perjantai 5. huhtikuuta 2013

Taivaallinen sitruunakakku

Tämän kakun tekeminen vaatii melkoisesti vaivannäköä ja sitruunoita, mutta se on todellakin sen arvoista. Resepti on Elle mat & vin -lehdestä, pienillä muokkaksilla toteutettuna. Juhlava kakku sopii hienosti kevätjuhlien tarjottavaksi. Sillä voi myös herkutella silloin kun on todella kiva fiilis, kuten meillä maanantaina, 600 Facebooktykkääjän kunniaksi. Jippiiii!



Kakku kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä marenkia vaille valmiiksi. Lemon Curdin kohdalla voi myös oikaista ja käyttää kaupasta saatavaa tavaraa.

Sitruunakakku marenkikuorrutuksella
10-12 palaa

Kandeeratut situunasiivut:

2 luomusitruunaa
2dl vettä
2dl sokeria

Pese sitruunat ja siivuta ohuiksi siivuiksi. Poista siemenet. Kiehauta vesi ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen, kunnes sokeri on sulanut veteen. Ota kattila liedeltä ja laita sitruunansiivut liemeen noin 30 minuutin ajaksi. Asettele siivut leivinpaperin päälle ja anna kuivahtaa rauhassa.

Lemon curd:

4-5 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
1,5dl sokeria
2 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista (säästä valkuaiset marenkiin!)
100g suolatonta voita 

Kiehauta sitruunanmehu, -kuoriraaste ja sokeri kunnes sokeri on sulanut. Anna jäähtyä. Vatkaa kananmunat ja keltuaiset sekaisin keskenään ja sekoita sitruunanmehuseokseen. Anna hautua miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa hieman paksuuntua. Sekoita ja vahdi sosta, sitä ei saa päästää kiehumaan! Paloittele voi sekaan ja sekoita kunnes se on sulanut seokseen. Anna lemon curdin jäähtyä ja laita jääkaappiin odottamaan kakun täyttämistä.

Kakkupohja:

250g voita
3dl sokeria
2 kananmunaa 
2 kananmunan keltuaista 
(säästä valkuaiset marenkiin!)
2dl kermaviiliä 
2-3 luomusitruunan mehu (noin 1dl) ja raastettu kuori
5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa

Laita uuni lämpiämään 175°, voitele ja jauhota irtopohjavuokainen noin 28cm:n kokoinen kakkuvuoka. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kanamunat ja keltuaiset yksi kerrallaan, kokoajan vatkaten. Sekoita kermaviili ja sitruunanmehu ja kuoriraaste joukkoon. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja kääntele ne siivilän läpi taikinan sekaan. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alaosassa noin 60 minuutin ajan. Anna kakun jäähtyä.

Sokerisitruunaliemi:

4-5 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
2dl sokeria

Laita ainekset kattilaan, kiehauta ja anna kiehua hiljakseen kunnes siitä tulee hieman siirappimaista.

Leikkaa kakku kahteen osaan. Pistele grilitikulla reikiä kakkukerrosten pintaan ja kaada sokerisitruunalientä reikiin ja kakun pintaan. Levitä lemon curd alaosan päälle ja laita kansiosa päälle. Kelmuta kakku tiiviisti ja anna maustua jääkaapissa mieluiten yön yli.

Marenki:

4 kananmunan valkuista
2dl sokeria
ripaus suolaa
1rkl sitruunanmehua

Laita munanvalkuaiset puhtaaseen kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella kunnes on valkoista ja kovaa vaahtoa. Lisää loput raaka-aineet pienissä erissä ja jatka vatkaamista kunnes muodostuu kiiltävän valkoista ja kovaa marenkia. Levitä marenki kakun päälle ja koristele kakku kandeeratuilla sitruunansiivuilla. Nauti samantien!

Herkullista kevätviikonloppua!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti