Todellisuudessa minä olisin voinut uutisoida käänteisestä tilanteesta. Olen nimittäin joutunut pohtimaan äitiyttä ihan uudella tavalla viime viikkoina. Esikoinen lähentelee jo teinivuosia ja kasvu on todella nopeaa. Kuopuksen kanssa kävimme viime viikolla viimeistä kertaa neuvolassa ja hyvästelimme pitkäaikaisen perhepäivähoitajan. Syksyllä alkaa eskari ja pieni mies onkin yllättäin jo melko iso kaveri. Onneksi siitä huolimatta kuitenkin vielä aika pieni. Pikkulasten äidin rooli alkaa kuitenkin väistämättä olla osaltani ohitse.
Tällaisiin naiseuteen ja äitiyteen liittyviin pohdintoihin auttaa vain yksi asia. Se on pullan leipominen. Äitiys korostuu pullantuoksun myötä, meditatiivinen taikinan vatkaaminen rauhoittaa mieltä ja selkiyttää ajatuksia ja kaiken lisäksi olet lasten mielestä vastustamattoman ihana uunituoreita pullia tarjoillessasi.
The Organic Companyn mini tea towelit sopivat kokonsa puolesta just eikä melkein pellin päälle. |
Kardemummapullia
20 - 25kpl
50g hiivaa
5dl maitoa
0,5 tl suolaa
1dl sokeria
1 kananmuna
3tl vastajauhettuja kardemummansiemeniä
noin 15dl vahnäjauhoja
kananmunaa ja raesokeria
Kardemummavoi
200g huoneenlämpöistä voita
1dl sokeria
1rkl vastajauhettuja kardemummansiemeniä
Aseta uuni lämpiämään 225 °C. Kuori kardemummansiemet ja jauha ne morttelissa hienoksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva siihen. Sekoita, kunnes hiiva on sulanut maitoon. Sulata ja jäähdytä voi ja sekoita se maidon joukkoon. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoja pieni määrä kerrallaan ja vaivaa taikinaa joko käsin tai yleiskoneella (noin 6-8 minuutin ajan). Jätä taikina kohoamaan noin puoleksi tunniksi leivinliinan alle.
Kumoa taikina leivinalustalle ja leivo siitä pyöreitä pullia. Aseta pullat muffinsivuokiin halutessasi. Jätä pullat vielä hetkeksi kohoamaan. Sekoita kardemummavoin ainekset sekaisin ja laita voita pursotinpussiin. Valitse iso pursotinterä, ettei kardemummansiemenet tuki sitä. Pursota voita pullien keskelle. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele raesokeria päälle. Anna pullien levätä vielä hetki ja paista kauniin kullanruskeiksi noin 11 minuuttia.
Kokonaisista kardemummista tulee kyllä mahtava maku pullaan (ja mausteisiin tagineihin). Vaikka niiden kuorimisessa ja morttelilla jauhamisessa on paljon työtä, niin tuoksu palkitsee. Jauhan usein pienen osan pullataikinan kardemummasta käsin ja laitan loput valmiina jauheena.
VastaaPoistaHei Lumipupu, kiva kun tulit kommentoimaan tänne! Hienoa kuulla, että joku muukin on yhtä intohimoinen hyvien makujen perässäjuoksija. :)
PoistaOh my... ja anteeksi Luimupupu (eikä Lumipupu) väärin luetusta nimestäsi. Kävin kurkkimassa sinun blogiasi ja huomasin heti mokani. :( Mielenkiintoisia ohjeita sinulle, menen vielä takaisin tutkailemaan. :)
PoistaKiitokset vastavierailusta ;).
PoistaBlogin nimi on peräisin kotipihamme rusakolta, joka syö ruohoa korvat luimussa.