torstai 4. heinäkuuta 2013

Kardemummapullaa

Minulla oli kauhea kiusaus kirjoittaa tämän postauksen otsikoksi: Pullat uunissa! Arvelin kuitenkin, että lähisuvulla olisi voinut mennä aamukahvit väärään kurkkuun tämän ansiosta. Mietin myös, että joku hätäisempi tuttavapiirissä saattaisi lukea pelkän otsikon jäädä jokseenkin hämmentyneeseen olotilaan sen johdosta. Näin ihanasti kuitenkin otsikoi postauksensa My New Roots -blogin Sarah ihan hiljattain, klik. Onnea Sarah iloisten uutisten johdosta!


Todellisuudessa minä olisin voinut uutisoida käänteisestä tilanteesta. Olen nimittäin joutunut pohtimaan äitiyttä ihan uudella tavalla viime viikkoina. Esikoinen lähentelee jo teinivuosia ja kasvu on todella nopeaa. Kuopuksen kanssa kävimme viime viikolla viimeistä kertaa neuvolassa ja hyvästelimme pitkäaikaisen perhepäivähoitajan. Syksyllä alkaa eskari ja pieni mies onkin yllättäin jo melko iso kaveri. Onneksi siitä huolimatta kuitenkin vielä aika pieni. Pikkulasten äidin rooli alkaa kuitenkin väistämättä olla osaltani ohitse.

Tällaisiin naiseuteen ja äitiyteen liittyviin pohdintoihin auttaa vain yksi asia. Se on pullan leipominen.  Äitiys korostuu pullantuoksun myötä, meditatiivinen taikinan vatkaaminen rauhoittaa mieltä ja selkiyttää ajatuksia ja kaiken lisäksi olet lasten mielestä vastustamattoman ihana uunituoreita pullia tarjoillessasi.

The Organic Companyn mini tea towelit sopivat kokonsa puolesta just eikä melkein pellin päälle.
Resepti on Lantliv mat&vin -lehdestä adaptoitu ja siihen on käytetty kokonaisia kardemummansiemeniä. Niiden kuorimisessa ja jauhamisessa on hieman näpertelyä, mutta maku ja tuoksu palkitsevat työn myöhemmin. Me suomalaiset olemme tosin niin ahkeria leipojia, että kaupoissa myytävä valmiiksi jauhettu kardemummakin on yleensä melkoisen tuoretta ja käy tähän reseptiin vallan mainiosti.



Kardemummapullia
20 - 25kpl

50g hiivaa
5dl maitoa
0,5 tl suolaa
1dl sokeria
1 kananmuna
3tl vastajauhettuja kardemummansiemeniä
noin 15dl vahnäjauhoja
kananmunaa ja raesokeria 

Kardemummavoi
200g huoneenlämpöistä voita
1dl sokeria
1rkl vastajauhettuja kardemummansiemeniä

Aseta uuni lämpiämään 225 °C. Kuori kardemummansiemet ja jauha ne morttelissa hienoksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva siihen. Sekoita, kunnes hiiva on sulanut maitoon. Sulata ja jäähdytä voi ja sekoita se maidon joukkoon. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoja pieni määrä kerrallaan ja vaivaa taikinaa joko käsin tai yleiskoneella (noin 6-8 minuutin ajan). Jätä taikina kohoamaan noin puoleksi tunniksi leivinliinan alle.

Kumoa taikina leivinalustalle ja leivo siitä pyöreitä pullia. Aseta pullat muffinsivuokiin halutessasi. Jätä pullat vielä hetkeksi kohoamaan. Sekoita kardemummavoin ainekset sekaisin ja laita voita pursotinpussiin. Valitse iso pursotinterä, ettei kardemummansiemenet tuki sitä. Pursota voita pullien keskelle. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele raesokeria päälle. Anna pullien levätä vielä hetki ja paista kauniin kullanruskeiksi noin 11 minuuttia. 

Iloista loppuviikkoa!



4 kommenttia:

  1. Kokonaisista kardemummista tulee kyllä mahtava maku pullaan (ja mausteisiin tagineihin). Vaikka niiden kuorimisessa ja morttelilla jauhamisessa on paljon työtä, niin tuoksu palkitsee. Jauhan usein pienen osan pullataikinan kardemummasta käsin ja laitan loput valmiina jauheena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lumipupu, kiva kun tulit kommentoimaan tänne! Hienoa kuulla, että joku muukin on yhtä intohimoinen hyvien makujen perässäjuoksija. :)

      Poista
    2. Oh my... ja anteeksi Luimupupu (eikä Lumipupu) väärin luetusta nimestäsi. Kävin kurkkimassa sinun blogiasi ja huomasin heti mokani. :( Mielenkiintoisia ohjeita sinulle, menen vielä takaisin tutkailemaan. :)

      Poista
    3. Kiitokset vastavierailusta ;).
      Blogin nimi on peräisin kotipihamme rusakolta, joka syö ruohoa korvat luimussa.

      Poista