keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

AND vastuullista suomalaista designia


Cilla's webshopin valikoimiin on tulossa uusia AND -koreja. Kauniit korit taivutellaan sälekaihtimista, jotka muuten päätyisivät kaatopaikoille jätekuormia kasvattamaan. Vastuullista suomalaista designia parhaimmillaan! 

Idea syntyi, kun niiden suunnittelija Anna Nygård pohti, miten jo olemassa olevia materiaaleja voisi käyttää uudestaan niin, ettei mitään tarvitsisi hajottaa materiaalin uudelleen käyttämiseksi. 

Ihana Anna! Kuva: Johanna Karttunen 

Anna alkoi tutkia kotonaan lojuvan vanhan säleverhon mahdollisuuksia uutena käyttöesineenä. Syntyi ajatus koreista, mutta toteutus ei ollutkaan aivan yksinkertaista. – Aloitin korien tekemisen varmaan 20 kertaa, joka kerta totesin, että ei näitä voi oikeasti tehdä. Punontatekniikasta ei ollut hajuakaan. Lopulta opin tekniikan ja valmistin muutamia koreja. Kipinä omien tuotteiden valmistukseen syttyi vuonna 2010 Habitare-messujen ecodesign-osastolta.Vuotta myöhemmin Anna oli mukana Habitaren Trash Design –osastolla ensimmäistä kertaa sälekaihtimista valmistetuin korein ja valaisimin. Viime vuonna Anna sai kutsun osallistua Kokkolassa Pop up –myymälä Himmeliin, hän lähti mukaan hetken mietittyään. Koreja tuli punottua iltaisin töiden jälkeen varastoon ja korien toimivuus varmistui entisestään. Näin syntyi Anna Nygård Designin AND-tuotteet.
Materiaalia sälekoreja varten on haettu ympäri Suomen. Suunnitelmissa on, että sälemateriaalia hankittaisiin suoraan sälekaihdintehtaalta hukkapalojen muodossa. Haasteena on tunnistaa sälelaatujen kirjosta punontaan soveltuvat materiaalit.  – Silmä ei vielä kerro mitä voi käyttää, on aina tehtävä testikori jokaisen verhon säleistä.

Kaikki sälekorit valmistetaan käsityönä Suomessa. Ensin säleverhot puretaan pelkiksi säleiksi. Narut otetaan talteen muun muassa säleistä punottuja lehtikoreja varten. Ylä- ja alarungot kierrätetään. Annan lisäksi koreja punoo yksi tekijä Kokkolan Kokkotyösäätiössä.Sälekorit toimivat erinomaisesti sisustus- ja käyttöesineinä. Cilla'sin valikoimaan kuuluu kynille sopiva kori, erikokoisia tarjottimia ja säilytyskoreja. Upean designin lisäksi korit ovat konepesun kestäviä. Minä tykästyin näiden raikkaaseen moderniin ulkonäköön. Modernin lookin lisäksi niissä on roima-annos perinteistä pärekorifiilistä. Anna on onnistunut luomaan kauniita käyttöesineitä, joissa perinteinen suomalainen design esittäytyy modernissa muodossa ja kaiken lisäksi erittäin ekologisesti toteutettuna. Wau!
Meillä kotona nämä korit hakeutuivat ensimmäiseksi kylpyhuoneeseen. Valkoisten korien raikkaus tuntui vetävän ihania kauneustuotteita puoleensa. Hyvin niissä viihtyivät myös ruokapöydän öljy- ja suolahöysteetkin. Illalla myös poltin yhdessä kynttilää, aika jännä valo syntyi korin pienistä reistä.

Mitä sinä säilyttäisit näissä? Entä millaisia fiiliksiä nämä AND -korit sinussa herättävät? Kerro ajatuksiasi ja osallistut AND -kynäkorin arvontaan. Arvonta suoritetaan 17.4. kaikkien blogiin ja Cilla's facebooksivuille kommentoidein kesken. Ekologisen tyylikästä päivää kaikille! 


16 kommenttia:

 1. Vautsi, upea juttu! Kauniita kierrätysesineitä ja vielä niin käytännöllisiä. Lopullisen vaikutuksen minuun teki se, että korit voi pestä koneessa! :)

  VastaaPoista
 2. Kivoja kierrätyskoreja. Terveisin kori- ja säilytyspussukkamaanikko. ;) Tällä hetkellä menisivät varmasti kylppärin puolelle kosmetiikan säilyttämiseen.

  Maiju

  VastaaPoista
 3. Mä laittaisin myös kosmetiikkaa. Mulle tuli mieleen mun äidin kahvipusseista tekemä pieni hopeinen kori, joka on juurikin tuolla punomistekniikalla tehty! Siinäkin mulla on kosmetiikkapurkkeja :) kierrätystä parhaimmillaan, molemmat!

  VastaaPoista
 4. Kyllä on upeita. Menisivät piristämään muuten hieman ankeata kylpyhuonetta.

  VastaaPoista
 5. Nää on ihania!! Ihastuin välittömästi kun ne ekan kerran bongasin.

  Näitä voi käyttää vaikka mihin, mutta mä ottaisin ekaks tän korulaatikoksi yöpöydälle tai kylppäriin.

  VastaaPoista
 6. Mä piilottaisin niihin jotain pikkusälää, kännykkälatureita ja vastaavia. Tai sitten vessaan, esim. hiusharjoille tai pensseleille purkiksi. Tai vaikka suojaruukuksi jollekin pienille kasveille?

  VastaaPoista
 7. Wau, onpa täällä paljon kommentteja! Kiitos kaikille tähän asti kommentoinnelle yhteisesti. Annan vastuullinen design on selvästi monien mieleen. Se on hyvä juttu! :)

  VastaaPoista
 8. Yhdessä säilyttäisin eteisessä avaimia ja pikkusälää ja toiselle olisi paikka olohuoneesse juurikin epämääräisille pikkutavaroille, joita vain jostain kulkeutuu sinne. Mielestäni nämä tuotteet ovat kierrätystä parhaimmillaan. :)

  VastaaPoista
 9. Näissähän voi säilyttää mitä vain: kylpyhuoneessa voiteita, hiusharjoja sekä meikkejä. Lankoja isommissa koreissa sekä cd-levyjä. Rajattomat mahdollisuudet. Korit ovat tosi kauniita, niitä ei tarvitse piilotella kaappeihin.

  VastaaPoista
 10. Siis ihan huippu kivan näköisiä koreja. Ekana tuli mieleen et voisi säilyttää päivittäiset meikit tuossa ja kori olisi näkyvällä paikalla kun on niin tyylikäs :)

  VastaaPoista
 11. Siis aivan ihana idea! Kierrätystä mitä hauskimmalla tavalla. Tulee lapsuus ja pärekorit mieleen. Ai niin ja lapsuuden marjametsät pieni marjakori matkassa :)

  VastaaPoista
 12. Nämä korit ovat todella kauniita. Minä löytäisin paikan niille joka huoneeseen. Eteisessä niihin voisi laittaa avaimia ja kyniä, kylpyhuoneessa meikit, olohuoneessa kukkin suojaruukuksi jne... Eli esille ,ei kaapin perukoille pölyttymään.

  VastaaPoista
 13. Saisikohan tuollaiset kiinnitettyä eteisen seinään kiinni. Sinne voisi sitten pudotella kaikenlaisia pikkutavaroita, kuten avaimet, arskat, huomioliivi, askelmittari yms yms... Tokihan näille olisi käyttöpaikkoja ja -tarkoituksia talossa vaikka joka huoneessa.

  VastaaPoista
 14. Ihania! Lapsen huoneeseen, näihin voisi laittaa kaikkea pikkutavaraa.
  Nimimerkki Neiti Kesäheinä

  VastaaPoista
 15. Keittiöön ehkä ensisijaisesti; pullaa ja sämpylöitä tarjolle tai hedelmiä. Kauniita ja käytännöllisiä ovat ja superfiksua uudelleenkäyttöä jos mikä!

  VastaaPoista
 16. Ovatpa mahtavia. Nykyaikaan siirrettyjä pärekoreja tosiaan. Voisikohan tuollaisen korkeamman version kiinnittää polkupyörän etutankoon, entisajan tapaan. Muistelisin vaarilla olleen pyörässään pärekori...

  VastaaPoista