torstai 5. syyskuuta 2013

Sydämellinen kurpitsa-linssikeitto

Huomasin äsken soppaa keitellessäni, että voisin pian lähestyä kustantajia keittokirjaehdotuksen kanssa. Kurpitsakeittojen reseptejä alkaa pian olla julkaistavaksi asti. Minkäs teet, kun hyviä myskikurpitsaohjeita (butternut squash) tulee vastaan ja niitä pitää päästä kokeilemaan. Tämä resepti on adaptoitu From the kitchen -blogista.

Kurpitsa-linssikeitto on ihan täydellistä syksyn lohturuokaa. Ensimmäiset  flunssat on koulujen alettua sairastettu ja tarvitaan paljon hyvää ja ravitsevaa kasvisruokaa elimistön vahvistamiseksi ja pitämään nurkan takana vaanivat taudit loitolla. Päivänvalon hiipumisen takia tuntuu hyvältä syödä lämpimiä ja aromirikkaita mausteita, kuten garam masalaa, currya ja chiliä. Oranssisista voimakasviksista elimistö saa paljon hyvää ja aurinkoista energiaa.

Tunisialainen oliiviöljy sopii tähän hyvin miedon makunsa takia. Sen maussa on makeaa pyöreyttä ja se kestää kuumennusta hyvin. Mielestäni se on itseoikeutettu öljy tähän soppaan. Tunisialaista oliiviöljyä löydät täältä, klik.




Sydämellinen kurpitsakeitto

1rkl tunisialaista neitsytoliiviöljyä
1rkl voita
1,5tl juustokuminaa
1tl sinapinsiemeniä
1tl garam masalaa
2tl kurkumaa
1tl currya

1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
2cm kokoinen pala inkivääriä
1/2 vihreä chili
1 luomu sitruuna
1rkl tomaattipyreetä
1-2tl hunajaa

1 pieni/keskikokoinen myskikurpitsa
1 keskikokoinen bataatti
1 iso jauhoinen peruna
2 isoa porkkanaa

2dl punaisia linssejä
1,25 - 1,5 l vettä
4-6tl (luomu) kasvisliemijauhetta

1 pieni tölkki / tetra (n. 2dl) kookoskermaa
Hyvää merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Tuoretta minttua ja lehtipersiljaa hienonnettuna
1/2 vihreä chili


Mittaa mausteet valmiiksi pieneen kippoon. Kuori ja paloittele sipuli, valkosipulinkynnet ja chili. Kuori ja raasta inkivääri. Raasta pestyn sitruunankuori. Ota tomaattipyree ja hunaja valmiiksi esille. Pese, kuori ja paloittele kurpitsa, bataatti, peruna ja porkkanat valmiiksi kippoon. Huuhtele linssit ja jätä lävikköön valumaan.

Laita öljy ja voi suureen kattilaan ja kattila hellalle lämpiämään. Lisää mausteet ja anna niiden lämmetä öljy-voiseoksessa muutaman minuutin ajan. Pidä lämpö kuitenkin sen verran maltillisena, etteivät mausteet pääse palamaan. Lisää sipuli, valkosipuli, inkivääri, chili, sitruunankuori, hunaja ja tomaattipyre. Sekoita ainekset keskenään.

Lisää kurpitsa ja muut kasvikset ja pyörittele huolellisesti mausteiden kanssa sekaisin. Anna kasvisten ja mausteiden muhinoida hetki keskenään. Lisää linssit, vesi ja kasvisliemi. Sekoita ja kiehauta kiehuvaksi. Madalla lämpöä ja jätä soppa kiehumaan hiljaisella lämmöllä reiluksi tunniksi (1h 15min.).

Ota puolet sopasta eroon. Soseuta loppuosa kattilassa sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Lisää toinen puolikas takaisin kattilaan. Mausta hyvällä merisuolalla ja mustapippurilla ja lisää 2/3 kookoskermasta joukkoon. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita ja kiehauta soppa vielä kertaalleen.

Paloittele vihreän chilin toinen puolikas pieniksi kuutioksi. Huuhtele ja revi mintun ja lehtipersiljan lehtiä. Annostele soppaa kauniille lautasille, lorauta vähän kookoskermaa, chilikuutioita ja revittyjä yrttejä koristeeksi sopan pinnalle.

Nautiskele lähimmäistesi kanssa, tai omassa ihanassa seurassasi mukavan musiikin siivittämänä. Sydämellistä torstai-iltaa kaikille!


1 kommentti:

  1. Nam- näyttää todella herkulliselta.

    Blogissani on sinulle ihana Cilla haaste -kuvakulma.

    Olisi todella mukavaa jos ennättäisit tarttumaan joku päivä haasteeseen.

    Mukavaa viikonloppua.
    Sanna

    VastaaPoista