto toimi siinä hyvin, varsinkin tuon kermaisen koostumuksen ansiosta. Vuoka tuli syötyä viimeistä nokaretta myöten.

Löysin Stockamannin Herkusta pieniä siikoja. Olivat vain noin 15 - 20cm:n pituisia ja houkuttelivat halstraamaan kokonaisina. Tein siikojen pintaan viiltoja, maustoin merisuolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla. Siikojen mahat täytin tuoreiden yrttien seoksella. Käytin tähän tarkoitukseen sitrusbasilikaa, sitrustimjamia sekä persiljaa.






Peruna-kantarellipaistos
4:lle

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Yrttiöljy perunoille

kourallinen tuoreita yrttejä - kuten basilikaa, timjamia ja salviaa
1,5dl oliiviöljyä
1tl suolattuja kaprismarjoja (tavallisetkin käy)
1tl dijonsinappia
1tl punaviinietikkaa
1 pieni valkosipulinkynsi
puolikkaan sitruunan mehu
hyvää merisuolaa
rouhittua mustapippuria

Sekoita yrittiöljyn ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi öljykastikkeeksi. Tarkasta maku ja lisää suolaa tai happoa sitruunanmehun avulla tarvittaessa. Voit myös lisätä öljyn määrää, jos kastike jää liian paksuksi. 

10 keskikokoista kiinteää perunaa
hyvää merisuolaa
rouhittua mustapippuria

Kuori perunat ja viipaloi ne tasakokoisiksi siivuiksi. Kuivaa siivut talouspaperilla ja asettele laakean, matalareunaisen uunivuoan pohjalle. Ripottele merisuolaa ja mustapippuria päälle. Levitä lopuksi yrittiöljy perunoiden päälle ja laita ne uuniin kypsymään noin 20 minuutiksi.

Kantarelli-sipuliseos

3 uudensadon sipulia
1l kantarellejä
rypsiöljyä
hyvää merisuolaa
rouhittua mustapippuria

Gorgonzola-mascarponea tai sinihome-tuorejuustoa

Puhdista ja leikkaa sipulit pieniksi kuutioksi. Puhdista ja paloittele kantarellit pienemmiksi paloiksi. Kuullota sipulit paistinpannulla ja lisää kanttarellit. Paista sekoitusta keskilämmöllä, kunnes kantarellit ovat vetäytyneet. Mausta kevyesti merisuolalla ja mustapippurilla. 

Ota peruna-yrttiöljyvuoka pois uunista ja nosta uunin lämpötilaa 200 asteeseen. Levitä kantarelliseos perunoiden päälle. Lisää tuorejuustoa pieninä nokareina paistoksen päälle tasaisesti sinne tänne. 



Ihanan kesäinen sunnutai-päivällinen perheen kanssa. Ruokaa olisi kyllä riittänyt niille ihanilla naapuruksillekin. Täytyykin laittaa viestejä menemään ja katsoa josko saadaan vielä yhteinen terassi-illallinen aikaiseksi. Aurinkoista viikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti