maanantai 25. marraskuuta 2013

Luomukanaa kera hyvien ystävien

Valmistin eilen sunnuntaipäivällistä vähän isommalle porukalle pitkästä aikaa. Seuruesseen kuului kymmenkunta suuta, joista suurin osa kuului lapsille. Toiveenani oli valmistaa jotain sellaista, mikä maistuisi lapsille ja ei aiheuttaisi stressipiikkiä valmistajalleen. Halusin nauttia sekä valmistamisesta että rauhassa syömisestä itsekin.

Söimme alkukeitoksi kurpitsakeittoa, jonka ohje löytyy täältä: klik. Pääruokana oli uunissa paistettuja, ranskalaisia luomukanoja, sekä paahdetuista kasviksista ja bulgurista tehtyä salaattia. Jälkkäriksi herkuttelimme karemellipopcorneilla ja suklaa-fudgekastikkeella maustettua vaniljajäätelöä.




Otin kanat edellisenä päivänä pakkasesta jääkaappiin ja aamulla huoneenlämpöön sulamaan. Huuhtelin ja kuivastin kanat ja työnsin nahan- ja siipien alle sitruunansiivuja. Rouhin hyvää  merisuolaa ja mustapippuria ja hieroin oliiviöljystä, garam masalasta, juustokuminasta ja kurkumasta tehtyä tahnaa kanojen pintaan. Vuolin kanojen pintaa vielä voilastuja ja latoin ne 200 asteiseen uuniin 20minuutiksi.



Kuorin pieniä kiinteitä perunoita ja laiton ne suolalla maustettuun veteen kiehumaan. Lisäsin puoliksi kypsät perunat kanojen kanssa samaan uunivuokaan ja jatkoin kypsennystä vielä noin 50 minuutin ajan 175 asteisessa uunissa.

Kasvis-bulgurisalaattiin paahdoin ronskeiksi kuutioksi paloiteltuja kesäkurpitsoita, munakoisoja, fenkoleita, punasipulia, paprikaa ja valkosipulia. Ladoin paahdetut ja jäähtyneet kasvikset leikkulaudalle, lisäsin keon päälle rutkasti yrttejä (lehtipersijaa, minttua ja oreganoa) ja leikkasin kaikki terävällä veitsellä pieneksi. Sekoitin yrtit ja kasvikset keitetyn ja jäähdytetyn bulgurin kanssa. Maustoin salaatin sitruunamehulla, oliiviöljyllä, merisuolalla ja mustapippurilla.



Näiden lisäksi paistoin karitsanjauhelihasta mintulla ja valkosipulilla maustettuja lihapullia. Lisäsin 700g:n karitsan jauhelihaan 300g sika-nautajauhelihaa (50/50). Näiden kaveriksi tein lopuista yrteistä, hyvästä oliiviöljystä, sitruunamehusta ja pinjansiemenistä yrttiöljyn.


Ai niin ja se jälkkäri, karamellipopparit ja lämmin suklaa-fudgekastike vaniljajäätlelön kanssa oli melkoisen makea päätös aterialle, mutta taisi olla ainakin lasten mieleen. Teen siitä oman postauksen vähän myöhemmin.

Hyvin maistuivat murkinat isolle porukalla ja valmistus oli tarpeeksi helppoa, lähinnä uunissa kypsentämistä. Kanoissa oli todella hyvin lihaa, suomalaisiin luiseviin luomukanakokemuksiini verrattuna. Maku oli mielestäni myös todella hyvä puhtaan kananlihan makuinen.

Kiitos ihanille ystäville käynnistä. Lapset nauttivat yhteisistä leikeistä ja taas syntyi mukavia muistoja muisteltavaksi. Kuopus pohti vielä tänä aamunakin eilistä tapaamista ja mietti kovasti, että kenestä eskarikavereista tulee hänen perheensä parhaita kavereita sitten isona. Toivottavasti ennustukset pitävät paikkansa. Energistä viikkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti