tiistai 3. syyskuuta 2013

Syksyiset porsaankyljykset

Syyskuisen suunnuntain kunniaksi halusin valmistaa tuhtia, maukasta ja syksyistä liharuokaa. Grillasin tuoreita ja maustamattomia porsaankyljyksiä ja ryyditin ne runsaalla tuoreyrittisekoituksella. Yrittiseoksessa oli hyvä edustus pihan yrttiruukkujen satoa. Makumaailmaa määritteli voimakkaimmin salvia. Se sopiikin mainiosti taittamaan ja raikastamaan porsaanlihan rasvaisuutta.



Kyljysten seuraksi paahdoin oliiviöljyssä ja valkosipulissa pyöriteltyjä perunoita ja höyrytin papusekoitusta. Kastikettakin oli, vaikka se kuvsta puttuukin. Maustoin valmiin demi glace -kastikepohjan runsaalla hunajalla ja kuivatuilla yrteillä. Annoin kastikkeen kiehua kasaan, kunnes se oli siirappimaisen paksua. Rouhin vielä hieman merisuolaa ja mustapippuria myllystä. Lopputulemana oli melko pieni määrä kastiketta, mutta juuri sopivasti antamaan makua annokselle. 


Syksyiset porsaankyljykset

4 luullista, tuoretta ja maustamatonta (luomu) porsaankyljystä

marinadi: 

1rkl dijonsinappia
1/2 sitruunanmehu
1valkosipulinkynsi hienoksi paloiteltuna
Oliiviöljyä

Hyvää merisuolaa ja mustapippuria myllystä
Kourallinen hienonnettua basilkaa, salviaa ja oreganoa


Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Ota kyljykset noin tunti ennen valmistusta huoneenlämpöön. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja upota kyljykset marinadiin. Sitruunanmehu esikypsentää hieman kyljyksiä ja muuttaa niiden väriä valkoiseksi.

Pese huolellisesti juuresharjalla pieniä nappulaperunoita. Jos et löydä pieniä perunoita, paloittele isommat perunat suupalan kokoisiksi, ronskeiksi paloiksi. Jätä perunat talouspaperin päälle kuivahtamaan. Kaada kulhon pohjalle runsaasti oliiviöljyä, 1-2 valkosipulinkynttä paloiteltuina, rouhi hyvää merisuolaa ja mustapippuria myllystä, lisää halutessasi vähän chilihiutaleita ja kuivattuja tai tuoreita yrttejä. Pyörittele perunat runsaassa öljyssä. Laitan perunat uunivuokaan ja uuniin. Kypsennä uunissa 20-50 minuuttia perunalajikkeesta riippuen, kunnes ovat kypsiä ja pehmeitä.

Laita kastikeainekset kattilaan ja jätä hiljaa hymyillen kiehumaan rauhassa. Maistele välillä ja lisää tarvittaessa suolaa tai hunajaa. Jos kastike ehtii tekeytyä tarpeeksi, voit ottaa sen pois lämmöltä ja lämmittää uudestaan juuri ennen tarjoilua.

Pese ja siisti pavut. Laita vettä ison kattilan pohjalle kiehumaan. Grillaa kyljyksiin väri pintaan grillissä. Rouhi hyvää merisuolaa ja mustapippuria myllystä niiden päälle. Laita kyljykset uuniin noin kymmeneksi minuutiksi. Laita pavut sillä välin siivilään kiehuvan veden päälle höyrystymään. Rouhi vähän merisuolaa myllystä päälle.

Ota kyljykset uunista ja lisää niiden pinnalle reilusti tuoreita yrttejä. Laita takaisin uuniin noin viideksi minuutiksi. Ota kyljykset uunista ja laita folion alle tekeytymään hetkeksi. Nautiskele kynttilänvalossa syksyä iloisesti tervehtien!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti